Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Kazemattenmuseum

Kazemattenmuseum

Op een schitterende locatie op de Afsluitdijk vlakbij de grootse sluizen ligt het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Ervaar hoe Nederlandse soldaten zich voelden toen zij in 1940 de Duitse bezetters bevochten. 'Kazemat' is het Nederlandse woord voor het Duitse 'bunker'. Er is ook een wezenlijk verschil: de muren van bunkers zijn veel dunner dan de driemeter dikke muren van de Nederlandse kazematten.

Geschiedenis van het Kazemattenmuseum

Op de enige plek in Europa werden bij de kazematten in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg tegengehouden. Slechts 225 Nederlandse soldaten weerhielden 17.000 Duitsers om het land in te vallen. Het bezoekerscentrum van het museum werd in 2010 vernieuwd en uitgebreid. Ter nagedachtenis aan de overledenen zijn drie monumenten opgericht: voor de opvarenden, voor kapitein Boers en ondercommandant luitenant Ham.

Over het Kazemattenmuseum

De gehele stelling Kornwerderzand bestond oorspronkelijk uit zeventien kazematten en drie bunkers.
In totaal zijn er zes kazematten en één bunker opengesteld voor het publiek. In de kazematten vindt u dezelfde inrichting als in de meidagen van 1940. U kunt zes kazematten en één bunker bekijken: de slaapplaatsen, de originele (nog werkende) telefooncentrale en de keuken.

Het Kazemattenmuseum is ook leuk voor kinderen. Er zijn echte kanonnen waar ze aan mogen komen en ze kunnen een spannende speurtocht maken: diverse opdrachten moeten worden uitgevoerd en een code dient te worden gekraakt. Als dat is lukt, dan mag de deelnemer zich gediplomeerd 'Geheim Agent' noemen en krijgt hij of zij daarvoor een passende beloning! In het museum krijgt u een goed beeld van de sfeer en situatie waarin militairen tijdens de mobilisatie moesten leven, de Duitse aanval, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson en de vuurwapens van WO II. Een imponerend museum waar u uw fantasie niet hoeft te gebruiken om een goede indruk te krijgen van hoe het vroeger ging.