Week zeilen over het Markermeer

Een week zeilen over het Markermeer

Samen met vrienden of familie een week zeilen over het Markermeer. Dat wordt een heerlijke vakantie, vol afwisseling, rust, natuur en cultuur! Het Markermeer is een perfect vaargebied. Het is het zuidelijke deel van het IJsselmeer en in en rond het Markermeer is een boel te zien en te beleven. Iedere dag kunt u een nieuwe bestemming kiezen en daar vaart u dan zo met uw hele gezelschap heen. U hoeft er de deur niet voor uit. Zo heeft u extra veel tijd om deze vakantie bij te praten met uw vrienden of familie en om uitgebreid te relaxen.

Waarom deze zeiltocht

Zeilen is een fantastische manier om Nederland op een hele andere manier te leren kennen. Deze zeilweek biedt u:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het Markermeer.
 • Een heerlijke combinatie van natuur, cultuur en absolute ontspanning.
 • De kans om unieke locaties te ontdekken, zoals de Marker Wadden en Forteiland Pampus.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over het Markermeer

Tijdens de zeiltocht van de ene bestemming naar de andere, raden wij u aan om vooral zoveel mogelijk te genieten! Lekker relaxt bijpraten met uw vrienden of familie, genieten van het weidse uitzicht en de voortdurend veranderende luchten en wolkenpartijen. Of u gaat dat boek lezen waar u al maanden niet aan toe komt, eindelijk de hele middag spelletjes spelen met uw kinderen, neefjes en nichtjes, of u gebruikt de tijd om een uitgebreide maaltijd te maken, zodat jullie met z’n allen kunnen genieten van goed eten en fijn gezelschap.

En als jullie midden op het Markermeer ineens behoefte hebben om van boord te gaan, dan kan de schipper misschien wel een ankerstop maken: het schip gaat dan op een mooi plaatsje voor anker, zodat jullie kunnen zwemmen, kanoën of gewoon lekker zonnen. Heeft u na een frisse duik nog steeds behoefte aan wat actie en beweging? Geen punt, de meeste schepen hebben honderden vierkante meters zeil en als jullie weer weg willen, zullen die weer omhoog gehesen moeten worden! Misschien mag u ook wel even aan het roer staan en anders wil de schipper u vast zeemansknopen leren leggen of u bijpraten over de flora en fauna in het gebied. Kortom, genoeg te zien en te doen tijdens de zeiltocht.

Wat kunt u doen in de havenstadjes rondom het Markermeer

Doe een dagje Hoorn! Dit oude VOC-stadje heeft een prachtig historisch centrum, vol met statige panden en pakhuizen. Als u hierover meer wil leren, dan is een bezoek aan het Westfries museum de moeite waard. Hierin zijn prachtige kamers ingericht met schilderijen, porselein en glas- en zilverwerk uit de 17e eeuw. In het Museum van de Twintigste Eeuw daarentegen leer je alles over de ontwikkelingen in de vorige eeuw.

Het is ook leuk om een dagje vrij te maken voor Volendam: het dorp van klompen, tulpen, kaas & klederdracht en niet te vergeten de ‘palingsound’. Maak hier bijvoorbeeld met de hele groep een klederdrachtfoto, ga naar de Alida Hoeve voor kaas, en voor klompen naar de Wooden Shoe Factory. ’s Avonds kunt u zich uitleven in een van de vele karaokecafés, of lekker op een terras in de haven zitten.

Het Forteiland Pampus is ook heel interessant en bovendien alleen per schip te bereiken. U kunt een bezoek hieraan prima combineren met een bezoek aan Muiden of Monnickendam. Ontdek op Pampus bijvoorbeeld waarom dit strategisch gelegen eiland zowel een verdedigingsfort was, als een aanlegplaats voor VOC-schepen. Vanaf Pampus kunt u vervolgens doorvaren naar Monnickendam om daar te overnachten. Hier kunt u de dag afsluiten in Bierderij Waterland, waar allerlei biologisch biertjes gebrouwen worden. Of u vaart door naar Muiden en bezoekt de volgende dag kasteel Muiderslot.

Wat u ook niet moet overslaan, zijn de Marker Wadden. Vijf nieuwe Nederlandse eilanden, waarvan er één open is voor publiek. Hier kunt u bijzondere vogels spotten, wandelen, de uitkijktoren beklimmen, zonnen en zwemmen. En omdat de Marker Wadden relatief dicht bij Lelystad liggen, wilt u op de terugweg wellicht nog even de Bataviawerf aandoen. De replica van het 17e eeuwse VOC-schip de Batavia is echt de moeite van een bezoek waard!

Is een week zeilen over het Markermeer voor iedereen leuk

Dit arrangement is bijzonder geschikt voor families- en vriendengroepen die er samen even tussenuit willen en vooral tijd willen doorbrengen met elkaar. Aan boord van het schip kunt u gezamenlijk zeilen, ontspannen, bijpraten en koken in de goed uitgeruste keuken, en beschikt u over comfortabele slaapplaatsen. Daarnaast is er voor alle leeftijden wel iets leuks te verzinnen tijdens uw zwerftocht over het Markermeer.

Wat is de duur van het arrangement

Dit arrangement kunt u boeken voor een week en indien gewenst uitbreiden met twee weken.

Programma week zeilen over het Markermeer

Eenmaal aan boord bepaalt u op basis van het weer, de wind en de getijden samen met de schipper de route en het programma. Hierbij houdt de schipper rekening met jullie wensen. Om u toch een kleine indruk te geven van een dag aan boord van een traditioneel zeilschip, beschrijven we hieronder globaal het programma op een dag.

Mogelijke dagindeling

 • Ontbijt en palaver in de haven, daarna gaan de trossen los en vaart u richting de stad van uw keuze.
 • Tijdens de zeiltocht legt de ervaren bemanning u graag meer uit over de kunst van het zeilen en geniet u vanaf het dek van het prachtige uitzicht over het Markermeer.
 • Onderweg bereidt u een lunch in de goed uitgeruste keuken aan boord van het schip.
 • Als de omstandigheden het toelaten, kunt u onderweg een ankerstop maken om te zwemmen.
 • Na het aanmeren in de haven is er voldoende tijd om de stad van uw keuze te ontdekken, of u blijft gezellig in een ontspannen sfeer borrelen aan dek, speelt een spelletje in het knusse dagverblijf of u zoekt een gezellig restaurant of café in de haven op.
 • U slaapt in een comfortabele hut aan boord van het zeilschip.

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten voor het week zeilen arrangement

De prijs voor het week zeilen arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldrpijs voor een week zeilen per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Week zeilen arrangement vanaf  € 290,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De week zeilen is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De week zeilen is exclusief:

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.