Voor elke gelegenheid een passend schip

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Telefonisch / chat bereikbaar van maandag t/ m vrijdag 8:30 uur tot 17:30uur.

 

Zoutkamp

Zoutkamp is een Gronings dorpje bovenin Nederland, gelegen aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer. Vroeger was Zoutkamp een verdedigingsschans aan de Lauwerszee, tegenwoordig is het vissersdorp vooral bekend om de Hollandse garnaal. Dankzij de prachtige ligging aan het ruime water, de mooie vergezichten en de natuur om de hoek is Zoutkamp in de loop der jaren ook een toeristische trekpleister geworden. Het dorp telt 1.230 inwoners.

In de haven en in het dorp zijn de gezellige terrassen waar heerlijk genoten kan worden van het uitzicht, het water en de rustieke sfeer. Zoutkamp ademt nog altijd de sfeer uit van toen, met zijn monumentale sluizen. Voor watersportliefhebbers is in Zoutkamp genoeg te beleven, ook vanwege de nabijheid van het Lauwersmeer en de Waddenzee. Bij Zoutkamp komen het Lauwers en het Hunsingokanaal bij elkaar, om een aantal kilometers verder in het Lauwersmeer te stromen.

Schelleviskoppen en garnalen
Al sinds de late middeleeuwen is Zoutkamp een vissersplaats. Eerst visten de Zoutkampers vooral op vis als schelvis en haring, waar ook de bijnaam voor de inwoners vandaan komt: Schelleviskoppen. Bij de intrede van de eerste stoomtrawlers gingen de Zoutkampers op de garnaal vissen. Steeds grotere sleepnetten konden worden gebruikt en de garnalenvangst groeide. Sinds de Lauwerszee gedempt is, liggen er nog maar weinig vissersschepen in de haven. Toch komen er steeds meer schippers weer richting Zoutkamp en één keer per jaar is de hele Zoutkamper vloot daar te vinden tijdens de traditionele Vlaggetjesdagen.

Evenementen
Zoutkamp is een levendig dorp. Met Pinksteren is er elk jaar groot feest met kermis, muziek en de Vlaggetjesdag. Geheel volgens traditie wordt dan ook de nieuwe garnalenkoningin opgehaald. In de zomer is er het feest ‘Zoutkamp beleeft het’ en de ‘Slag om Zoutkamp‘. Bij de Slag om Zoutkamp wordt het hele dorp omgetoverd naar hoe het in 1589 was. Achter de oude zeedijk wordt de herovering van Zoutkamp nagespeeld, wat een groot spektakel oplevert.

Natuurgebied Lauwersmeer
Zoutkamp ligt aan de rand van een wereldberoemd natuurgebied; het Lauwersmeergebied. Het Lauwersmeergebied is een broedgebied voor vele zeldzame vogels, waaronder de Zeearend. Met de geweldige natuur, zeldzame planten en beesten is het Lauwersmeergebied een prachtige gebied om te ontdekken.

per pagina
3 artikel(en)
Van hoog naar laag sorteren
 1. Museum

  Zoutkamp

  Sinds 1994 is in de monumentale Rijksbetonningsloods, gelegen aan de oude binnenhaven van Zoutkamp, het Visserijmuseum gevestigd. In dit museum ziet u aan de hand van een jaarlijks wisselende expositie de geschiedenis en...
 2. Restaurant

  Zoutkamp

  In het mooie Groningse landschap ligt Restaurant ZK86 aan de rivier het Reitdiep. Dit is de toegangspoort tot het prachtige Nationale Park Lauwersmeer. Start 's ochtends na een kop koffie met uw fiets- of wandeltocht en ...
 3. Restaurant

  Zoutkamp

  Zowel de kok als het andere personeel heeft een groot hart voor de Italiaanse eetcultuur en dat is te merken! Casula Horeca is een leuk restaurantje met vriendelijke bediening en puur Italiaans eten.
 4. All inclusive actie
per pagina
3 artikel(en)
Van hoog naar laag sorteren