• De smaakvolle geschiedenis van Nederlandse kaas: van Goudse tot Edammer kaas

    Kaas proeven Henri Willig Volendam

    Als je het Markermeer ontdekt met een traditioneel zeilschip, is er naast de palingsound, een lekker visje en een bezoekje aan de gezellige Dijk, een andere activiteit in Volendam die je absoluut niet mag missen: kaas proeven! Op de kaasboerderij Alida Hoeve van Henri Willig in Volendam, krijg je een rondleiding en leer je meer over de productie van kaas, proef je het verschil tussen een goede Edammer kaas en een Goudse kaas en zie je met eigen ogen hoe de Nederlandse kaas nog op traditionele wijze met liefde en vakmanschap wordt gemaakt.

  • Het Foodbook maakt je dag op het water compleet!

    Foodbook NAUPAR dagtocht

    Met trots presenteren we ons vernieuwde Foodbook voor dagtochten. In de lijst staan alle cateringmogelijkheden die NAUPAR biedt tijdens een vaartocht op een traditioneel zeilschip over het Markermeer, IJsselmeer of de Waddenzee. Van een welkomst drankje, tot een heerlijke lunch, lekkere borrelhapjes, buffet, BBQ’s of Walking Dinner: aan alles is gedacht. Wij hebben de toppers van de afgelopen jaren behouden en aan elk onderdeel in ieder geval een Vega-variant toegevoegd. Loopt het water je al in de mond?

  • Tip van NAUPAR I Handige inpaklijst voor een weekendje weg

    Tips voor organiseren uitje met de familie of groep vrienden
    Hebben jullie een weekendje weg geboekt en ben je benieuwd wat je allemaal moet meenemen voor een tocht op een traditioneel zeilschip? Met deze handige inpaklijst gaan jullie goed voorbereid op reis en vergeten jullie niets. En je kunt de lijst ook als pdf downloaden en delen met de andere reisgenoten. Handig toch? De voorpret kan beginnen.
  • Routesuggestie IJsselmeer I De 5 leukste havensteden aan de Friese kust

    Routesuggestie 5 bestemmingen aan de Friese kust

    Tijdens een zeiltocht valt er genoeg te beleven en eenmaal in de haven kun je op het dek heerlijk genieten met een drankje en een hapje. Maar stel nou dat je na de vaartocht even de benen wilt strekken en wat leuks wilt doen.Waar kun je dan het beste heen varen? Aan het IJsselmeer ligt een scala aan schilderachtige havensteden. Elke bestemming heeft een eigen uitstraling, gezellig stadscentrum, prachtige historische gebouwen, (speciaal)winkeltjes, terrasjes, restaurants en leuke bezienswaardigheden. Keuzestress all-over. Deze vijf bestemmingen aan de Friese kust zijn in ieder geval de moeite waard tijdens een weekendje weg, midweek of (korte) vakantie.

  • Bestemming in het voorjaar: Texel

    Texel in het voorjaar
    Lammetjes knuffelen, fietsen langs de tulpenvelden, lepelaars spotten en vreugdevuren om de geesten van de winter te verdrijven. Ook op Texel begint de lente. Dat maakt Texel een van de favoriete bestemmingen voor een weekendje weg in het voorjaar. Naast rust, ruimte, en meer zon, kun je er ook van alles doen, ook in het voorjaar. In deze blog geven we graag een voorzet.
  • Routesuggestie I Lekker uitwaaien op Texel, Vlieland en Terschelling

    Uitwaaien en genieten op de Waddenzee
    Op zoek naar een leuke bestemming in eigen land waar je de drukte kunt vermijden? Zet koers naar een van de Waddeneilanden of hop van eiland naar eiland en zoekt de rust en ruimte op. De Waddeneilanden zijn verassend mooi, lekker dichtbij en bieden voldoende ruimte om te voet of fiets ongestoord te genieten van het weidse en gevarieerde landschap. Als je langer op een eiland blijft liggen en de zeiltocht afwisselt met bijvoorbeeld een dagje fietsen of wandelen merk je al snel hoe verschillend de eilanden van elkaar zijn. 
  • Deze vuurtorens in Nederland kun je beklimmen

    Vuurtorens in Nederland die je kunt beklimmen
    Weleens een vuurtoren beklommen? In Nederland hebben we meer dan 50 vuurtorens, waarvan er nog 30 actief zijn. Zo staat de oudste vuurtoren op Terschelling, de langste is -hoe kan het ook anders- de Lange Jan bij Den Helder en de kleinste vuurtoren staat op de hoogste duin van Vlieland. Vroeger speelde vuurtorens een belangrijke rol voor de scheepvaart. Door de moderne communicatiemiddelen zijn de meeste nu overbodig. Gelukkig hebben ze de prachtige historische bouwwerken laten staan en is het licht bij de meeste nog actief. Wij hebben uitgezocht welke je ook kunt bezoeken tijdens een vaartocht op de Waddenzee of het IJsselmeer. Benieuwd welke dat zijn?
  • De meest gelezen blogs van het afgelopen jaar

    Best gelezen blogs afgelopen jaar

    Op zoek naar inspiratie voor een leuk uitje voor volgend jaar? Kom alvast in de stemming met de meest gelezen blogs van het afgelopen jaar. We hadden een heerlijk vaarseizoen, met mooie verhalen van gasten en de Soeverein die compleet gerenoveerd werd. Ook komend jaar beloofd een mooi vaarseizoen te worden, met de lancering van de Plasticsoep Expeditie, een nieuw arrangement voor bedrijven en scholen en natuurlijk SAIL Den Helder waar ook de start van de Tall Ships Race plaats vindt. Een prachtig nautisch spektakel met windjammers en opleidingsschepen van over de hele wereld. Wij hebben er zin in. Wat staat er op jouw bucketlist voor het komende vaarseizoen?

  • NAUPAR legt uit I Wat is een tjalk?

    Wat is een tjalk?

    Een tjalk is een iconisch en veelzijdig schip dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse maritieme geschiedenis. Met zijn unieke kenmerken en goede zeileigenschappen is de tjalk tot op de dag van vandaag een geliefd schip onder zeilers en liefhebbers van traditionele zeilschepen. Tijdens een zeiltocht over het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee kom je haar zo maar tegen. Maar hoe herken je een tjalk? We leggen het graag uit.