Populaire schepen met opstaphaven Lemmer

Bezienswaardigheden in Lemmer

Woudagemaal

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het is vanaf 1977 een beschermd monument en sinds 1998 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Modern met historisch

Sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Ook al is er sinds 1966 in Stavoren een moderner gemaal, het Woudagemaal wordt nog steeds gebruikt in de Friese waterhuishouding.

Sfeer en techniek

In het Woudagemaal beleeft u de sfeer van vroeger en ontdekt u de hedendaagse mogelijkheden. Vrijwilligers vertellen u tijdens rondleidingen alles over de strijd tegen het water en over het stoomgemaal, zowel over de techniek als over de architectuur van het gebouw.

3D-animaties en het echte werk

In het bezoekerscentrum wordt jong en oud geïnformeerd en geïnspireerd door de educatieve expositie, met een filmzaal, 3D-animaties, ervaringsobjecten en een speurtocht. Daarbij is de rondleiding in het naastgelegen stoomgemaal voor velen een hoogtepunt. Jelle Terpstra, de hoofdmachinist van het gemaal, laat u zien wat er gebeurt als het gemaal aan moet.