Midweek Friese meren

Midweek Friese meren

Natuur, kunst, cultuur - Friesland heeft het allemaal. Deze provincie herbergt enorm veel meren, die door kanalen en sloten met elkaar in verbinding staan. Hierdoor maken jullie een gevarieerde tocht langs grazende koeien, prachtige natuurgebieden en diverse pittoreske Friese dorpjes zoals Sneek, Grou, Sloten en Stavoren. Daarnaast nodigen de meren uit voor een korte ankerstop met zwempartij en andere leuke sportieve activiteiten. En de meeste meren en onbewoonde eilandjes zijn uitermate geschikt om te overnachten, offgrid, midden in de natuur. De schipper aan boord helpt jullie graag bij het organiseren van een leuke midweek met een Friese knipoog.

Waarom deze midweek

 • Afwisselende zwerftocht over de meren in Friesland
 • Meren, onbewoonde eilandjes en overnachten in de natuur
 • Onvergetelijke herinneringen

Wat valt er te beleven tijdens een vaartocht

Tijdens de vaartocht over de Friese meren helpt de hele groep actief mee bij het zeilen, navigeren, sturen en bij het aanleggen in een sluis of haven. De jongeren leren meer over het weer, de wind en het leggen van zeemansknopen, kennis en vaardigheden die ook in het dagelijks leven goed van pas komen. En, tussendoor zijn er genoeg momenten om leerstof uit de klas te combineren met praktijkvoorbeelden, elkaar beter te leren kennen, of gewoon te ontspannen. Jullie passeren meerdere stadjes, varen over kanalen tussen de weilanden door van meer naar meer en gaan door bruggen, waar je het bruggeld nog doneert in een klomp. Ook komen jullie langs diverse onbewoonde eilandjes, die uitnodigen voor een stop en een verfrissende duik in het zoete water of een potje voetbal op de kant.

Wat kunnen jullie doen in de verschillende Friese dorpjes

Vanuit Lelystad, Enkhuizen of Kampen zeil je makkelijk in een dag naar Friesland en kunnen jullie de tocht bijvoorbeeld beginnen in Hanzestad Stavoren, de poort naar de Friese meren. Kennen jullie het verhaal van het vrouwtje van Stavoren? Maar jullie kunnen ook opstappen in Lemmer en daar de tocht beginnen, zoals we in het voorbeeldprogramma beschrijven. Steden die jullie tijdens deze midweek kunnen bezoeken zijn bijvoorbeeld Sneek, waar jullie in het “Fries scheepvaart museum” kunnen ervaren hoe vroeger typische Friese schepen werden gebouwd. Een ander leuk stadje is Sloten, een vestingstad, die in de 13e eeuw werd gesticht door de familie Van Harinxma thoe Slooten. Het lag destijds op de kruising van een drukke handelsweg. En dan heb je nog Grou, een dorpje met een rijke geschiedenis in landbouw en later handel met scheepsvaart. Nu ligt de klemtoon van Sloten meer op de watersport en vooral zeilscholen en toerisme.

Is de midweek Friese meren voor iedereen leuk

Dit arrangement is afwisselend en bijzonder geschikt voor jongerengroepen die het leuk vinden om mee te helpen bij het zeilen en nieuwsgierig zijn naar de rijke historie van de Friese geschiedenis. De natuur is nog nooit zo dichtbij geweest en jullie maken deze tocht extra bijzonder door een nacht te overnachten midden in de natuur, ver van de bewoonde wereld.

Wat is de duur van de midweek Friese meren

Dit arrangement is al mogelijk vanaf drie, vier en vijf doordeweekse dagen of een zevendaagse zeilweek vanaf zaterdag of maandag. Eventueel is de vaartocht aan te vullen met een voorovernachting.

Tijdens de vaartocht over de Friese meren zijn jullie flexibel en bepalen het weer en de wind uiteindelijk de route. Elke ochtend houdt de schipper palaver, bekijkt samen met jullie het weer en de wind en houdt bij de routeplanning zo veel mogelijk rekening met jullie wensen.

Voorbeeld van een dagindeling

 • 07.30 uur - De corveeploeg treft de voorbereidingen voor het ontbijt
 • 08.00 uur - Samen ontbijten
 • 09.30 uur - De corveeploeg ruimt op en een andere groep haalt boodschappen, zoals vers brood, melk en groente
 • 09.30 uur - Palaver, in overleg met de schipper bepalen jullie o.b.v. het weer, de wind en de wensen de route. De schipper kent het vaargebied en de steden op zijn duimpje en kan jullie adviseren over de vele mogelijkheden.
 • 10.30 uur - Iedereen is terug aan boord en de trossen gaan los. Eenmaal uit de haven worden gezamenlijk de zeilen gehesen. Tijdens de vaartocht betrekken de ervaren schipper en maat de jongeren actief bij het zeilen hijsen, navigeren en knopen leggen en ze mogen de schipper een handje helpen achter het roer.
 • 13.00 uur - De corveeploeg zorgt voor de broodjes en koffie/thee voor de lunch
 • 13.00 en 17. 00 uur - Ergens tussen deze tijd leggen jullie aan in een haven en afhankelijk van hoe laat jullie aanleggen is er ruimte om de stad te verkennen
 • 17.45 uur - De corveeploeg treft voorbereidingen voor het avondeten
 • 18.30 uur - Gezamenlijk avondeten
 • 19.00 uur - De corveeploeg ruimt op
 • 20.00 uur - De groep kan het havenplaatsje bezoeken, ook is er ruimte voor een avondprogramma aan  boord met muziek, spelletjes of bijvoorbeeld een disco
 • 22.00 uur - De groep hoeft nog niet onder zeil, maar aan dek moet het stil zijn in verband met de havenstilte
 • 22.30 uur - Naar wens is er een dagafsluiting met de hele groep

Opstaphaven
Almere
Amsterdam
Delfzijl
Den Helder
Den Oever
Edam
Enkhuizen
Franeker
Harlingen
Hoorn
Kampen
Lelystad Bataviahaven
Lemmer
Makkum
Medemblik
Monnickendam
Muiden
Stavoren
Texel
Urk
Volendam
Workum

Algemeen

Minimum aantal deelnemers
10

Dit is een arrangement voor een besloten groep op een privé geboekt schip.

Indicatie kosten midweekarrangement

De prijs voor een midweek is afhankelijk van de door u gekozen duur, het schip en de (optionele) verzorging en/of catering. Om u toch een indicatie te geven, geven we hieronder een voorbeeldprijs voor een midweek per persoon / per nacht bij een volle bezetting van het schip: 

 • Midweek scholen / jeugd vanaf  € 180,- p.p. incl. BTW. 

Eten en drinken

Maak het u zelf gemakkelijk en bestel ook een boodschappenpakket. U bestelt voor de zeiltocht het pakket en wij zorgen ervoor dat alles aan boord wordt geleverd op de dag van vertrek. Dat scheelt u een hoop gesjouw met boodschappen, bespaart ruimte in de bagage en u heeft bij de start van de zeiltocht meteen ontbijt, lunch, diner en kleine snacks in de juiste hoeveelheden aan boord.

Natuurlijk kunt u het eten en drinken uiteraard ook zelf verzorgen. Alle schepen zijn voorzien van een goed uitgeruste keuken, waar u samen heerlijke maaltijden kunt bereiden.

De midweek is inclusief:

 • De huur van het schip, schipper en bemanning
 • Brandstof (max. 1 uur per dag)
 • Haven-, brug-, sluis- en loodsgelden
 • Toeristenbelasting

De midweek is exclusief

 • Activiteiten en excursies
 • Verzekeringen
 • Eten en drinken

Interesse?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem tijdens kantooruren contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen u graag.

Of boek het schip direct online

Ga naar het schepenoverzicht en geef aan hoe lang u wilt varen en wanneer u wilt opstappen. U krijgt daarna een overzicht van alle beschikbare schepen en de prijzen en kunt direct het schip van uw keuze boeken.