Arrangementen en programmaideeën van en naar Stavoren

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Stavoren

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Stavoren

De oude Hanzestad Stavoren is de oudste stad van Friesland. Een stad met een rijke en intrigerende geschiedenis en een belangrijke rol speelde in de Oostzeehandel en graanimporten. Het is deel van de Elfsteden van Friesland. Stavoren ligt aan het IJsselmeer en ligt op de punt die het IJsselmeer met de Friese Meren verbindt. Tegenwoordig is Stavoren een sluimerig, authentiek stadje en in de zomer de perfecte toegangspoort en uitvalhaven voor de schepen van NAUPAR.

Geschiedenis van Stavoren

Ongeveer 300 jaar voor Christus is Stavoren ontstaan. Stavoren kreeg als eerst van de Friese Elfsteden, rond 1060, stadsrechten. Stavoren was destijds een belangrijke handelsstad door de ligging en was een welvarende, rijke stad. Eind 12e eeuw werd Stavoren lid van de Hanze. Dit was een samenwerkingsverband tussen een aantal kooplieden uit verschillende steden die lange tijd de Noord- en Oostzee domineerden. Holland groeide snel als bevolking en graanimport was een belangrijke inkomst. Om deze reden waren de Friese schippers uit Stavoren van levensbelang. Aan het einde van de middeleeuwen raakte Stavoren in verval. Bij de graanhandel speelde Stavoren geen rol meer en de haven verzandde. De sage van het vrouwtje van Stavoren is gebaseerd op het verval van Stavoren. Na aanleg van de spoorlijn naar Amsterdam en Leeuwarden werd Stavoren een belangrijke Zuiderzeehaven.

Kenmerken van Stavoren

De stad Stavoren, gelegen in de provincie Friesland, is de eerste die stadsrechten verkreeg. Het is deel van de Elfsteden van Friesland. In 2017 woonden er gemeten 950 inwoners. De stad ligt op het uiterste zuidwestelijke punt van Friesland en is op drie punten omringd door het IJsselmeer.

Wat is in Stavoren te doen en te zien

Vanaf de haven geeft de witte sluisbrug, uit 1576, toegang tot de stad. Deze sluisbrug was vroeger van belang voor de grote scheepvaart uit omliggende plaatsen, maar heeft haar functie verloren nadat de Johan Frisosluis in 1966 werd aangelegd.

Naast de brug staat het beeld van Het vrouwtje van Stavoren, een oude legende die gebaseerd is op het verhaal van Stavoren.

In de haven ligt ook de nieuwste bezienswaardigheid van Stavoren. Een enorme vis met een open muil waar het water uit stroomt. Deze fontein is een onderdeel van het 11fountainsproject. In iedere Elfstedenstad van Friesland is een fontein geplaatst, geïnspireerd op de stad en gemaakt door verschillende kunstenaars.

Aan het Hellingspad is Toankamer ’t Ponthús te vinden. In dit museum wordt op eigentijdse wijze de rijke geschiedenis van Stavoren weergegeven.

Stavoren heeft twee stranden, waarvan één een naaktstrand.