Routesuggestie I Ontdek Kampen, een bijzondere stad met een groot verleden

kampen-routesuggestie-kamper-kogge

Kampen is een oude Hanzestad waar vroeger vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden voor een bruisende sfeer. Veel van deze oude stad aan de IJssel is bewaard gebleven en zeker een bezoekje waard. Vraag uw schipper koers te zetten naar deze bijzondere bestemming en laat u verrassen door het oude stadsfront, de prachtig bewaard gebleven panden in de historische binnenstad of de monumentale brug over de IJssel. Vergeet ook vooral sigarenfabriek De Olifant niet, waar ze nog sigaren maken zoals honderd jaar geleden. Of bezoek het handelsschip de Kamper Kogge. Wij zetten alvast vijf interessante bezienswaardigheden voor u op een rij.

1. Kamper Kogge

Een van de bezienswaardigheden in Kampen die zeker de moeite waard is om te bezoeken, is de Kamper Kogge. Een oud handelsschip uit de tijd van de Hanzesteden. Tijdens de drooglegging van de Flevopolder is dit wrak gevonden en daarna is er een nauwkeurige reconstructie van gemaakt. De thuishaven van dit middeleeuwse schip is de Koggewerf in Kampen. De werf is vrij toegankelijk en er valt naast de Kamper Kogge nog veel meer te zien. Zoals een middeleeuws vissershuisje, een oude timmerwerkplaats, een smederij, een naaiatelier en een sfeervolle taveerne, voor als u iets wilt drinken. Een aanrader als u in de geschiedenis van Kampen wilt duiken.

2. Sigarenfabriek ‘De Olifant’

Tabak en sigaren vormden een van de bronnen van inkomsten in Kampen. Bijna de helft van de Kampenaren was werkzaam in deze industrie rond 1880. Na regulatie verdween de tabaksindustrie uit Kampen. In De Olifant, de nog enige overgebleven sigarenfabriek, van Kampen, kunt u zien hoe nog op traditionele manier sigaren worden gemaakt. In de fabriek vindt u een doolhof aan werk- en opslagruimtes, die er nog steeds uitzien zoals in de late middeleeuwen. De scheve muren, de oude vloeren en plafonds zijn doordrongen met de geur van tabak en hout. Wandelend door het museum kunt u alle kamers bezoeken en de productie van een sigaar meemaken.

3. Maak een wandeling door het oude centrum van Kampen

Een andere aanrader is een wandeling door het oude stadscentrum. U zult versteld staan hoeveel historische panden er nog in Kampen staan. Zo stonden er in het oude Kampen onder andere  stadsboerderijen. Dit waren huizen in het centrum waar het vee binnen werd gehouden. De huizen waren niet veel groter dan normale gezinswoningen. U kunt deze huizen herkennen aan de luiken op de tweede verdieping waar een katrol aan hangt. De oude stadsmuur is al een aantal jaren geleden afgebroken, maar de plek waar deze ooit heeft gelopen, is nog terug te vinden. De lijn waar de oude stadsmuur ooit heeft gelopen is namelijk gemarkeerd met donkere stenen. De lijn loopt achter het hedendaagse centrum en u ziet zo mooi de groei van Kampen. Vroeger waren er ook veel muurreclames en deze zijn in ere hersteld. Dit en nog veel meer details maken Kampen zo bijzonder en een wandeling door Kampen de moeite waard.

4. Stedelijk Museum Kampen

Bent u benieuwd naar de geschiedenis van de oude Hanzestad? Bezoek dan Het Stedelijk Museum Kampen. Dit is sinds 2009 gevestigd in het voormalige Raadhuis, dat in circa 1350 is gebouwd. Aan de hand van vier hoofdonderwerpen wordt de geschiedenis van Kampen weergegeven: water, religie, rechtspraak en Huis van Oranje. U kunt onder begeleiding van een gids het museum ontdekken of u hebt de mogelijkheid een multimediatour te maken. Ook voor kinderen vanaf 7 jaar is er een tour beschikbaar waar de kinderen op een humoristische wijze door het museum worden begeleidt.

5. De steur met het belletje

Heeft u de steur al ontdekt? Dit verhaal is gebaseerd op een van de zogeheten ‘Kamperuien’: dit zijn verhalen over de stommiteiten van Kampenaren. Vroeger, toen Kampen nog stadsmuren had, kwam een bisschop op bezoek. De Kampenaren wilden hem een feestmaal voorschotelen en stuurden vissers eropuit. Zij vonden een prachtige steur, maar nadat de bisschop de afspraak had verzet moesten zij een manier vinden om de vis te bewaren. Ze hingen een belletje om de nek van de steur en gooiden deze terug in het water. Door het rinkelende belletje hoopten ze hem een week later terug te vinden. Helaas is dat nooit gelukt. Op de kade staat een standbeeld dat verwijst naar dit verhaal en in de zomer kunt u ook een groot drijvend monument van de steur in de IJssel zien.

Meer informatie over een vaartocht naar Kampen?

Wilt u de oude Hanzestad ook een keer bezoeken tijdens uw vaartocht? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met een van onze medewerkers. Zij weten precies welk schip het beste past bij uw gezelschap en informeren u graag  over de vele mogelijkheden.

Meer lezen?

Vijf leuke activiteiten voor jongeren in Kampen I Even voorstellen: Markus Elber, eigenaar en schipper van de Linde I Handige inpaklijst voor een weekendje weg I Onze 5 favoriete stranden rond het IJsselmeer I Uitwaaien op de Wadden I Leuke bestemmingen aan het Markermeer I Het meest afwisselende schoolreisje beleef je op een schip I Even voorstellen: Luca Spano, de schipper van de Hester