Wie is Willem Barentsz?

Vraag op een zonnige dag in de havens van de Friese meren of langs het IJsselmeer wie Willem Barentsz is en men wijst al gauw naar het prachtig witte schip met de drie masten en vele zeilen uit de vloot van NAUPAR. De Willem Barentsz: een indrukwekkende verschijning, helemaal als het schip in vol ornaat over het water glijdt. Deze topzeilschoener uit de vloot van NAUPAR ontleent zijn naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.

Willem Barentsz gaat op ontdekkingsreis

Rond 1550 wordt Willem Barentsz in Formerum, Terschelling geboren. Barentsz is vooral bekend om de Nederlandse expedities naar en overwintering op Nova Zembla eind 16e eeuw. Willem Barentsz was op zoek naar een noordoostelijke doorvaart, om via het hoge noorden Indië te kunnen bereiken. Tijdens de derde en tevens laatste expeditie werden Bereneiland en Spitsbergen ontdekt.

Barre tocht

Bij deze laatste expeditie kwamen het schip van Willem Barentsz en zijn bemanning vast te zitten in het ijs. Noodgedwongen overwinterden de mannen in een huis van slechts 60 vierkante meter, gebouwd van drijfhout en delen van het schip. Het duurt bijna een jaar voordat ze weer huiswaarts kunnen keren. Willem Barentsz overleeft de barre tocht  helaas niet.

Willem Barentsz leeft voort

Dat Willem Barentsz zo beroemd werd, was - naast zijn deskundigheid als cartograaf - te danken aan de zeer tot de verbeelding sprekende tekst Taferelen van de overwintering der Hollanders op Nova Zembla in de jaren 1596 en 1597 van Hendrik Tollens. Het werd in 1819 gepubliceerd en groeide uit tot gemeengoed van het Nederlandse Volk. Hoewel Willem Barentsz de Noordelijke Doorvaart nooit vond, leeft zijn naam nog altijd voort. De Barentszzee, ten noorden van Rusland en Noorwegen, is naar hem vernoemd. Net als de Terschellinger zeevaartschool en uiteraard het prachtige schip de Willem Barentsz.

Wilt u een keer meevaren op de Willem Barentsz? Dat kan. De Willem Barentsz vaart deze zomer voor de tiende keer als veerdienst tussen Enkhuizen en Urk. Dé kans om een keer mee te varen op dit unieke traditionele zeilschip. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers. Zij informeren u graag over andere mogelijkheden.