Even voorstellen: Markus Elber, eigenaar en schipper van de stoere driemastklipper Linde

Markus Elber schipper van de Klipper Linde

Markus hangt het liefst in de touwen, maar sinds hij de trotse eigenaar is van de Linde vind je hem vooral in de stuurhut. Markus heeft de oude dame flink onder handen genomen. De houten gieken, gaffels en stengen zijn vervangen door staal, de kozijnen vernieuwd en ze heeft een nieuw likje verf gekregen. Wij vroegen de schipper het hemd van het lijf.

Hoe is de liefde voor het zeilen begonnen?

Markus zeilt sinds zijn dertiende. Zijn vader, die leraar was, zeilde al 15 jaar met schoolklassen in Nederland op de Pouwel Jonas. Toen hij begon met het organiseren van zeilreizen voor familie en vrienden was Markus ook van de partij. Hij hing maar wat graag in de touwen van zo’n groot schip. Zijn carrière als maat startte toen de schipper van de Pouwel Jonas extra handjes nodig had tijdens een van de schoolreisje van zijn vader. Markus was toen twintig. Na deze vaartocht vroeg de schipper of hij geen zin had om het hele seizoen mee te varen als maat, maar hij besloot toch eerst zijn opleiding tot loodgieter en elektricien af te ronden, voor hij serieus als vaste maat ging meezeilen op de Pouwel Jonas.

Uitstapje naar Sailing Classics

Daarna ging het snel. Na het eerste seizoen als maat was de meest logische vervolgstap de zeevaartschool in Enkhuizen. Na drie seizoenen als maat had hij alle benodigde scheepspapieren en werd hij schipper. Tussendoor voer hij voor Sailing Classics op de Kairos in de Middellandse zee en op de Chronos voor de oversteek naar de Cariben. Dat was niet echt zijn ding. Het vaargebied was erg mooi, maar van zeilen kwam niet veel door de enorme papierwinkel voor het in- en uitklaren, waarvoor hij als first mate verantwoordelijk was. Daarnaast is alles hydraulisch elektrisch uitgevoerd en hoef je alleen maar op knopjes te drukken. “Ik ben juist degene die graag in de touwen hangt” vult hij aan. Toen COVID uitbrak besloot hij terug te keren naar Nederland.

Hoe bevalt het om schipper te zijn?

Markus mist het maat-zijn een beetje. Als maat stond hij meer tussen de mensen en kon hij zijn enthousiasme voor het zeilen makkelijker over brengen. Nu staat hij toch vaak in z’n eentje achter het stuurwiel. Hij merkt dat er een soort drempel is om bij de schipper in de stuurhut te gaan kijken.

Maar, als er eentje gaat kijken, komen ze gelijk allemaal en staat je stuurhut binnen no time vol met vijftien nieuwsgierige mensen die willen weten waar al die apparatuur en knopjes voor zijn en hoe een elektronische kaart werkt. Markus legt het ze graag uit en als de wind uit een gunstige hoek komt mogen ze ook best wel even het stuurwiel van hem overnemen. “Het is leuk om ze dat te leren en om de drempel een beetje te verlagen, stuur ik ook vaak buiten voor de stuurhut. Zo hoor ik er toch meer bij” vult hij aan.

Wat voor schip is de Linde?

De Linde is een stoere, ruime driemastklipper, die geweldig kan zeilen met de juiste wind. Het veertig meter lange schip heeft zes standaard zeilen en de afgelopen winter zijn de houten gieken, gaffels en stengen vervangen door staal. Het schip weegt 250 ton en het is altijd weer fascinerend om te zien hoe de wind zo’n grote massa voortbeweegt. Aan boord zijn 30 slaapplaatsen.

Voor wat voor groepen is de Linde geschikt?

Eigenlijk kan iedere groep het naar zijn zin hebben op de Linde. Van een schoolgroep, vereniging of kerkgroep tot een familie- of vriendengroep. Aan dek is een heerlijke ruime zithoek, waar iedereen lekker kan chillen, een boekje lezen of een gezellige avond kan doorbrengen in de haven. Benedendeks is het lekker licht, door de hoge ruimtes, ramen en lichte betimmering. In de open keuken heb je veel bewegingsruimte en voldoende opbergplaatsen voor alle meegebrachte boodschappen. En met de spelletjeskast, kano’s en een paddleboard kunnen gasten zich ook goed vermaken als ze even niet zeilen. En is er een groep volwassenen aan boord, dan gaat er na het zeilen niets boven een vers getapt biertje van de tap.

Hoe maak je het de gasten naar de zin?

Markus stelt zich bij groepen altijd heel flexibel op. Zodra ze aan boord stappen, heet hij ze welkom en geeft een uitgebreide rondleiding over het schip. Ondertussen tast hij een beetje af wat de verwachtingen zijn en wat ze leuk zouden vinden. Na de kennismaking hebben ze tijd om te settelen en daarna bespreken ze de zeilplannen. De schipper heeft dan het weer en de wind al bestudeerd en een ideaal plannetje in zijn hoofd, maar hij kijkt eerst wat de wensen zijn en bepaalt dan samen met de gasten waar ze uiteindelijk heenvaren.

Het mooiste is als men geen verwachtingen heeft, dan kun je altijd een gunstige koers varen en geniet iedereen. Daarnaast is het elke keer weer bijzonder om mee te maken hoe goed een groep zich vermaakt aan boord. “Naast het zeilen, zie je ze ook zingen, dansen en spelletjes spelen. En laatst had ik een groep waarbij de jongens en de meisjes bij elkaar make-up op deden”, vertelt Markus. “Het is leuk om ze zo bezig te zien en ik geniet daar enorm van”.

Thuishaven Kampen

Vanaf volgend seizoen vaart de Linde vanuit Kampen. Daar is Markus zijn zeilcarrière begonnen en zit zijn netwerk en vriendengroep. Daarnaast is het een hele mooie stad. Je ligt er lekker beschut en je kunt bijna altijd je ontvangstpraatje buiten houden. Het stadje zelf is ook heel leuk en het centrum ligt maar een straat bij de haven vandaan. Je loopt er zo heen. Ideaal als de groep een avond van tevoren aankomt en nog even de stad in wil.

Wat is je favoriete bestemming?

De bestemmingen zijn afhankelijk van de wind en de wensen van de gasten. Ik vind bijvoorbeeld Workum een schattig stadje. Bij Lemmer kun je heerlijk liggen bij het strand. Maar in Enkhuizen is meer gezelligheid omdat de groepen met andere schepen contact kunnen leggen. De eilanden zijn natuurlijk super super mooi, maar je moet wel de wind en het getij mee hebben.

Terschelling is mijn favoriet, omdat je in de haven dicht bij de stad, het strand en het bos zit. En als de groep graag een museum wil bezoeken, dan zeil ik naar Enkhuizen. Vanuit Stavoren vaar je daar zo met een halve wind heen en heb je een hele middag om door te brengen in het openluchtmuseum, waar we met het schip gratis mogen aanleggen. Laatst had ik een groep die graag wilde dansen. Ik ben toen voor anker gaan liggen bij Den Oever en heb wat feestlichtjes opgehangen. Terwijl de leerlingen benedendeks op de muziek dansten, keek ik met de leraren naar een prachtige zonsondergang op het achterdek.

Wat is jouw geheim?

“Ik denk mijn enthousiasme voor het zeilen. Daarnaast probeer ik altijd zo goed mogelijk te communiceren en heb ik al snel een gevoel bij wat zij wel en niet leuk vinden. Ik probeer daar altijd zo veel mogelijk op in te spelen. Tijdens het varen kijk ik bij een schoolgroep ook altijd goed naar de kinderen. Zijn ze druk, dan ga ik naar een havenplaats waar ze lekker op de kade kunnen rennen of voetbal kunnen spelen. Gaan ze liever de stad in dan vaar ik naar een leuke havenstad. En als ze aan dek blijven hangen, dan stel ik voor om een nachtje voor anker te gaan om samen te kijken naar de sterren.”

Ook betrekt hij graag iedereen bij het zeilen. “We komen alleen vooruit, als we samenwerken. Als je alleen aan iets trekt gebeurt er niets. Maar als we allemaal helpen, hebben we een leuke zeilervaring.” Markus is gek op zeilen en brengt dat graag over op de groep. Tijdens de zeiltrip laat hij graag zien wat er gebeurt als je een zeil iets anders stelt of een schoot verandert, waardoor het schip net een stukje harder vaart. Hij heeft allerlei trucjes om iedereen te betrekken.

Ook vindt hij het een leuke uitdaging om een groep jongeren die zeilen bijvoorbeeld eng of moeilijk vinden, of liever naar Disneyland waren gegaan, van mening te doen veranderen. Zo had hij eens een leerling die twee jaar later op Insta nog reageerde “dat ze na die tocht pas echt een schoolklas waren geworden”. Een mooier compliment kun je als schipper niet krijgen.

Ook een keer meevaren op de Linde?

Bekijk de beschikbaarheid van het schip, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen je graag over de vele mogelijkheden van de Linde.

Meer lezen?

Vijf leuke activiteiten voor jongeren in Kampen I Een schip is de perfecte groepsaccommodatie I Leuke bestemmingen aan het IJsselmeer I Zo werkt droogvallen op het Wad I De 5 leukste havensteden aan de Friese kust I Favoriete stranden rond het IJsselmeer I Leuke activiteiten op Terschelling