Tripsuggestie I Ontdek Hoorn in de tijd van de Gouden Eeuw

Schip uit de gouden eeuw varend in Hoorn

Hoorn is altijd leuk om te bezoeken. Deze historische stad aan het Markermeer heeft genoeg te bieden voor jong en oud en staat bekend als “De stad van de Gouden Eeuw”. Er zijn genoeg leuke activiteiten. U kunt bijvoorbeeld een stadswandeling maken langs de historische gebouwen in de binnenstad en virtueel rondlopen in het Batavia van 1627. Het allerleukste is natuurlijk om naar Hoorn te gaan met een authentiek zeilschip; dat past mooi in het VOC-thema én u komt gelijk aan in hartje centrum. Van daaruit kunt u de volgende hoogtepunten meepakken:

1 De stad Batavia uit 1627 komt tot leven met een VR bril in het Westfries Museum

Jan Pietersz Coen, een Nederlandse koopman die werd geboren in Hoorn, stichtte op 30 mei 1619 het VOC-kantoor in India, en daarmee de stad Batavia (nu Jakarta). In 1918 werd een geschilderde kaart van deze stad uit het jaar 1627 teruggevonden. De kaart werd gerestaureerd en kunt u nu zien in het Westfries Museum in Hoorn. Ter gelegenheid van het 400-jarig jubileum van Batavia kunt u deze zomer de stad van wel heel dichtbij meemaken. Met een VR-bril op maakt u een virtuele tocht door het Batavia van 1627, onder leiding van kaartenmaker Floris van Berkenrode. Terug naar de tijd van de VOC, dat wilt u niet missen!

2 Stap aan boord VOC schip de Halve Maen

De Halve Maen is een replica van een 17e-eeuws schip en ligt in de haven van Hoorn. Aan boord beleeft u met alle zintuigen hoe het was om aan boord van een VOC-schip te leven. De Halve Maen werd in opdracht van de VOC ingezet om tijdens een ontdekkingsreis in 1609 een nieuwe doorgang naar Indië te vinden. Het werd de Hudson rivier in Amerika en dat leidde tot de oprichting van de kolonie New Holland en de vestiging New Amsterdam, beter bekend als New York. Leer meer over de ontdekkingsreizen, ontmoetingen met indianen, zeeslagen en stormen die het schip heeft meegemaakt en ontdek de bijzondere geschiedenis van het schip tijdens uw bezoek aan Hoorn. Het is uw laatste kans, want na de zomer gaat het schip terug naar zijn eigenaar in Amerika.

3 Ervaar de Gouden Eeuw tijdens de Gouden Eeuw Tour

Wilt u de Gouden Eeuw ten volle ervaren? Het hele jaar door kunt u de geschiedenis van de Gouden Eeuw ervaren tijdens de Gouden Eeuw Tour. Met een boekje en een kaart ontdekt u de mooiste plekken die herinneren aan de Gouden Eeuw in Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. U komt meer te weten over de geschiedenis van 35 historische iconen in West-Friesland. Deze route kunt u te voet of per fiets volgen. Bovendien toont de kaart u drie wandelroutes en drie fietsroutes en geeft u tips voor een historische maaltijd. Vanaf begin juni kunt u ook een app downloaden. Hoe speciaal is dat?

4 Twee Graden – een uniek audiovisueel openlucht spektakel

Vanaf half augustus komt na zonsondergang de geschiedenis van Hoorn tot leven tijdens een openluchtspektakel in het centrum van Hoorn. Op het stadsplein de Roode Steen, op de façade van het Westfries Museum, wordt een 40 minuten durende video-show geprojecteerd met verhalen uit het verleden van Hoorn. Dit spektakel gaat gepaard met opvallende foto's en muziek. Een spannende avond onder de sterren, waar u meer komt te weten over de geschiedenis van Hoorn en de Gouden Eeuw.

Dit zijn een paar high lights uit het programma van Hoorn, maar er wordt nog veel meer georganiseerd. Dat maakt een bezoekje aan deze historische stad tijdens een zeiltrip over het Markermeer extra bijzonder deze zomer. Bekijk de actuele agenda van Hoorn voor alle activiteiten, data en tijden deze zomer. 

Op ontdekkingsreis met een schip van NAUPAR naar VOC stad Hoorn?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact op met een van onze medewerkers. Zij vertellen u graag meer over de diverse mogelijkheden.