Maak u klaar voor het Maritiem festival

Blog-Zuiderzeemuseum_300x225

Dit evenement is afgelopen. In het weekend van 13 en 14 augustus is het weer tijd voor het jaarlijkse Maritiem festival in het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. Optredens, vaartochten en ambachtsdemonstraties… Het belooft ook dit jaar weer een groot succes te worden! Bent u er ook bij?

Het Maritiem festival

Tijdens het Maritiem festival staan met name de historische vaartuigen centraal. Deze liggen gedurende het weekend in de Marker haven. Het is mogelijk om aan boord van deze boten het IJsselmeer op te varen en hier van alles over de geschiedenis van de visserij te leren. Maar ook op de kade is genoeg te beleven. Zo laten ambachtslieden bijvoorbeeld zien hoe vroeger katrollen, netten en zeilen werden gemaakt. Tussen de middag kunt u genieten van een vers gerookt visje. Het moge duidelijk zijn: het Maritiem festival is leuk voor zowel jong als oud!

Terug in de tijd

Houdt u van zeeliederen en shanty"s? Stap dan aan boord van de museumveerboot en vaar over het IJselmeer naar het buitenmuseum. Er treden hier gedurende het weekend ruim honderd artiesten op! Ook kunt u in het buitenmuseum een indrukwekkende wandeling door de geschiedenis maken; over de klinkerstraatjes, langs authentieke huizen, winkels en werkplaatsen. U kunt hier zelfs de ambachtslieden een handje helpen met het maken van de netten of leuke gesprekken voeren met de Urker bewoners. Kortom: genoeg te doen!

Ervaar de gevolgen van een watersnoodramp

Dit jaar staat het thema 'water' centraal in het Zuiderzeemuseum. Het is inmiddels alweer honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is overstroomd. Om dit te herdenken wordt een deel van het buitenmuseum omgebouwd; het lijkt hier alsof er een heuse overstroming is geweest. Wandel langs de getroffen huizen, ga in gesprek met de verdrietige bewoners en ontdek de gevolgen van een watersnoodramp. Wat moet u juist wel en niet doen na een overstroming? U leert het hier allemaal.