Midweek IJsselmeer en Markermeer

Midweek IJsselmeer en Markermeer

Bezoek de leukste havens aan het Markermeer en het IJsselmeer en ontdek het verschil. Tijdens deze vaartocht maken jullie kennis met de West-Friese en Friese cultuur en een relatief nieuw stukje Nederland op een drooggelegd stukje zeebodem. Een zeiltocht over de voormalige Zuiderzee, vol cultuuromslagen en verschillende geschiedenisverhalen, waarbij jullie ontdekken hoe een klein land, toch totaal verschillend kan zijn.

Waarom deze midweek

 • Afwisselende zwerftocht over het IJsselmeer en Markermeer
 • Ontdek VOC-steden, Hanzesteden en een stad in de polder
 • Onvergetelijke herinneringen

Wat valt er te beleven tijdens een vaartocht over het IJsselmeer en Markermeer

De groep helpt actief mee bij het zeilen, navigeren, sturen en bij het aanleggen in de sluis of haven tijdens de vaartocht over het IJsselmeer. Ze leren meer over het weer, de wind en het leggen van knopen; kennis en vaardigheden die ook in het dagelijks leven goed van pas komen. Tussendoor zijn er genoeg momenten om leerstof uit de klas te combineren met praktijkvoorbeelden, elkaar beter te leren kennen, of gewoon te ontspannen. En er is er altijd wel tijd om een ankerstop te maken op het water of bij een strandje, voor een verfrissende duik in het zoete water.

Wat gaat u ontdekken tijdens een vaartocht over het Markermeer & IJsselmeer

Hoorn, Volendam, Lelystad, Enkhuizen, Urk, Medemblik, Lemmer en Stavoren zijn o.a. de bestemmingen waar jullie heen kunnen zeilen. Stuk voor stuk bijzondere havenplaatsen, met een unieke geschiedenis. En omdat de plaatsen niet ver van elkaar vandaan liggen, blijft er na de zeiltocht voldoende tijd over om de plaatsen ook echt te ontdekken. Via een leuke wandeling door het stadscentrum of een leerzame Photohunt in het oude vissersdorp Urk of Volendam. Ook is er voldoende ruimte voor een bezoek aan een museum. Zo ga je 100 jaar terug in de tijd in het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen. Leert u meer over de watersnoodramp in de Voledam Experience. Gaat u terug naar de Middeleeuwen op kasteel Radboud of ervaren jullie hoe ze vroeger in VOC tijd schepen bouwden in Batavialand in Lelystad. En natuurlijk is er in het programma ook altijd ruimte voor een ankerstop en zwempartij of ontspanning aan boord, een disco of een potje voetbal of volleybal op een nabijgelegen strand.

Is het midweek IJsselmeer en Markermeer arrangement voor iedereen leuk

Dit arrangement is afwisselend en bijzonder geschikt voor groepen met jongeren die het leuk vinden om mee te helpen bij het zeilen en nieuwsgierig zijn naar de Nederlandse cultuur, gewoontes en bijzondere geschiedenis. Tijdens de gevarieerde vaartocht met educatieve, culturele en sportieve elementen, trekt de groep intensief met elkaar op, werken ze veel samen en leren ze elkaar beter kennen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor ontspanning en plezier.

Duur van het arrangement

Dit arrangement is al mogelijk vanaf drie, vier of vijf doordeweekse dagen of een zevendaagse zeilweek vanaf zaterdag of maandag. Eventueel is de vaartocht aan te vullen met een voorovernachting.

Tijdens de vaartocht over het IJsselmeer en Markermeer zijn jullie flexibel en bepalen het weer en de wind uiteindelijk de route. Elke ochtend houdt de schipper palaver (een overleg over de route die dag), en bekijkt samen met jullie het weer en de wind. Bij de routeplanning houdt hij zo veel mogelijk rekening met jullie wensen.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden.
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven worden gezamenlijk de zeilen gehesen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen, en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer.
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten midweekarrangement

De prijs voor een midweek is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een midweek per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Midweek scholen / jeugd vanaf  € 180,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De midweek is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De midweek is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.