Ongerepte natuur van het IJsselmeer

Zit iedereen er gemakkelijk bij? Dan wordt er koers gezet richting de ongerepte natuur van het IJsselmeer. Deze zoete binnenzee vormt het hart van het noorden van Nederland. Varen op het IJsselmeer is varen op een uniek natuurgebied: uitermate geschikt voor een ontspannen vaartocht.

De havensteden rondom het IJsselmeer

Ontdek de pittoreske havensteden rondom het IJsselmeer. Zij vormen samen de ideale mix van gezelligheid en een bruisend uitgaansleven. Aan boord van een klipper, tjalk of schoener; het is maar net wat u wilt. De vele verschillende afvaarthavens rondom het IJsselmeer bieden u in ieder geval genoeg keuze. Waar stapt u aan boord?

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie

Bekijk alle

Arrangementen en programmasuggesties

Bekijk alle

IJsselmeer

Het IJsselmeer

Het IJsselmeer staat bekend om haar geheel eigen natuur, golfslag en geur. Dit alles heeft te maken met de in 1932 gebouwde Afsluitdijk, waardoor het nieuwe binnenwater langzaam maar zeker zoet werd. Sindsdien heeft het IJsselmeer zijn eigen vegetatie en zwemmen er diverse vissoorten in het ziltige water. Varen op het IJsselmeer is hierdoor een unieke ervaring die u absoluut niet mag missen.

Uw opties

Het IJsselmeer leent zich uitstekend voor dagtochten, maar ook voor meerdaagse tochten bent u hier op de juiste plek. Wordt het een weekend of (mid)week? Maak er een heuse zeilvakantie van en u wilt niet meer terug naar huis! Het IJsselmeer biedt van alles, zodat kunt u zich tijdens uw vaartocht iedere dag goed zal vermaken. Bezoek bijvoorbeeld een historische haven als Volendam, Enkhuizen, Hoorn of Marken. Of zeil naar Amsterdam en ontdek deze wereldstad eens vanaf het water! 

Type schip

Gaat u varen op een klipper, een tjalk of op een schoener? Ieder type schip heeft zo haar voordelen. NAUPAR beschikt over een vloot van ruim 100 unieke zeilschepen die varen op het IJsselmeer. Met zo’n gevarieerde vloot is er altijd wel een schip dat bij u past. Voor groepen van 8 tot 160 personen, van de kleinste tjalken tot de grootste barkentijnen en van sportieve klippers tot luxe windjammers; uw schip zit hier zeker tussen. 

Bestemmingen rondom het IJsselmeer

Rondom het IJsselmeer vindt u verschillende, oud-Hollandse dorpen en steden. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele vissersdorpen Monnickendam, Marken en Volendam. Of kaasstad Edam: ook bij velen favoriet. Het VOC-verleden is het meest zichtbaar in steden als Hoorn, Enkhuizen en Stavoren. Maar ook Urk en Schokland worden veel bezocht. Kortom: er zijn bestemmingen zat rondom het IJsselmeer.

Bezienswaardigheden

Wilt u tijdens uw vaartocht ook een aantal bezienswaardigheden bewonderen? Dat kan zeker rondom het IJsselmeer. Zo kunt u naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar het lijkt dat u meer dan 100 jaar teruggaat in de tijd. Of bezoek het Dolfinarium in Harderwijk. Andere aanraders zijn: het moerasgebied de Oostvaardersplassen in Lelystad, Het Woudagemaal in Lemmer, het Stoommachine museum in Medemblik of het natuurgebied Waterland.

Geschiedenis

Hoewel we tegenwoordig over het IJsselmeer spreken, was dit vroeger een zee. De Zuiderzee. Deze bestond uit het gebied wat nu het IJsselmeer, het Markermeer én provincie Flevoland zijn. Een flinke zee dus. Er vonden echter regelmatig overstromingen plaats en om dit tegen te gaan besloot men de Zuiderzee in te dammen. In 1932 werd de Afsluitdijk gebouwd. Hiermee hield de Zuiderzee op te bestaan en ontstond de nieuwe naam voor het binnendijkse water: het IJsselmeer.

Gelerateerde pagina's

Trouwen op het IJsselmeer
Zeilwedstrijden IJsselmeer
Zeilschip Ijsselemeer
Boottocht IJsselmeer
Zeilen IJsselmeer
Vakantie Klipper IJsselmeer
Asverstrooiing IJsselmeer
Bootreizen IJsselmeer
Groepsreizen IJsselmeer
Weekend varen op het IJsselmeer
Fietsen en zeilen rondom het IJsselmeer