Voor elke gelegenheid een passend schip

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Telefonisch / chat bereikbaar van maandag t/ m vrijdag 8:30 uur tot 17:30uur.

 

Franeker

Franeker (Fries: Frjentsjer) is de hoofdplaats van de gemeente Franekeradeel, in de provincie Friesland. De stad telt ongeveer 13.000 inwoners en is één van de Friese elf steden. Dit zijn elf plaatsen in Friesland die stadsrechten verkregen en waar tevens de schaatsmarathon de Elfstedentocht naar is vernoemd. De stad maakt sinds 1 januari 1984 deel uit van de gemeente Franekeradeel.

Franeker, Ster van de Elfsteden
De stad Franeker is ‘de ster van de Elf Steden'. Met haar historische binnenstad is Franeker een gezellig winkelcentrum met een verscheidenheid aan winkels. Voor cultuurliefhebbers of dagrecreanten is er genoeg te doen: Voor theater, film en dans kunt u terecht in schouwburg De Koornbeurs. Ook kunt u meerdere musea, het planetarium, of één van de vele historische panden in de binnenstad bezichtigen.

Franeker City App
Franeker heeft sinds kort een eigen City App. De app is speciaal ontwikkeld voor toeristen en bezoekers van Franeker om hen te voorzien van de meest actuele stadsinformatie. De Franeker City App is geschikt voor iPhone en iPad en is gratis te downloaden in de App Store.

Stadswandeling
Bezoekers kunnen in Franeker een stadswandeling maken door 'Strieljend Frjentsjer' tijdens de zomermaanden juli en augustus op dinsdag- of donderdagmiddag. U wordt begeleid door een deskundige gids. Tijdens de wandeling kunt u zich laten informeren over de geschiedenis en de prachtige monumentale panden van Franeker. De wandelingen starten bij starten bij Museum Martena, aan de Voorstraat 35

Geschiedenis
Franeker heeft zich in de Middeleeuwen ontwikkeld tot de belangrijkste nederzetting van noordelijk Westergo. Het gebied was een eiland en werd omspoeld door de zee, de Middelzee en de Marneslenk. De kwelderstreken lagen onbeschermd en de bewoners probeerden lijf en goed veilig te stellen op de terpen. In 1585 kreeg Franeker een universiteit en tot 1811 kon men er theologie, rechten, medicijnen, klassieke talen, wijsbegeerte en wis- en natuurkunde studeren. De aanwezigheid van wetenschappers trok beroemdheden aan zoals Descartes, prins Friso van Oranje, en Peter Stuyvesant. De voormalige academiestad is nu vooral bekend door het Eise Eisinga Planetarium, het kaatsen (PC), de historische panden en musea.

per pagina
4 artikel(en)
Van hoog naar laag sorteren
 1. Museum

  Franeker

  Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Het werd gebouwd tussen 1774 en 1781 door Eise Eisinga. Het uurwerk beweegt door mid...
 2. Restaurant

  Franeker

  De Grillerije is een gezellig Bourgondisch restaurant waar de kok uw eten met liefde bereidt: ruime porties vlees, vis of vegetarische gerechten. En daarbij een enthousiaste bediening die u graag een gezellige avond bezo...
 3. Café, Restaurant

  Franeker

  In het centrum van de oude universiteitsstad Franeker bevindt zich grand café De Doelen. Belangrijke kenmerken zijn gastvrijheid en kwaliteit. U kunt er lunchen, dineren, borrelen en zelfs blijven logeren.
 4. All inclusive actie
 5. Restaurant

  Franeker

  Pizzeria Antonello wil u kennis laten maken met de culinaire cultuur van Italië. Geniet van de vertrouwde pizza's en van fantasierijke Italiaanse specialiteiten, met of zonder Italiaanse wijn.
per pagina
4 artikel(en)
Van hoog naar laag sorteren