Veiligheid en certificeringen

Om te zorgen dat het varen met gasten zo veilig mogelijk gebeurd, zijn er regels en periodieke keuringen voor traditionele zeilschepen die varen met passagiers. Zo moeten ze voldoen aan alle wettelijke veiligheidseisen van de Europese veiligheidsregelgeving.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is toezichthouder en eindverantwoordelijke voor naleving van deze regelgeving in Nederland. Dit doen ze met ruim 1.300 medewerkers die samen werken aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid in transport, infrastructuur, milieu en wonen. Naast de scheepvaart doen ze dit bijvoorbeeld ook voor vliegtuigen en zee(container)schepen.

De zeilschepen worden in opdracht van het ILenT periodiek gekeurd op diverse onderdelen. Denk hierbij aan aparte keuringen van de onder meer de constructie (romp, ijzerwerk), tuigage (mast, giek, touwen), reddingsmiddelen (vlotten, zwemvesten), installaties (gas, elektra), navigatie- en communicatieapparatuur, etc. Deze keuringen worden uitgevoerd door het ILenT gecertificeerde keuringsinstanties.

Zodra een keuring met goed gevolg is uitgevoerd ontvangt de schipper een certificaat waarmee hij kan aantonen dat het specifieke onderdeel van het schip voor een bepaalde periode is goedgekeurd.

Platform veiligheid chartervaart

In aanvulling op de bestaande, wettelijke organisaties is in 2018 Platform Veiligheid Chartervaart opgericht. Dit is een gezamenlijk overlegorgaan van Keuringsbureaus, boekingskantoren, de Enkhuizer Zeevaartschool en de schippers van de zeilende passagiersvaart, verenigd in de BBZ. De deelnemers hebben afgesproken samen te werken in het platform en structureel kennis over veiligheid vast te leggen en te delen.

Opleiding en vaarbewijs

De schippers beschikken over een Groot Vaarbewijs voor de beroepsvaart, die ze hebben ontvangen na het volgen van een opleiding aan de Zeevaartschool. Daarnaast houdt de bemanning zich aan de regels die zijn vastgelegd in de binnenvaartwet. Hiermee voldoen ze aan dezelfde reguliere opleidingseisen als de binnenvaart en de zeevaart.

Veiligheid aan boord

Alles aan boord van een traditioneel zeilschip staat in het teken van veiligheid. Zo heeft de bemanning een gedegen opleiding gevolgd aan de Zeevaartschool, hebben de meeste schepen een hoge kindvriendelijke reling, zijn er voldoende zwemvesten voor alle gasten en veiligheidsmiddelen aan boord.

Naar service & contact

Vraag en antwoord

  • Zijn er ook reddingsvesten voor kinderen?

    Ja, om te zorgen dat er voldoende zwemvesten aan boord zijn voor kleine kinderen, is het belangrijk dat u tijdig aan de schipper doorgeeft hoeveel kinderen jonger dan 12 jaar er meevaren en wat hun lengte en gewicht is. U ontvangt de gegevens van de schipper drie weken voor de afvaart.
  • Hoe veilig is het schip?

    De combinatie van goed materiaal en een ervaren bemanning maakt de schepen tot veilige en plezierige vervoersmiddelen. De schepen voldoen aan alle wettelijke veiligheidseisen van de Europese veiligheidsregelgeving. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet er op toe dat deze regelgeving wordt nageleefd op de schepen in Nederland en dat de schepen periodiek worden gekeurd op diverse onderdelen.
  • Heeft de schipper of maat een reddingsdiploma?

    Niet per se, maar de schippers hebben allemaal een diploma van de zeevaartschool. Tijdens deze opleiding worden noodsituaties geoefend, zoals de ‘man-overboord-manoeuvre’.
  • Zijn er voldoende zwemvesten aan boord?

    Er zijn voor alle gasten zwemvesten aan boord. Om te zorgen dat er voldoende zwemvesten aan boord zijn voor kleine kinderen, is het belangrijk dat u tijdig bij de schipper aangeeft hoeveel kinderen jonger dan 12 jaar er meevaren. U krijgt 3 weken voor de afvaart de gegevens van de schipper en kunt dan aangeven hoeveel kinderen er meevaren, daarnaast heeft de schipper ook hun lengte en gewicht nodig.  
  • Wie keurt de schepen?

    Het schip wordt in opdracht van het de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) periodiek op verschillende onderdelen door gecertificeerde keuringsinstanties gekeurd.

Chat

Via de chatknop rechtsonder kunt u tijdens kantooruren chatten met een medewerker.

Contactformulier

Leg uw vraag of opmerking voor via het contactformulier.

E-mailadres

U kunt ons bereiken via ons e-mailadres [email protected] en voor bestaande boekingen via [email protected]. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Met een groep jongeren zeilen in Nederland of op Plastic Soup Expeditie? Vraag de gratis inspiratiegids aan.