Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Ameland

Het prachtige Waddeneiland Ameland is vanuit het westen gerekend het vierde bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Het behoort tot de gemeente Friesland, is 27 kilometer lang en op het smalste punt 2 kilometer breed. Een eiland met veel natuur, rust en ruimte en een variëteit in landschappen. Maar ook met vier gezellige dorpjes, elk dorp met zijn eigen dorpskarakter en knusse winkeltjes. Op Ameland wordt geen Fries, maar Amelands gesproken, een mengdialect dat verwant is aan het Stadsfries. In tegenstelling tot alle andere waddendialecten is het Amelands nog zeer vitaal. De bewoners worden Amelanders genoemd.

Geliefd bij kunstenaars

Om het eiland en de dorpen te verkennen, kan er het beste gewandeld of gefietst worden. Bezoek de musea en duik in de interessante geschiedenis van Ameland. Het natuurgebied Oerd, op het oostelijke deel van het eiland, is erg aantrekkelijk. Ameland is door haar bijzondere lichtval en landschap reeds lang een geliefde verblijfplaats voor kunstenaars. Sinds 1996 wordt er in november de Ameland kunstmaand georganiseerd. Over het hele eiland exposeren dan kunstenaars uit binnen- en buitenland op dertig locaties hun schilderijen, keramiek, foto's, beelden en installaties.

De dorpen van Ameland

Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Daarnaast bevinden zich er de buurtschappen Kooiplaats en Ballumerbocht. Vroeger waren er nog twee andere dorpen, Oerd en Sier genaamd, maar deze zijn bij stormen ‘verdronken’ en liggen nu in de zee. Nes is als het ware het centrum van Ameland met een drukke en gezellige dorpskern van winkeltjes en terrasje. Toch is ook hier de karakteristieke dorpssfeer niet verloren gegaan. Hollum is het dorp met het oudste huis van Ameland, gebouwd in 1516. Vanaf ver is Hollum al te herkennen aan haar rood -wit gestreepte vuurtoren, haar kerktoren en molen. Ballum is het kleinste dorp op Ameland, maar heeft misschien wel de grootste historie aangezien hier vroeger het Cammingaslot stond op de plek waar nu het gemeentehuis staat.