NAUPAR introduceert: vier nieuwe schippers!

Bij NAUPAR gaat het voor de wind! Ook deze maand stellen we weer een nieuwe schipper aan jullie voor. Sterker nog: vier nieuwe schippers! Sinds dit seizoen varen de Actia, Tsjerk Hiddes, Eenhoorn en Succes met nieuwe, enthousiaste en zeer ervaren schippers. Wat deze mannen van hun schepen vinden, waar ze het liefste varen en hoe ze ooit zijn begonnen met het zeilen, lees je hier

 

Stephan Heyligers (37) vaart aan boord van de Actia

Sinds dit seizoen is Stephan Heyligers officieel tot schipper van de Actia benoemd. "Ik kwam een advertentie tegen en was direct enthousiast”, vertelt Stephan. Niet gek ook, deze fanatieke zeiler is al op zijn 14e begonnen met zeilen en voer op zijn 18e jaar al een eerste tocht als schipper op een verbouwde sloep van de kerkgemeenschap waar hij vrijwilliger was. "Daarnaast volgde ik een pedagogische opleiding en in die periode heb ik er dan ook voor gekozen om in plaats van het leger in te gaan, te gaan varen; ik voer met gehandicapten tochten over de Duitse Bodenmeer en ben hier ook na mijn studie nog vijf jaar werkzaam geweest.”

Met welk gezelschap en op welk schip Stephan ook heeft gevaren, zijn voorkeur wat betreft de Nederlandse vaargebieden is al die tijd hetzelfde gebleven: "Ik vind Friesland fantastisch. Met name de binnenmeren, de rust en het vele groen spreken me hier zo aan. Met de relatief kleine Actia is het goed mogelijk om door Friesland te varen in en dat vind ik leuk.” Aan boord van de Actia is voor de gasten veel te doen." Met de Actia kan je lekker actief zeilen. Bijzonder is dat het dagverblijf zo hoog is dat men hiervandaan naar buiten kan kijken. En het is ook mogelijk om droog te vallen op het Wad!” Dat laatste brengt Stephan direct op één van zijn mooiste herinneringen: "We vertrokken vroeg in de ochtend vanuit de haven van Harlingen. Het schemerde, de zon kwam langzaam op en de groep heeft uiteindelijk het zeil erbij getrokken. We hebben op het Wad gewacht tot al het water weg was. Prachtig!”

 

Nieuwe schipper van de Tsjerk Hiddes: Mark Visscher (28)

In maart dit jaar werd Mark Visscher schipper van de Tsjerk Hiddes. "Ik zag een advertentie voorbij komen en was direct verkocht. Hiervoor had ik al vijf seizoenen als matroos gevaren en ik was klaar voor de eerste ronde als schipper”, licht Mark toe.

"Het leuke is dat ik als schipper meer verantwoordelijkheden heb gekregen en echt mijn eigen plan kan trekken. Ook ben ik nu het directe aanspreekpunt voor de gasten en help ik hen met alles wat ze maar nodig hebben en willen weten.” De Tsjerk Hiddes is al langere tijd een geliefd schip binnen de vloot van NAUPAR en ook Mark kan dit beamen: "Aan boord van de Tsjerk Hiddes is werkelijk voor ieder wat wils. Er hóeft niet per se gevaren te worden, dus zelfs als er bijvoorbeeld slechts vijf personen binnen een groep zin hebben om de handen uit de mouwen te steken, kan het schip alsnog prima varen. Is de hele bups echter razend enthousiast, dan toveren we iedereen om tot heuse bemanningsleden en leggen we alle kneepjes van het vak haarfijn uit."

Waar Mark het liefst te vinden is, moge duidelijk zijn: "Ik ben fan van de Waddenzee”, vertelt hij. "Al gaat het alleen al om het geruis van het water, zelfs dát klinkt op de Waddenzee gewoon leuker. Bij het droogvallen heb je onwijs veel leven om je heen. En natuurlijk is het veranderlijke en avontuurlijke in dit vaargebied zo interessant; ook de 26e keer in dezelfde bocht vraag je je nog af hoe ver je door de binnenbocht kan.”

 

Het verhaal van Jan Willem Zandstra (56) en de Eenhoorn

Jan Willem is sinds dit seizoen schipper van de Eenhoorn; het schip waar hij ook op woont. "Ik heb de Eenhoorn september vorig jaar gekocht en de overdracht is begin 2017 geweest”, vertelt hij. "Hoewel dit mijn eerste jaar als schipper op de Eenhoorn is, heb ik al veel ervaring met andere schepen. Ik vaar al sinds mijn 7e jaar!”

Als we Jan Willem vragen naar de grootste pluspunten van het schip, heeft hij zijn antwoord al snel klaar: "Het is een uiterst comfortabel vaartuig met meer dan voldoende sanitaire voorzieningen. Er zijn in totaal 13 tweepersoons slaaphutten aan boord en tussen iedere twee hutten zit een wc en een douche, zo hoeven gasten dus niet over de gang te lopen en dat wordt als zeer prettig ervaren.” Aan boord van de Eenhoorn heeft Jan Willem ruimte voor 26 gasten. "Het schip vaart erg stabiel en hangt niet snel scheef. Ideaal voor groepen die nog niet veel ervaring hebben”, legt Jan Willem uit. "Persoonlijk vind ik het erg leuk om met een groep mensen te varen die snel doorheeft hoe het zeilen in elkaar zit en aan het einde van de tocht echt een ervaring rijker is. Het contact met deze groepen vind ik erg belangrijk, de vaartochten richt ik dusdanig in dat de wensen van de mensen aan boord zo goed mogelijk vervuld worden.” De Waddenzee of het IJsselmeer? Volgens Jan Willem hebben beide vaargebieden zo hun voordelen. "De Waddenzee heeft een aantrekkelijke stroming en op het IJsselmeer kan je veel afstand afleggen. Ook Friesland is overigens een erg leuk vaargebied!”

 

Al jaren schipper, maar voor het eerst op de Succes: Jan Petersen (35)

Jan Petersen vaart dit seizoen zijn vierde seizoen als schipper. "De Succes is echter nieuw voor me”, vertelt Jan. "Hiervoor heb ik drie jaar op de Soeverein als matroos gevaren en in het vierde jaar werd ik schipper op de Inspiratie. Dat heb ik twee seizoenen gedaan en vervolgens stapte ik over op de Actia.”

Over de Succes is Jan erg enthousiast: "Het is een heel fijn zeilschip met een luxe inrichting”, legt Jan uit. "We doen het liever niet, maar indien nodig kan het schip elektrisch worden gevaren. Dit kan fijn zijn als we met een groep ouderen aan boord zijn. Los van de vele voordelen van het schip, kunnen groepen ook mijn bemanning enorm waarderen. Ik ben zelf al 27 jaar bevriend met mijn matroos, wij zijn een goed en hecht team.” Een favoriet vaargebied heeft Jan niet. "We gaan gewoon met de wind mee!”