Wad-experience: droogvallen en wadwandelen

Net als Columbus Travel een keertje droogvallen met een schip op de Waddenzee? Vaar tijdens een weekendje weg, midweek of vakantie met een traditioneel zeilschip van NAUPAR naar de Waddenzee en ervaar hoe het is om tijdens laag water bij een zandbank droog te vallen.

Zodra het water gezakt is (eb) kun je via een ladder van boord voor een wandeling over de zeebodem. Je hoeft echt niet ver te reizen voor een bijzondere belevenis!

Droogvallen op het Wad: een unieke ervaring

Een droogvalsessie op het Wad is bijzonder omdat je:
- de natuur en getijdewisseling van dichtbij ervaart
- wandelt over de zeebodem van de Waddenzee
- misschien wel zeehonden of bruinvissen spot
- ongestoord geniet met een eigen groep en schip

En je hebt geen zeilervaring nodig. Je huurt een schip inclusief bemanning.

Traditionele zeilschepen voor een meerdaags uitje

Bekijk alle

Arrangementen en ideeën voor een wad-experience

Wad-experience

Een droogvalsessie op de Waddenzee is een unieke ervaring die eigenlijk niet op je bucketlist mag ontbreken. Om droog te vallen heb je alleen maar een schip met platte bodem en een beetje geduld nodig. Maar dan krijg je ook wat. Tijdens een droogvallesessie op het Wad worden alle zintuigen geprikkeld: van de zilte lucht ruiken, zeesla proeven, tot het zien van de mooiste vergezichten en het horen van een oorverdovende stilte.

Blijf je wat langer liggen? Dan word je aan het einde van de dag ook nog eens getrakteerd op een spectaculaire zonsondergang gevolgd door een prachtige sterrenhemel die goed zichtbaar is omdat je hier geen last van lichtvervuiling hebt.

Wat houdt droogvallen op het Wad precies in?

De Waddenzee is een getijde gebied. Dat betekent dat het gebied hoog en laag water kent. Een schip vaart met hoog water naar een zandbank. Zodra het eb wordt stroomt het water weg uit de Waddenzee en komt het schip met de platte bodem op de zandbank te liggen. De meeste schepen van NAUPAR hebben zo'n platte bodem en kunnen droogvallen op een zandbank.

Wat valt er op de Waddenzee te ontdekken?

De Waddenzee is al jaren UNESCO Werelderfgoed. En dat is niet voor niets. Het bijzondere natuurgebied is een van de grootste getijden gebieden ter wereld en geen dag is het zelfde.Na het ankeren is het wachten tot het water zich terugtrekt. Ondertussen kun je naast het schip zwemmen of een kano pakken voor een eerste verkenningstocht over het Wad. Zodra het water voldoende gezakt is, kun je via een ladder het schip verlaten en op ontdekkingstocht.

Op het Wad leven (trek)vogels, die zich voeden aan het rijke bodemleven. Zeehonden die rusten op een zandbank. En met een beetje geluk komt er zelfs een bruinvis voorbij zwemmen. Daarnaast liggen er mosselbanken en leven er ontzettend veel plantensoorten, zeewieren en bodemdieren zoals krabben, heremietkreeften, schelpen, oesters, strandgapers en wadpieren. Ooit gezien hoe een scheermesje zich ingraaft? Of zeesla geproefd?

Hoe lang duurt het droogvallen op de Waddenzee?

Droogvallen op de Waddenzee is bij een gunstige timing en goed weer al mogelijk tijdens een dagtocht vanuit Harlingen. De interval tussen eb en vloed is ongeveer 6 uur.

Maar het is natuurlijk nog leuker tijdens een weekendje weg of langere vakantie met familie en/of vrienden. Je kunt het droogvallen op het Wad dan combineren met een bezoek aan een of meerdere Waddeneilanden. En je hebt voldoende tijd om zelfs een nachtje op het Wad te blijven liggen achter het anker. Spannend, avontuurlijk en bijzonder tegelijkertijd!

Schepen van NAUPAR

Bij NAUPAR kun je kiezen uit een groot aantal schepen; van groot tot klein en van luxe tot basic. Alles wat je voor een avontuur op het Wad nodig hebt, is een schip met een platte bodem. Geef bij je aanvraag aan dat je wilt droogvallen en de  medewerkers van NAUPAR gaan op zoek naar een schip dat bij deze plannen past.

NAUPAR kan de boodschappen doen

Even geen tijd voor boodschappen? Laat NAUPAR de boodschappen voor je doen. Deze worden voor vertrek op het schip afgeleverd. Dat scheelt een hoop gesjouw.  

Vraag vandaag nog informatie aan

Overtuigd? Vraag vandaag nog een offerte aan of neem contact op met de enthousiaste medewerkers van NAUPAR. Zij helpen je graag bij het samenstellen van een onvergetelijke vaartocht over het Wad. Een belevenis waar je nog lang over na praat.

Over NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 40 jaar ervaring in het organiseren van weekendjes weg en (korte) vakanties op het water in Nederland. Wij bieden:

  • Een ruime keuze aan traditionele zeilschepen
  • Met en zonder schipper
  • 16 verschillende vertrekhavens

Gerelateerde pagina’s

Arrangement weekend zeilen op Waddenzee I Weekendje weg met een groep I Weekendje weg Terschelling I Weekendje weg Texel I Familievakantie I Familievakantie Holland I Bareboat huren I Hollandsche Zeilvloot I Bruine vloot I Artikel reismagazine Columbus Travel