Arrangementen en programmaideeën van en naar Lemmer

Bekijk alle

Populaire schepen uit Lemmer

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Lemmer

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Lemmer

Lemmer is de poort naar vele meren en kanalen in Friesland en is een echte watersportstad. Vanuit de haven van Lemmer kunt u makkelijk uitvaren voor een zeiltocht op het IJsselmeer of de Friese meren. Op nog geen 100 meter van de haven bevinden zich de supermarkten, zodat u lopend snel nog wat boodschappen kunt doen voordat u aan boord gaat.

Geschiedenis

Tot in de 20e eeuw was Lemmer één van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland. Dit had zij mede te danken aan haar vloot van 146 schepen, waaronder Lemsteraken, traditionele zeilschepen afkomstig uit Lemmer. Door de komst van de afsluitdijk en Flevoland werd Lemmer minder belangrijk in de visvangst. Tegenwoordig heeft Lemmer vooral een centrumfunctie voor het zuiden van Friesland en het noorden van Flevoland.

Kenmerken stad/dorp

Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer is dit voormalige vissersdorpje een internationaal watersportcentrum geworden. Ook de Friese Meren zijn vanuit Lemmer goed bereikbaar. Het oude en vooral gezellige centrum van Lemmer staat ook in het teken van watersport met een drukke doorvaart.

Wat valt er te doen en te zien?

Op het IJsselmeerstrand is er volop gelegenheid om te zwemmen, te zonnen en te surfen. U kunt in Lemmer de Oudheidkamer 'Lemster Fiifgea' bezoeken en zo meer te weten komen over de geschiedenis van Lemmer, de Lemsteraken en andere onderdelen uit de geschiedenis van Lemmer. Het Ir. D.F. Woudagemaal nabij Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Sinds 1998 staat het gemaal op de werelderfgoedlijst van UNESCO. U kunt het gemaal, dat enkele dagen per jaar in werking is bezichtigen.