Het Friese Merengebied

Het Friese Merengebied staat bekend om haar diversiteit en is bijzonder goed geschikt voor vaartochten met familie en vrienden. Braderieën, muziekfestivals, zeilwedstrijden en andere evenementen; er is van alles te beleven in en rondom het Friese Merengebied.

Weidse plassen

Weidse plassen als de Fluessen, het Slotermeer en het Snekermeer worden afgewisseld met strakke vaarten door stadjes waarin het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Varen op de Friese Meren is de perfecte manier deze prachtige omgeving te ontdekken. Leuk weetje: in deze waterrijke provincie zijn de vele waterwegen stukken beter met elkaar verbonden dan de wegen over land!

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie

Bekijk alle

Arrangementen en programmasuggesties

Bekijk alle

Meer informatie over varen in Nederland

Friese Meren

De Friese Meren

Het Friese Merengebied is bij velen bekend als een echt watersportgebied, dus er kan lekker actief worden gezeild. Ook voor een ontspannen vaartocht bent u hier goed. Met haar vele gezichten vormen de Friese Meren een mooi gebied voor een uniek verblijf op het water. 

Een dag of langer?

Kiest u voor een dagtocht op de Friese Meren of wordt het toch een meerdaagse tocht? Wat het ook wordt; het zal zeker een onvergetelijke vaartocht worden. Geniet van het uitzicht en de aanwezigheid van uw gezelschap. Wanneer u uw vaartocht verlengt met één of meerdere extra nacht(en), smult u ook nog eens ‘s ochtends van een lekker ontbijtje aan dek. Terwijl u rustig wakker wordt met een kopje koffie aan dek, vaart de schipper naar de volgende bestemming.

Zeilschepen

De vloot van NAUPAR is groot. Zó groot dat u keuze heeft uit ruim 100 schepen. Van klippers en tjalken, tot schoeners en barkentijnen: waar kiest u voor? Alle schepen hebben zo hun eigen voordelen: de een beschikt over privéhutten en de ander heeft weer een heel groot dek voor het geven van de leukste feesten. Het is in ieder geval zeker, dat álle schepen van NAUPAR u een mooie vaartocht in de Friese Meren bieden.

Bestemmingen rondom de Friese Meren

Al zeilend bereikt u al snel drie van de elf Friese steden: Sneek, IJlst en het kleinere Sloten. Deze drie steden zijn een perfecte weerspiegeling van de oude stadscentra die verbonden staan met het water en hun zeer rijke historie. Ook karakteristieke dorpen als Heeg, Langweer en Woudsend laten veel uit het verleden zien.  Erg leuk om tijdens een vaartocht aan wal te gaan en de plaatsen te verkennen.

Bezienswaardigheden

Maak een stads- of dorpswandeling in een van de eerder genoemde steden/dorpen en kijk uw ogen uit: de indrukwekkende en gevarieerde natuur is werkelijk overal zichtbaar. Rondom de Friese Meren zijn ook vele mooie fietsroutes en interessante musea en andere bezienswaardigheden te vinden. Ook worden er regelmatig braderieën, festivals, zeilwedstrijden en andere evenementen georganiseerd. Rond de Friese Meren vindt u het hele jaar door vertier.

Geschiedenis

De Friese Meren zijn op verschillende manieren ontstaan: door het wegslaan van veenpakketten door stormen, veenbranden, ontwatering ten behoeve van de landbouw, turfwinning en door de afsluiting van een zeearm. De Friese Meren vormen samen een aaneenschakeling van tientallen grote en kleine meren, het IJsselmeer en het Lauwersmeer.