Varen op de Waddenzee met een platbodem

Wilt u naar de Waddenzee? Een traditioneel zeilschip is de beste manier om de Waddenzee te ontdekken. U kunt:

- meerdere eilanden bezoeken
- droogvallen en wandelen over de bodem van de zee
- vanaf het water zeehonden spotten
- een dagje blijven liggen en het eiland verkennen

En het leuke is, u hoeft maar een keer uw tassen uit te pakken, want uw accommodatie vaart altijd met u mee!

De Waddenzee Werelderfgoed UNESCO

Het Waddengebied is een prachtig en afwisselend gebied om te zeilen. Tijdens een tocht over een van de grootste getijde gebieden ter wereld kunt u optimaal genieten van de ongerepte natuur, de zilte lucht en de mooiste vergezichten.

Ontdek dit bijzondere gebied met een traditioneel zeilschip en u snapt meteen waarom het Waddengebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Traditionele zeilschepen voor een meerdaags uitje

Bekijk alle

Plaatsen rond de Waddenzee waar u heen kunt varen

Bekijk alle

Populaire blogs over gezinsvakanties

Bekijk alle

Meer informatie over varen in Nederland

Varen op de Waddenzee

De Waddenzee is een perfecte keuze voor een mooie dagtocht, weekendje weg of zeilvakantie met vrienden, familie of misschien zelfs collega’s. Stap met de hele groep aan boord van een traditioneel zeilschip en vaar via de geulen naar de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en/of Schiermonnikoog. Met een beetje geluk spot u zelfs zeehonden onderweg. Na een ontspannen dag zeilen, kruipt u heerlijk uw eigen hut in om de volgende morgen weer fris aan het ontbijt te verschijnen. Een ontbijt op het dek welteverstaan; in zo’n mooie setting heeft u vast niet vaak van een croissantje genoten!

Klippers, tjalken en schoeners

NAUPAR beschikt over verschillende type schepen. Ook voor uw vaartocht over de Waddenzee kunt u kiezen uit een klipper, tjalk of schoener. Al deze zeilschepen hebben hun eigen kwaliteiten, maar ze hebben ook iets met elkaar gemeen: ze bezorgen uw gezelschap en u hoe dan ook een onvergetelijke tocht! Een sportieve klipper, knusse tjalk of mooie schoener: waar gaat uw voorkeur naar uit?

Bestemmingen rondom de Waddenzee

Wanneer u kiest voor een vaartocht over de Waddenzee, is de kans aanwezig dat u met het schip kunt droogvallen op het wad. Een unieke ervaring die u niet wilt missen. Daarnaast heeft de Waddenzee vele leuke bestemmingen, zoals Texel, Vlieland of Terschelling. Op al deze eilanden is van alles te zien én te beleven. Drink een drankje in een gezellig café, maak een mooie strandwandeling of ontdek het eiland per fiets als u een dagje langer kunt blijven liggen. 

Bezienswaardigheden

Op de eilanden zijn ook veel leuke bezienswaardigheden om uw zeiltocht mee af te wisselen. Niet alleen de vuurtorens zijn een aanrader, maar ook museum Kaap Skil of het Ecomare op Texel, het natuurreservaat de Boschplaat op Terschelling of De Balg op Schiermonnikoog – een van Europa’s grootste stranden – zijn zeker een bezoekje waard.

Geschiedenis

De Waddenzee en het gebied daaromheen staan bekend om hun dynamische verleden. Getijgeulen bleven zich constant verleggen en de grenzen van het Waddengebied schoven regelmatig op... Dit heeft de vissers er niet van weerhouden om eeuwenlang te vissen op de Waddenzee. Nadat de Afsluitdijk in 1932 de Waddenzee van de voormalige Zuiderzee scheidde, veranderde de flora en fauna drastisch. De haring, ansjovis en zeegras verdwenen. Ook diverse vissoorten, zoals de zee-stekelbaars en de trompetterzeenaald, stierven uit. De Waddenzee mag dan wellicht wat uitgedund zijn, nog steeds is dit voor velen de allermooiste locatie om te zeilen en het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.