Terug naar resultaten

Zeilzwerftocht aan boord van de Pelikaan

Zeilzwerftocht met de Pelikaan

Zeil deze zomer een week mee op de tjalk Pelikaan en geniet een week lang van heerlijke zeiltochten over het IJsselmeer en de Waddenzee. Geniet van de steeds veranderende uitzichten, een droogvalsessie op het Wad als het weer het toelaat, Texel, Terschelling of Vlieland en de meest bijzondere zonsondergangen. Tijdens de week op de Pelikaan zeilt een kok mee en heeft ze maar één doel: u verwennen met de meest verrassende maaltijden bereidt met alleen maar lokale ingrediënten! Dat wordt extra genieten tijdens deze unieke zeiltocht.

De vaartocht met de Pelikaan in het kort

Tijdens deze zeiltocht leert u Nederland op een hele andere manier kennen. Deze zeilweek biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het IJsselmeer en de Waddenzee.
 • Een gezellige, avontuurlijke en relaxte vakantie inclusief maaltijden.
 • Een prachtige en comfortabele tjalk die vanwege zijn platte bodem bij gunstige weersomstandigheden kan droogvallen

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht op de Pelikaan

Deze unieke vaartocht begint in haringstad Enkhuizen. Vandaar vaart u langs gezellige havenstadjes aan het IJsselmeer richting de Wadden. De Waddenzee is een uniek natuurgebied, een belangrijk vogelreservaat en een kraamkamer voor vis. De getijden, wind en stroming maken het gebied dat is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed ook voor zeilers een bijzondere ervaring. U navigeert op de tjalk door de geulen, waar bij laag water de zandplaten opduiken en u ongetwijfeld zeehonden zult zien en langs vogeleiland Griend, een grote zandplaat die vroeger nog bewoond werd. Afhankelijk van de wind en getijden bezoekt u een of twee Waddeneilanden en als het weer gunstig is gaat u een nacht droogvallen op het Wad. Een unieke ervaring die u zeker niet wilt missen.

Wat kunt u doen op IJsselmeer en de eilanden

Eenmaal in de haven heeft u voldoende tijd om de havenstad of het eiland te verkennen en wellicht ’s avonds nog een gezellig café op te zoeken.

Is het arrangement voor iedereen leuk

De individuele vaartocht op de Pelikaan is bijzonder geschikt voor gezinnen, vrienden en alleenstaanden die houden van avontuur, natuur en Nederland wel eens van een andere kant willen ontdekken.

De duur van het arrangement

De duur van de vaartocht is een week.

Geen zeilervaring nodig

Of u nu een ervaren zeiler bent of wel eens wilt ervaren hoe het er aan toe gaat op een groter zeilschip, de reis is voor iedereen geschikt en u heeft geen zeilervaring nodig. De bevlogen schipper en zijn maat leert u graag de fijne kneepjes van het zeilen op een tjalk.

Over het schip de Pelikaan

Deze prachtige tjalk uit 1904 is met haar lengte van bijna 21 meter een snelle en vooral comfortabele zeiler. Benedendeks bevinden zich 10 slaapplaatsen in 5 gezellige tweepersoons hutten, een gemeenschappelijke douche- en toiletgelegenheden. Kortom, een klassiek zeilschip met eigentijds comfort en een kombuis waar de kok tijdens de zeiltocht de heerlijkste maaltijden voor u bereidt.

Programma week zeilen met de Pelikaan

De zeiltocht begint en eindigt in Enkhuizen. Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer, de wind en de getijden samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met uw wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een tjalk, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting de havenstad of het eiland van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit over de kunst van het zeilen, getijden, stromingen en zeemansknopen, of u geniet vanaf het dek van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer en de Waddenzee.
 • Onderweg bereidt de kok een lunch.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u ook een ankerstop maken om te zwemmen en bij goede weersomstandigheden kunt u zelfs droogvallen op het Wad voor een wandeling over de bodem van de zee.
 • Eenmaal in de haven bereidt de kok een diner met lokale ingrediënten.
 • Na het diner kunt u de havenstad verkennen of u doet dat de volgende morgen voor vertrek.
 • Aan het einde van de dag slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Opstaphaven
Enkhuizen

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
1

Data

 • Er staan momenteel geen nieuwe data gepland voor deze zeiltocht.

Prijzen

 • Prijs voor een weekarrangement € 720.- p.p. incl. BTW
 • U krijgt een privé-hut als u alleen boekt

Avond voor vertrek inschepen

Tegen een meerprijs van € 50,- p.p. kunt u ook al de avond voor vertrek inschepen.

Het arrangement is inclusief:

 • Zes overnachtingen, beddengoed, ontbijt, lunch en diner
 • Koffie en thee met iets lekkers en een borrelhapjes bij de "havenborrel’ (het aanlegbiertje)
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

Het arrangement is exclusief:

 • Heen- en terugreis naar Enkhuizen
 • Overige drankjes en andere extra’s zoals het huren van een fiets, activiteiten en excursies die niet aan boord plaats vinden