Even voorstellen: Joop Bosshardt, schipper van de Boekanier

Boekanier-varend-700X300

Ontmoet Joop Bosshardt: al meer dan 25 jaar schipper van de Boekanier. En dat is nog niet eens alles! Joop is in de tussentijd namelijk ook tien jaar kapitein geweest van een tallship: "Die tien jaren op de Astrid, vormen samen mijn mooiste ervaring”, aldus Joop.

Van zeilkamp tot schipper

"Toen ik jong was, stuurden mijn ouders mij op zeilkamp in Sneek”, begint Joop "Vanaf dat moment was ik direct verkocht.” Sterker nog: drie jaar later is Joop zelf als instructeur gaan werken op een soortgelijk kamp. "Ik was toen een jaar of 16 en vond het geweldig! De kinderen van het kamp sliepen allemaal op een tjalk en uiteindelijk ben ik ook op die tjalk matroos geworden”, licht Joop toe. Van matroos tot schipper? Joop heeft het voor elkaar gekregen: "Op een dag was de schipper ziek, ik heb vanaf dat moment het roer letterlijk van hem overgenomen. Met succes!”

Op zoek naar de Boekanier

De tjalk bracht Joop niet heel veel goeds: "Ik kwam er snel achter dat ik met deze tjalk mijn brood niet kon verdienen. Ik moest op zoek naar iets groters, iets met meer mogelijkheden.” Zo kwam Joop uiteindelijk, in 1992, terecht bij de Boekanier. "De Boekanier heb ik helemaal aangepast, van binnen en buiten”, vertelt Joop "Ik heb vroeger Orthopedagogiek gestudeerd en kan daardoor erg goed omgaan met kinderen die het lastig hebben, en met die kinderen in mijn achterhoofd heb ik de Boekanier ook ontworpen.” Het resultaat? Een prachtig zeilschip waarop alles met de hand moet worden gedaan. "Aan boord van de Boekanier staat teamwork centraal”, legt Joop uit "Dat vind ik erg belangrijk en ook mijn gasten zijn hier altijd positief over.”

Mooiste ervaring: kapitein van een tallship

Nadat Joop een aantal jaar de Boekanier in zijn bezit had, besloot hij dat het tijd was om nóg een droom te realiseren: in 1997 kocht hij tallship Astrid. "Ik heb dit samen met een kennis gedaan”, licht Joop toe "We hebben Astrid van Engeland naar Nederland gebracht en haar hier volledig omgebouwd. Vervolgens ben ik ruim tien jaar kapitein geweest. Deze tien jaar vormen samen absoluut mijn mooiste ervaring.” Helaas is de Astrid tragisch ten onder gegaan; in juli 2013, toen het tallship al niet meer in Joops bezit was, is Astrid tegen de kust van Ierland gevaren en hier uiteindelijk ook gezonken.