Varen over het IJsselmeer met een platbodem

Niets zo leuk en afwisselend als een zwerftocht over het IJsselmeer met een traditioneel zeilschip. Zo kunt u:

- kiezen uit vele gezellige havenstadjes
- ankeren bij strand voor een zwemstop of nachtje in de natuur
- een dagje blijven liggen en een museum bezoeken

En het voordeel is, u hoeft niet meer naar een accommodatie te zoeken, want die heeft u altijd bij u!

De havensteden rondom het IJsselmeer

Enkhuizen, Medemblik, Lelystad, Urk, Stavoren, Lemmer, Hindeloopen of Makkum. Ontdek de vele pittoreske havensteden rondom het IJsselmeer. Zij vormen samen de ideale mix van gezelligheid en een bruisend uitgaansleven. Aan boord van een klipper, tjalk of schoener; het is maar net wat u wilt.

Met maar liefst 16 verschillende vertrekhavens rondom het IJsselmeer is er altijd wel een haven dichtbij u in de buurt. Waar stapt u bij ons aan boord?

Traditionele zeilschepen met slaapaccommodatie op het IJsselmeer

Bekijk alle

Populaire plaatsen rond het IJsselmeer die u kunt bezoeken

Bekijk alle

Arrangementen en programmasuggesties op het IJsselmeer

Bekijk alle

Populaire blogs over familievakanties

Bekijk alle

Meer informatie over varen in Nederland

IJsselmeer

Het IJsselmeer

Het IJsselmeer is het grootste zoetwatermeer van West Europa en ligt in het hart van Nederland. Het staat bekend om haar geheel eigen natuur, golfslag en geur. Dit alles heeft te maken met de in 1932 gebouwde Afsluitdijk, waardoor het nieuwe binnenwater langzaam maar zeker zoet werd. Sindsdien heeft het IJsselmeer zijn eigen vissen en vegetatie. Varen op het IJsselmeer is hierdoor een unieke ervaring die u absoluut niet mag missen.

Uw opties

Het IJsselmeer leent zich uitstekend voor dagtochten, maar ook voor meerdaagse tochten bent u hier op de juiste plek. Wordt het een weekend of (mid)week? Of maak er een heuse zeilvakantie van en u wilt niet meer terug naar huis! Het IJsselmeer biedt van alles, en u zult zich tijdens een vaartocht niet gauw vervelen. Bezoek bijvoorbeeld een historische haven als Enkhuizen, Medemblik of Stavoren. Of zeil via het Markermeer naar Hoorn, Volendam of Amsterdam en ontdek de wereldstad eens vanaf het water! Op het IJsselmeer valt genoeg te ontdekken voor een vakantie, maar als u een uitstapje wilt maken dan kunt u op een traditioneel zeilschip makkelijk de verschillende vaargebieden met elkaar combineren.

Type schip

Gaat u varen op een klipper, een tjalk of op een schoener? Ieder type schip heeft zo haar voordelen. NAUPAR biedt ruim 80 unieke zeilschepen die varen op het IJsselmeer. Met zo’n gevarieerd aanbod is er altijd wel een schip dat bij uw wensen past. Voor groepen van 10 tot 160 personen, van de kleinste tjalken tot de grootste barkentijnen en van sportieve klippers tot luxe windjammers; uw schip zit hier zeker tussen. 

Bestemmingen rondom het IJsselmeer en Markermeer

Rondom het IJsselmeer en Markermeer zijn veel verschillende, oud-Hollandse dorpen en steden. Zoals Enkhuizen en Hoorn, waar het VOC-verleden nog het meest zichtbaar is. Maar ook de traditionele vissersdorpen Monnickendam, Marken en Volendam of kaasstad Edam zijn leuk om met een schip te bezoeken. Of zet koers naar de pittorekse plaatsjes Lemmer, Hindeloopen of Makkum aan de Friese kust. Kortom: er zijn bestemmingen genoeg om uit te kiezen rondom het IJsselmeer.

Bezienswaardigheden

Wilt u uw vaartocht afwisselen met een bezoek aan een museum? Dat kan zeker rondom het IJsselmeer. Zo kunt u naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar het lijkt of u meer dan 100 jaar teruggaat in de tijd. Of bezoek Batavialand en de 17 eeuwse replica van de Batavia in Lelystad. Ook het Woudagemaal in Lemmer, het Stoommachine museum in Medemblik of Kasteel Radbout in Medemblik zijn een aanrader. Eigenlijk valt er in elke plaats wel iets leuks te doen.

Geschiedenis IJsselmeer

Hoewel we tegenwoordig over het IJsselmeer spreken, was het water vroger een zee. De Zuiderzee. Deze bestond uit het gebied wat nu het IJsselmeer, het Markermeer én provincie Flevoland zijn. Een flinke zee dus. Er vonden echter regelmatig overstromingen plaats en om dit tegen te gaan besloot men de Zuiderzee in te dammen. In 1932 werd de Afsluitdijk gebouwd. Hiermee hield de Zuiderzee op te bestaan en ontstond de nieuwe naam voor het binnendijkse water: het IJsselmeer.

Daarom een uitje bij NAUPAR

NAUPAR heeft meer dan 40 jaar ervaring in het organiseren van uitjes op traditionele zeilschepen in Nederland. Bij NAUPAR:

  • bieden wij u de grootste keuze aan traditionele zeilschepen inclusief schipper en bemanning; van vorstelijke schoeners en weelderige barkentijnen tot stoere klippers en sportieve tjalken
  • kunt u terecht voor groepen vanaf 10 personen tot 150 personen en kunt u bij een hele grote groep zelfs kiezen voor meerdere schepen
  • bieden de tochten voor ieder wat wils; of u nu wilt ontspannen of actief wilt meezeilen
  • heeft u geen zeilervaring nodig, de bemanning leert u graag de kneepjes van het zeilen
  • kunt u kiezen uit maar liefst 16 verschillende vertrekhavens en is er altijd wel een haven bij u in de buurt
  • vindt u zeker het schip dat bij uw wensen past en bent u verzekerd van een onvergetelijk uitje op het water