Winterklussen op de klipper Bontekoe

Het vaarseizoen is ten einde. De schepen van NAUPAR trekken zich terug in hun thuishaven. Maar tijd voor een winterslaap hebben ze niet. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn in volle gang. Zo liggen bij de tweemastklipper Bontekoe de masten voor inspectie naast de boot op de kade. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kijk mee achter de schermen van de Bontekoe.

Veiligheid boven alles

De stoere klipper Bontekoe werd in 1909 gebouwd als vrachtschip en had toenijss/varen-ijsselmeer/ maar één houten mast. Jaren geleden werd het schip omgebouwd tot een ruim & comfortabel passagiersschip en kwamen er twee stalen masten op. ”Het blijft een vreemd gezicht om ons schip zo zonder masten te zien” vertelt schipper Niels Lassing enthousiast. “Maar we doen alles voor veiligheid” vervolgt hij. “Dit is de ideale tijd voor groot onderhoud en dan pakken we het meteen goed aan. Zoals je ziet zijn de masten intensief gebruikt en kunnen ze naast een grondige inspectie ook wel een likje verf gebruiken.”


Bontekoe-groen

Over een week gaan de masten er weer op. Met de kerst heeft de schipper en zijn gezin even een break om op de Waddeneilanden de feestdagen te vieren. En daarna is het tijd voor het schilderwerk. “De afgelopen jaren hebben we flink verbouwd en nu gaan we aan de slag met de details” vertelt de schipper. “De binnenkant van het schip wordt geschilderd en krijgt zelfs een paar Bontekoe-groen accenten, de huiskleur van het schip.”  En dan? Dan zijn ze klaar voor het nieuwe vaarseizoen. Als eerste staat de Pieperrace op de agenda. Maar naast wedstrijden is deze ruime, 34 meter lange klipper ook uitstekend geschikt voor dagtochten en meerdaagse tochten met grote groepen, over het IJsselmeer, het Markermeer en/of de Waddenzee. Zij is door haar breedte van 6.60 uitzonderlijk stabiel en kan de meeste weersomstandigheden moeiteloos aan. Het daardoor zo comfortabele schip biedt plaats aan 28 gasten. Heeft u plannen om met een grote groep te gaan zeilen of bent u benieuwd naar de Bontekoe? Doe geheel vrijblijvend een aanvraag. Of neem persoonlijk contact op met onze medewerkers. Wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.