Populaire schepen met opstaphaven Lemmer

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Lemmer

Woudagemaal

In 's werelds grootste stoomgemaal vertellen vrijwilligers u alles over de strijd tegen het water. In het bezoekerscentrum is er een informatieve tentoonstelling en in het stoomgemaal laat de hoofdingenieur van het gemaal u zien wat er gebeurt als het gemaal wordt ingeschakeld. Voor kinderen en scholen zijn er speciale arrangementen.

Geschiedenis van de Woudagemaal

In de 19e en in de eerste helft van de 20e eeuw werden grote delen van Friesland door water overstroomd, wat tot ernstige overstromingen leidde. Om dit in de toekomst te voorkomen, werden in 1913 de eerste plannen voor de bouw van een stoomgemaal gemaakt. Sinds 1920 is het pompstation in gebruik genomen bij hoge waterstanden om het overtollige water uit de maalschalen te pompen. Sinds 1966 staat een moderner pompstation in Stavoren, maar het stoomgemaal in Lemmer wordt nog steeds gebruikt door de Friese waterindustrie.

Over het Woudagemaal

In het Woudagemaal leert u alles over de strijd tegen het water en de techniek en architectuur van het stoomgemaal. Het is een leuke en leerzame ervaring voor jong en oud om de informatieve en interactieve tentoonstelling bij te wonen. U kunt ook rondlopen in de filmzaal, een speurtocht ondernemen of u laten inspireren door 3D-animaties en ervaringsobjecten. De rondleiding door het stoomgemaal is voor velen het hoogtepunt, want de hoofdingenieur van het stoomgemaal laat u zien wat er gebeurt als het gemaal wordt ingeschakeld.