Terug naar resultaten

Schoolkamp Nationaal Park Nieuw Land

Schoolkamp Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land bestaat uit vier zeer gevarieerde, prachtige natuurgebieden waar uw leerlingen hun ogen zullen uitkijken: de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden. In deze 29.000 hectare natuur is zoveel te zien, te doen en te ontdekken, dat we zeker weten dat u een paar hele inspirerende, educatieve en actieve dagen tegemoet gaat met uw leerlingen! En ’s avonds op het schip kunnen jullie bijkomen van alle indrukken, lekker eten, ontspannen, spelletjes doen en gezellig bijpraten.

De vaartocht in het kort

Zeilen verbroedert. Het is goed voor de groepsvorming, jongeren leren er veel van en krijgen een boost in hun zelfstandigheid. Dit arrangement biedt jullie:

 • Een gevarieerde zeiltocht over het Markermeer, naar de Marker Wadden en de Oostvaardersplassen.
 • De unieke mogelijkheid om zeearenden, heckrunderen en Konikpaarden te zien.
 • Een schoolkamp waarin jongeren zichzelf en de groep op een andere manier leren kennen én waarin ze heel veel leren over de natuur en (zorgen voor) het milieu.

Wat valt er te beleven tijdens de vaartocht over het Markermeer

Aan boord is altijd genoeg te doen. Uw leerlingen zullen zich zeker niet vervelen! De jongeren mogen helpen met het hijsen en reven van de zeilen, ze mogen aan het roer staan en helpen met navigeren. En wie gaat er koken, opruimen en schoonmaken? Daarbij kunnen de leerlingen ook prima helpen! Daarnaast is er genoeg tijd voor ontspanning: lekker bijpraten, zonnen op het dek, spelletjes doen, tekenen, fotograferen of zwemmen.

En wat dacht u van een nachtje off grid, door te overnachten bij de Marker Wadden? Het is een fantastische ervaring om daar ’s avonds voor anker te gaan en te genieten van het vallen van de avond. Zeker voor jongeren die opgroeien in een stad is het een bijzondere ervaring om zo dicht bij de natuur te zijn. Om op je blote voeten te lopen, vogels te horen en de stilte van de nacht te ervaren, met een beetje mazzel onder een flonkerende sterrenhemel.

Wat kunnen jullie doen in Nationaal Park Nieuw Land

Op de eerste dag zeilt u naar de Marker Wadden. Deze nieuwe eilandengroep bestaat nog maar een paar jaar en is volop in ontwikkeling. Het is een Walhalla voor vogelliefhebbers en eigenlijk voor iedereen die houdt van de natuur. Hier kunnen jullie een ware ontdekkingstocht doen: wandel over vlonderpaden, langs het strand en moerasachtige gebieden. Ontdek de vele (trek)vogels, insecten en bijzondere plantjes. Beklim de uitkijktoren en kijk uit over de andere eilanden en het Markermeer. Is er nog tijd over? Een uurtje lekker zonnen op het strand en zwemmen in het Markermeer doet het altijd goed!

Na een goede nachtrust midden in de natuur gaan jullie de volgende dag naar de Oostvaardersplassen. Jullie fietsen naar het bezoekerscentrum Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders in Almere voor een boeiende excursie en interessante activiteit, zoals een opdracht over plasticsoep: leerlingen doen onderzoek naar de hoeveelheid plastic in water. Gewapend met schepnetjes en een microscoop gaan ze aan de slag en zo leren ze gelijk een heleboel over waterkwaliteit, milieu, duurzaamheid en hergebruik. Uiteraard verkennen jullie dit prachtige natuurgebied ook op de fiets. Wie ziet een zeearend? En wat dacht u van een kudde heckrunderen of Konikpaarden? Reken maar dat die indruk maken! ’s Avonds kunnen jullie aan boord spelletjes doen, muziek maken, verhalen vertellen en genieten van de stilte, de sterren en de geluiden van de nacht.

Na de laatste nacht op het schip keren jullie terug naar de haven in Lelystad. Daar gaan jullie van boord en kunnen jullie er voor kiezen nog een paar laatste educatieve uren doorbrengen in Batavialand: bezoek de Bataviawerf en leer alles over de tijd van de VOC, of ga naar ‘Het land van Michelle’ en ontdek hoe de jagers en verzamelaars 7000 jaar geleden leefden.

Is het schoolkamp Nationaal Park Nieuw Land voor iedereen leuk

Dit arrangement biedt voor iedereen wel wat. Er is genoeg tijd om te ontspannen en even lekker niets te doen. Tegelijkertijd werken de jongeren samen tijdens het zeilen, koken en als ze de boel schoon houden. Dat is nuttig en leerzaam. Want samen de zeilen hijsen of boodschappen doen en koken, doet een beroep op hele andere vaardigheden dan wanneer je samen een presentatie voorbereidt of een verslag maakt. Daarnaast leren uw leerlingen ontzettend veel: vakken als biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer en zelfs wis- en natuurkunde, scheikunde en economie kunt u deze dagen in een hele concrete vorm gieten.

De duur van het arrangement

Dit arrangement is al mogelijk vanaf drie doordeweekse dagen (2 nachten). Eventueel kunt u de vaartocht aan vullen met een voorovernachting.

Programma schoolkamp Nationaal Park Nieuw Land

Uiteraard spreken jullie van tevoren het exacte programma met de schipper door. Voor dit arrangement ligt er in grote lijnen een programma klaar, maar maatwerk is altijd mogelijk. Voor de eerste dag zou het programma er bijvoorbeeld zo kunnen uitzien:

Voorbeeld van een dagindeling

 • 08.30 uur - Inschepen en de bagage naar de hutten brengen.
 • 09.00 uur - Praatje van de schipper: uitleg hoe het werkt aan boord en doorspreken van de dag: wat staat er vandaag op het programma?
 • 09.30 uur - De trossen gaan los. Eenmaal uit de haven worden gezamenlijk de zeilen gehesen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen aan het roer.
 • 11.30 uur - Aanleggen bij de Marker Wadden en voorbereiden van de lunch.
 • 12.00 uur - De corveeploeg zorgt voor een gezamenlijke lunch.
 • 12.30 uur - Opruimen van de lunch.
 • 13.00 uur - De Marker Wadden op! Lekker wandelen, zwemmen, de uitkijktoren beklimmen, vogels spotten, planten determineren en schelpen zoeken.
 • 16.00 uur - terug op het schip en tijd voor ontspanning.
 • 17.00 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.00 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 18.30 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur – Tijd voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een disco.
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten schoolkamp arrangement

De prijs voor het schoolkamp arrangement is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldrpijs voor 1,2 of 3 dagen is per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Schoolkamp 1,2 of 3 dagen vanaf  € 125, p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De midweek is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De midweek is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.