Een overgetelijke schoolreis

Op zoek naar een leuke schoolreis als kennismaking aan het begin van het schooljaar of juist als afscheidsfeest in het examenjaar?

Het jaarlijkse schooluitje is een mooie reden om aan boord te stappen van een traditioneel zeilschip. Actie, avontuur en plezier staan voorop. En terwijl uw leerlingen de week van hun leven hebben, leren ze ook nog samenwerken (de zijlen hijsen zichzelf niet tenslotte) en versterkt hun onderlinge band.

Een schoolreis vol actie, avontuur en plezier!

Hoe lang wilt u weg

De traditionele zeilschepen zijn uitermate geschikt voor dagtochten, een korte of lange midweek of een projectweek, waarbij u blijft overnachten aan boord.

De slaap accommodatie schepen beschikken over meerdere comfortabele hutten, douches en toiletten. De warme sfeer aan boord en de mogelijke activiteiten op en rond het water zoals zwemmen, het ontdekken van een leuk havenstadje of Waddeneiland en ’s avonds swingen in de disco of een bonte avond op het schip maken uw verblijf compleet.

Arrangementen en ideeën voor een schooluitje

Bekijk alle

Populaire blogs over schooluitjes

Bekijk alle

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie voor een schoolreis

Bekijk alle

Meer informatie over schooluitjes

Schoolreis

Op een traditioneel zeilschip beleeft u niet alleen een bijzonder, maar vooral ook gezellig, educatief en sportief uitje met de jongeren. Daarnaast is het afwisselend omdat u elke dag op een andere locatie aan het IJsselmeer, Markermeer, de Friese meren of de Waddenzee ligt. Afhankelijk van het weer en de wind en jullie wensen kunt u kiezen uit een gezellige havenplaats, een Waddeneiland of een mooi natuurgebied. De zeiltocht wisselen jullie af met leuke activiteiten aan wal.

Welk avontuur u in Nederland uiteindelijk ook met de jongeren kiest, het gaat om de mooie momenten die jullie samen creëren. Op een schip zijn jullie verzekerd van een geweldige tijd en herinneringen voor het leven.

Leerzaam schoolreisje

Terwijl uw leerlingen de week van hun leven hebben, leren ze samenwerken (de zijlen hijsen zichzelf niet tenslotte) en versterken ze hun onderlinge band. De natuurlijke leeromgeving nodigt bovendien uit om ongemerkt heel veel te leren over de natuur, het milieu, de historie van Nederland of van de havenstadjes waar jullie aanleggen. In de haven waar u aanlegt kunt u bijvoorbeeld aanvullend interessante excursies organiseren. Thema's die aansluiten op een lesprogramma of gewoon voor de fun:

 • Ontdek het IJsselmeerverleden in het openluchtmuseum in Enkhuizen, waar jullie 100 jaar terug gaan naar de tijd van de oude Zuiderzee.
 • Bezoek natuurgebieden die in de tijd van de Zuiderzee nog niet bestonden, zoals het Nationaal Park Nieuw Land, waar jullie bij de Oostvaardersplassen of de nieuwe eilandengroep Marker Wadden kunnen aanleggen.
 • Ga terug naar de Middeleeuwen in Medemblik of Muiden.
 • Bezoek VOC stad Hoorn of de Batavia in Lelystad, een replica uit de 17e eeuw.
 • Of huur een fiets en bezoek Ecomare in Texel, waar jullie meer leren over het Wad en de dieren die daar leven. Daarna kunnen jullie misschien wel bij gunstig weer droogvallen op het Wad en de bodem van de Waddenzee onderzoeken bij laag water.

Ontspannen schoolreisje

Tijdens de reis zijn jullie compleet flexibel. Elke dag bekijken jullie tijdens het palaver (overleg) samen met de schipper het weer en wordt op basis van de wensen de route bepaald. De schippers denken graag met u mee, kennen de vaargebieden en plaatsen op hun duimpje en weten altijd wel een bijpassende locatie te vinden. En het leuke is, hier kunt u de leerlingen bij betrekken. De scholieren leren samenwerken en de kneepjes van het zeilen, meer over het weer, navigeren, kaartlezen en de belangrijkste zeemansknopen, die ook weer handig zijn in het dagelijks leven.

Op een schip leert men elkaar ook anders kennen. De altijd zo rustige leerlinge blijkt een uitstekende stuurvrouw te zijn en die grote druktemaker vertoont uitstekende kookkunsten. De docent scheikunde is eigenlijk heel grappig en de niet altijd even geconcentreerde leerlingen worden dolenthousiast, zodra de schipper hen benoemt tot chef boeienzoekers.

Natuurlijk is er tijdens de zeiltrip ook genoeg tijd voor ontspanning: lekker zwemmen of de kano pakken tijdens een ankerstop, een bezoek aan een strand, een spelletje kaarten of gewoon een beetje chillen en bijkletsen op het dek.

Verdubbel het plezier

U heeft de mogelijkheid om met één groep op twee schepen te varen. Door met twee kleinere schepen te zeilen verdubbelt u gewoon de fun; wat dacht u van een spannende zeilwedstrijd, bijvoorbeeld de jongens tegen de meiden? Daarbij is er, met twee schippers en twee matrozen, meer begeleiding voor uw groep.

Havens in Nederland

Bij NAUPAR kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens. De meest populaire vertrekhavens zijn Kampen, Enkhuizen, Harlingen en Lelystad.

Daarom een schoolreis bij NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 50 jaar ervaring in het organiseren van schoolreizen op het water in Nederland. Bij NAUPAR:

 • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen, inclusief schipper en bemanning
 • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en bij hele grote groepen kunt u zelfs kiezen voor meerdere schepen
 • bieden de tochten voor ieder wat wils; van actief meehelpen, zeemansknopen leren, ankeren en zwemmen tot lekker genieten en chillen op het dek
 • heeft u geen zeilervaring nodig, de bemanning leert de groep graag de kneepjes van het zeilen
 • kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens en is er altijd wel een haven bij u in de buurt
 • vindt u zeker het schip dat bij uw wensen past en bent u verzekerd van een onvergetelijke schoolreis waar de leerlingen nog lang over napraten!