Het is weer bijna zover: de jaarlijkse krachtmeting tussen de 'klipperschippers'

Blog-Klipperrace2

Lelystad, 21 september 2017 - Ieder jaar vindt in het tweede weekend van oktober de jaarlijkse Enkhuizer Klipperrace plaats (dit jaar 14 en 15 oktober). Een spectaculair evenement, waarbij de schippers van klippers en aanverwante schepen strijden om zo hoog mogelijk te eindigen. Het liefste op de eerste plaats, natuurlijk.

 

Zaterdag de Drie Steden Race en zondag de Olympische Baan

De race start op zaterdag met een indrukwekkende ankerstart: de schepen liggen in een vastgestelde volgorde voor anker, klaar om in actie te komen zodra het startschot gegeven is. En actie is het! Exact om 10.00 uur gaan de ankers omhoog en worden op alle schepen zo snel mogelijk de zeilen gehesen. Hierbij telt iedere seconde, want wie als eerste het schip vol in de zeilen heeft, vertrekt ook als eerste. Van het ene op het andere moment ontstaat er dus een enorme hectiek: in de seconden voor tienen is het doodstil, de schipper en de bemanning op alle schepen staan uiterst geconcentreerd klaar en dan, ineens, ratelen de ankerkettingen, de schippers roepen hun bevelen en de bemanning gaat als een dolle aan de slag. Honderden vierkante meters zeil worden gehesen, de boten komen langzaam in beweging en daar gaan ze! Rond de vijftig (historische) schepen uit de bruine vloot, wat een prachtig gezicht!

Voor de schippers en hun bemanning is deze race ook een race om de eer: wie hoog weet te eindigen, bewijst het vak in de vingers te hebben. Want tijdens de race komt het aan op stuurmanskunst, op inzicht en lef. De schepen gaan rakelings langs elkaar heen en zijn soms slechts een halve seconde van een aanvaring van elkaar verwijderd. Een inschattingsfout, of een bemanning die niet helemaal gefocust is, kan dus grote gevolgen hebben. En dat maakt de race spannend, spectaculair en een enorme uitdaging.

 

Zelf meedoen? Huur een schip van NAUPAR!

Begint het te kriebelen? Wilt u ook meedoen aan deze tweedaagse race? Zelfs als u geen eigen schip heeft, kan dat. Bij NAUPAR kunt u een schip huren (mét schipper!) en meedoen aan deze fantastische race. Het enige waarvoor u moet zorgen is de bemanning: trommel uw vrienden, familie of collega"s op, want u heeft algauw 25 à 30 man nodig om het schip strak aan de wind te houden. Niet iedereen hoeft een doorgewinterde zeiler te zijn, maar minimaal een man of tien ervaren zeilers is wel een aanrader. Tip: absoluut een goed teambuildingsmoment voor dappere teams die dit samen aan durven te gaan. En dus een prachtige gelegenheid voor een bedrijfsuitje!

U kunt natuurlijk ook gewoon komen kijken. Ook heel leuk! Er zijn verschillende schepen waarop u kunt meevaren om de race vanaf het water te volgen. Ook vanaf de kade van Enkhuizen is de start te zien: een moment om niet te missen! Zien we u daar?