De Marker Wadden: 7 nieuwe eilanden in het Markermeer

Bent u op zoek naar een bijzondere bestemming voor een dagtocht, weekendje weg met familie of vrienden of een bedrijfsuitje met uw collega’s? Dan zijn de Marker Wadden echt wat voor u.

Dit unieke natuur-herstelproject in het Markermeer bestaat uit zeven nieuwe eilanden. Boven en onder water ontwikkelt zich langzaam een prachtig natuurgebied en u kunt het hoofdeiland bezoeken tijdens een expeditie met een traditioneel zeilschip van NAUPAR.

Marker Wadden bezoeken met een boot

U kunt de Marker Wadden alleen bereiken per schip. Wij varen u er graag heen. Op het hoofdeiland is genoeg te beleven voor jong en oud. Via de gevarieerde wandelroutes komt u o.a. langs een heerlijk recreatiestrand, eilandpaviljoen en informatiecentrum, diverse vogelobservatiehutten en de twaalf meter hoge uitkijktoren met prachtig uitzicht op het Markermeer.

Een van de vogelhutten is zelfs op waterniveau geplaatst, zodat u ook een kijkje onder water kunt nemen. Vaart u met ons mee naar deze prachtige bestemming voor vogels, vissen én mensen?

Arrangementen Marker Wadden

Bekijk alle

Populaire blogs over de Marker Wadden

Bekijk alle

Marker Wadden

Op zoek naar een bijzondere bestemmming voor uw dagje uit, personeelsfeest, schoolkamp of weekendje weg? Vaar met NAUPAR naar de Marker Wadden. Deze nieuwe eilandengroep ligt in het Markermeer en bestaat uit zeven bijzondere natuureilanden. Op het hoofdeiland valt van alles te beleven voor jong en oud en het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, vogelspotters en ontdekkers.

Welke arrangementen biedt NAUPAR naar de Marker Wadden

Wij bieden verschillende dagtochten naar de Marker Wadden:

  • Expeditie Marker Wadden voor individuelen, vanuit Lelystad. Deze meevaartocht is geschikt voor alleenstaanden, een familie- of vriendenuitje of een kleine groep (kleiner dan 10 personen) en kunt u direct online boeken via het arrangement.
  • Expeditie Marker Wadden voor groepen, vanuit verschillende havens aan het Markermeer en IJsselmeer. Dit arrangement is voor groepen vanaf 10 personen en geschikt voor een bedrijfsuitje, personeelsfeest, jubileum of bijvoorbeeld een verjaardag.

Daarnaast kunt u de Marker Wadden natuurlijk altijd als bestemming aandoen tijdens een weekendje weg op het Markermeer met familie, vrienden of collega’s, een excursie met een groep leerlingen tijdens een schoolkamp of een zeilvakantie met een groep jongeren.

Met een boot de Marker Wadden bezoeken: meer dan een veerdienst

De schepen van NAUPAR varen u graag naar dit bijzondere natuurproject. En, vaart u op een traditioneel zeilschip naar de Marker Wadden, dan krijgt u meer dan een veerdienst! Het arrangement biedt u namelijk een combinatie van lekker zeilen, heerlijk ontspannen met een hapje en een drankje en een bezoek aan het hoofdeiland van de Marker Wadden. Een compleet dagje uit en nog duurzaam ook. Een mooiere manier om het natuurproject te bezoeken is er niet.

Waar liggen de Marker Wadden

De eilandengroep maakt samen met de Oostvaardersplassen, een stuk van het Markermeer en de Lepelaarplassen onderdeel uit van het Nationaal Park Nieuw Land en ligt in het Markermeer, zo’n 4 mijl van Lelystad, 11 mijl van Hoorn en 7 mijl van Enkhuizen. U kunt het hoofdeiland van deze eilandengroep alleen bezoeken met een schip.

Wat kunt u doen op de Marker Wadden

Op het hoofdeiland kunt u heerlijk wandelen, vogels kijken en genieten van de nieuwe natuur. Over het eiland lopen drie wandelroutes:

  • De Kustroute van 7,2 km
  • De Vogelvluchtroute van 3,4 km
  • De Vlinderroute 4,2 km

U start de route in de haven bij het eilandpaviljoen. Hier ontdekt u hoe de eilanden zijn ontstaan en vertellen eilandwachters van Natuurmonumenten u meer over de laatste ontwikkelingen en welke vogels en planten er op de Marker Wadden zijn gespot. Via schelpenpaden en houten flonders komt u langs diverse vogelobservatiehutten, het Noordstrand en de Steltloper, een 12,5 meter hoge uitkijktoren, die u een prachtig uitzicht biedt op de hele eilandengroep, het Markermeer en bij helder weer zelfs Almere en Amsterdam.

Vogels kijken op de Marker Wadden

Visdieven, kokmeeuwen, bergeenden, plevieren, lepelaars, kluten … ruim 180 verschillende vogelsoorten hebben de Marker Wadden inmiddels ontdekt en maar liefst zeventien daarvan hebben ook op de Marker Wadden gebroed het afgelopen seizoen. Daarnaast zijn er op het hoofdeiland van Marker Wadden in de eerste zomer maar liefst 127 verschillende soorten planten geteld, zoals moerasandijvie, perzikkruid, zachte witbol en rode klaver Riet en lisdodde.

Tijdens een expeditie ontdekt u zelf hoe snel de natuur zich ontwikkelt op de Marker Wadden. Vergeet uw verrekijker niet!

Kunt u niet wandelen?

Bezoek dan een van de mooiste stranden aan het Markermeer of neem een kijkje in het eilandpaviljoen. Beiden liggen direct aan de natuurhaven en kijken uit op het Markermeer.

Voor wie is een expeditie naar de Marker Wadden geschikt

Voor iedereen die houdt van de natuur, het leuk vindt om te wandelen en graag op avontuur gaat in eigen land.

Hoe zijn de Marker Wadden ontstaan

In 2012 begon Natuurmonumenten met plannen voor de aanleg van dit nieuwe natuurgebied in het noordoostelijke deel van het Markermeer. Dit was nodig omdat de afgelopen twintig jaar de flora en fauna in het Markermeer flink heeft geleden. Onder andere door de aanleg van de Houtribdijk en de dikke laag slib, die hierdoor op de bodem van het Markermeer bleef liggen.

Na goedkeuring is het grootschalige project is in 2016 van start gegaan. Het voornaamste doel van deze kunstmatig aangelegde eilandengroep is het herstellen van de natuur door waterplanten, schelpdieren, vissen en vogels weer de ruimte geven in de natuurlijke ondiepten en oevers die door het project ontstaan. De eilandengroep is met een gezamenlijke oppervlakte van wel 1200 voetbalvelden groot een van de grootste natuur-herstelprojecten in West Europa.

De natuureilanden bestaan grotendeels uit zand, klei en slib dat uit het Markermeer is opgegraven. Het project is een initiatief van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en baggeraar Boskalis.

Daarom een vaartocht naar de Marker Wadden met NAUPAR

NAUPAR heeft ruim 40 jaar ervaring in het organiseren van unieke vaartochten aan boord van authentieke zeilschepen. Bij NAUPAR:

  • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen, inclusief schipper en bemanning
  • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en bij hele grote groepen kunt u zelfs kiezen voor meerdere schepen
  • heeft u geen zeilervaring nodig, heeft u zin om te helpen bij het zeilen dan leert de bemanning u graag de kneepjes van het zeilen
  • bieden we naast vaartochten voor groepen, ook individuele vaartochten naar de Marker Wadden. U heeft een ruime keuze uit verschillende data en krijgt meer dan een veerdienst; het is een compleet dagje uit! Deze individuele tocht kunt u direct online boeken.