Uw eerste vaartocht

Heeft u nog niet eerder met een groep meegevaren op een traditioneel zeilschip? Het organiseren van een leuk uitje op het water is gelukkig eenvoudig. U geeft uw wensen op en wij zoeken een beschikbaar schip dat het beste bij uw wensen past. Tijdens de vaartocht bent u geheel flexibel en bepaalt u samen met de schipper waar u heen vaart en wat u gaat doen. Op deze pagina geven we enkele suggesties en tips.

Graag tot ziens aan boord van een van de schepen

Ruim 40 jaar ervaring

Voor het verzorgen van een leuk uitje op het water bent u bij NAUPAR aan het goede adres. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het organiseren van unieke zeiltochten op authentieke zeilschepen. Of het nu gaat om een kleine of grote groep, een dagtocht of een vaartocht van meerdere dagen of een eenvoudig of luxueus schip. Uw vaartocht over het IJsselmeer/Markermeer, de Waddenzee of de Friese meren begint bij NAUPAR.

Ideeën voor uw eerste vaartocht

Bekijk alle

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie voor uw eerste vaartocht

Bekijk alle

Populaire blogs

Bekijk alle

Uw eerste vaartocht?

Nog nooit eerder gevaren?

Bij NAUPAR zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen uit een dagtocht, weekendje weg of weektocht en vanaf het water nieuwe havenplaatsen ontdekken, een tussenstop maken bij een mooi natuurgebied, droogvallen op het Wad, actief meehelpen met het zeilen of lekker luieren in het zonnetje aan dek.

Samen met de schipper bepaalt u waar u heen vaart, hoe lang u vaart en hoe u een vaartocht met leuke activiteiten aan de wal combineert. Daarnaast kunt u bij een meerdaagse tocht kiezen of u zelf wilt koken of u lekker laat verwennen en kiest voor catering of een kok aan boord.

Om te bepalen wat voor schip het beste bij uw wensen past is het vooral belangrijk om te weten hoe lang, wanneer en met hoeveel personen u wilt varen en of u bepaalde voorkeuren heeft, zoals bijvoorbeeld het aantal hutten, een vaargebied of een bepaalde activiteit.

Hoe lang wilt u varen?

Een dagtocht, midweek, weekend, week of een paar uurtjes, het is allemaal mogelijk. Bij NAUPAR bieden we een ruime keuze aan vaartochtvarianten en vindt u altijd wel een vaartocht die bij uw wensen past. Hoe meer tijd u heeft, hoe meer leuke havensteden, activiteiten en vaargebieden u kunt combineren. En wie wil dat nou niet? Eenmaal op het water bestaat de klok niet meer en heeft u alleen nog tijd voor elkaar en de omgeving.

Wanneer wilt u varen?

Voorjaar, zomer, najaar? U kunt in alle periodes varen en ze hebben allemaal iets moois. Voor bepaalde periodes (bv. voorjaar, najaar en winter) ontvangt u zelfs een aantrekkelijke seizoenskorting op de prijs van uw vaartocht. 

Met hoeveel personen gaat u varen?

Bij NAUPAR kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en bij hele grote groepen kunt u zelfs kiezen om meerdere schepen te huren.

Welke specifieke wensen heeft u voor het schip?

Groot of  klein, luxueus of eenvoudig? Voor elke wens bieden wij wel een schip. Bij NAUPAR kunt u kiezen uit dagtocht schepen en schepen voor meerdaagse tochten. Elk schip is uniek en heeft zijn eigen charme en interieur.

De dagtocht schepen zijn bijzonder geschikt voor een vergadering, teambuildingsevent met personeel of relaties of een feestje op het water met personeel, relaties, familie en/of vrienden. Ze beschikken over een ruim dek met zithoeken, een sfeervolle salon en een gezellige scheepsbar.

De schepen voor meerdaagse tochten hebben naast een ruim dek en sfeervolle salon ook een keuken, comfortabele hutten en douches. Bij uw keuze voor een schip bepaalt ook uw wens m.b.t. comfort waarvoor u kiest. Het gaat dan met name om uw wens voor het aantal hutten, de grootte van de hutten en het aantal douches en toiletten aan boord. Verder kan uw keuze voor een schip worden bepaald door de prijs van het schip en/of de services als eindreiniging en dekbedden die wel of niet inbegrepen zijn. Lees hierover op de pagina de toelichting op de prijzen.

Op de website staat bij elk schip informatie en kunt u aan de hand van foto’s zien hoe een schip er bijvoorbeeld vanbinnen uitziet. Daarnaast stellen de schippers zich aan u voor in onze blogs en vragen we onze gasten na de tocht altijd naar hun ervaringen, die u terug kunt vinden in de beoordelingen bij het schip. 

Waar wilt u varen en opstappen?

Wilt u naar een grote stad, kleine stad of een mooi natuurgebied? U kunt kiezen uit verschillende vaargebieden en plaatsen. Bij de keuze voor een opstaphaven is het belangrijk dat u rekening houdt met het vaargebied waar u wilt varen en de lengte van uw zeiltocht. U vaart gemiddeld 25 - 30 kilometer op een dag. Wilt u bijvoorbeeld een dagtocht op de Waddenzee of een weekendje weg naar een Waddeneiland, dan kunt u het beste vanuit Harlingen of Makkum vertrekken, omdat deze havens dichter bij de Wadden liggen. Heeft u langer de tijd dan kunt u ook bijvoorbeeld ook vanuit Kampen, Enkhuizen of Lelystad vertrekken.

De schepen waar u uit kunt kiezen liggen verspreid over zestien verschillende havens rond het IJsselmeer, Markermeer en het Waddengebied. Favoriete opstaphavens zijn bijvoorbeeld Lelystad, Enkhuizen, Kampen en Harlingen, die ook makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn.

Eten en drinken aan boord

Eten en drinken is, tenzij nadrukkelijk bij een arrangement aangegeven, niet inbegrepen bij de prijs. De meeste schepen beschikken over een goed uitgeruste keuken, waar u tijdens de vaartocht zelf uw eten en drinken kunt verzorgen.

Catering is in de meeste gevallen een optie waar u wel of niet voor kunt kiezen. Op sommige dagtochtschepen is het echter niet mogelijk om zelf eten en drinken mee te nemen of te bereiden en kunt u uw gasten extra verwennen met de uitgebreide cateringmogelijkheden. Daarnaast is catering voor een meerdaagse tocht een aanrader en kunt u zelfs kiezen voor catering met een kok. 

De prijs

Bij NAUPAR boekt u een schip met schipper en bemanning. Op de pagina toelichting op de prijzen leggen we uit hoe de prijzen van de verschillende vaartochten zijn opgebouwd.

Heb ik zeilervaring nodig?

Om mee te kunnen varen, heeft u geen zeilervaring nodig. Als u het leuk vindt, leert de bemanning u ter plekke hoe de zeilen worden gehesen, hoe u bepaalde knopen legt of het schip op koers houdt. Er zijn echter ook genoeg schepen die de schipper samen met zijn of haar matroos zelf kan zeilen, dus over het algemeen kunt u kiezen of u in het zonnetje gaat liggen of (een deel van de tijd) actief meehelpt.

Hoe bepaal ik een route tijdens zeiltocht?

Tijdens een vaartocht bent u flexibel. Samen met de schipper kijken jullie voor vertrek tijdens het dagelijkse palaver (overleg op een schip) naar het weer, de windrichting en eventueel de getijde als jullie op het Wad gaan varen. Daarna wordt de vaarkaart erbij gepakt en stippelen jullie de route uit die past bij jullie wensen, gewenste vaartijd en weersomstandigheden. Hóe jullie precies bij die havensteden komen en welke route je daarvoor moet varen, is afhankelijk van de windrichting en de te bepalen koers. Op deze handige Suydersee kaart ziet u de vaargebieden, havenplaatsen, routes en afstanden.

Met deze eenvoudige stappen begint uw zeilavontuur bij NAUPAR

 1. Geef op hoe lang u wilt varen
 2. Geef op in welke periode u wilt varen
 3. Geef aan met hoeveel personen u (ongeveer) wilt varen?
 4. Geef andere voorkeuren op als deze er zijn, denk hierbij aan gewenst vaargebied / opstapplaats, het aantal gewenste hutten, of een bepaalde service aan boord zoals bijvoorbeeld een biertap.
 5. U krijgt een lijst met beschikbare schepen die aan u wensen voldoen en kunt ze bekijken, vergelijken en een keuze maken

Vraag en antwoord

 • Moet ik altijd meehelpen aan boord?

  De mate van deelname verschilt per vaartocht. Neemt u deel aan een intensieve wedstrijddag, dan wordt van u verwacht dat u actief deelneemt aan het zeilen. Bij een korte cultuurreis hoeft u niets te doen, maar u zult merken dat het plezier van het zeilen juist zit in de gezamenlijke inspanning.
 • Kan ik zeeziek worden?

  Op een traditioneel zeilschip heeft men meestal minder last van zeeziekte omdat deze schepen stabieler op het water liggen. Mocht u toch bang zijn dat u zeeziek wordt, bij de apotheek en de drogist zijn pillen tegen zeeziekte vrij te verkrijgen. De huisarts kan ook een scopolamine-pleister voorschrijven: deze gaan misselijkheid tegen. Bij goed weer raden we u aan om lekker aan dek te blijven. Frisse lucht helpt om minder ziek te worden.
 • Welke faciliteiten zijn er aan boord?

  Bent u benieuwd of er een televisie, dvd-speler of spelletjes zijn of wilt u weten of u mag roken aan boord? Details over het schip waarmee u gaat varen, vindt u onder het tabblad 'Specificaties'. Vindt u bepaalde informatie niet in de lijst, dan is het voor dit schip niet van toepassing. Alleen faciliteiten die wel worden geboden, zijn hier weergegeven.
 • Zijn huisdieren toegestaan aan boord?

  Aan boord van sommige schepen zijn honden toegestaan. Vaak is dit in overleg met de schipper. U kunt zien of een huisdier is toegestaan door op het tabblad 'Specificaties' bij het schip te kijken onder het kopje Dieren. Kunt u dit niet vinden? Dan zijn huisdieren op het schip niet toegestaan.
 • Hoe veilig is het schip?

  De combinatie van goed materiaal en een ervaren bemanning maakt de schepen tot veilige en plezierige vervoersmiddelen. De schepen voldoen aan alle wettelijke veiligheidseisen van de Europese veiligheidsregelgeving. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet er op toe dat deze regelgeving wordt nageleefd op de schepen in Nederland en dat de schepen periodiek worden gekeurd op diverse onderdelen.