Arrangementen en programmaideeën van en naar Enkhuizen

Bekijk alle

Populaire schepen uit Enkhuizen

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Enkhuizen

Enkhuizen is een levendige havenstad met een rijke geschiedenis. Historische gebouwen, cultuur, gezelligheid, lekker eten en drinken, een avondje stappen, u vindt het allemaal in deze bijzondere vestingstad. De havens liggen op loopafstand van de historische binnenstad en de gezellige winkelstraat met vele winkeltjes. 

Geschiedenis van Enkhuizen

Enkhuizen is onstaan in de Middeleeuwen. In de 17e eeuw bloeide de haringstad op en werd ze rijk van handel over zee. Enkhuizen telde de grootste haringvloot van Nederland en niet alleen de VOC maar ook de West-Indische Compagnie waren in de stad vertegenwoordigd. In deze periode telde de stad maar liefst 25.000 inwoners, tegen het huidige aantal van 18.000.

Kenmerken van Enkhuizen

Enkhuizen is bekend van de haringvisserij, de vele zaadteeltbedrijven en de VOC tijd. De oude binnenstad van Enkhuizen is grotendeels omringd door een oude vestigingwal. In de oude binnenstad zijn talloze historische bouwwerken uit het verleden bewaard gebleven. Zoals de Drommedaris, het Snouck van Loosenpark en -huis, het Peperhuis, de Westerkerk (15e eeuw), de Zuiderkerk (1423) en de voormalige stadsgevangenis (1612) met originele houten cellen, die nu dienen als expositiecentrum. Het stadhuis, aan de Breedstraat, is ontworpen naar het model van het 'paleis op de Dam' in Amsterdam. 

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Naast het gezellige centrum, de grachten en de oude vestingwal, biedt de stad ook verschillende leuke bezienswaardigheden. Laat u betoveren in Sprookjeswonderland, ontdek in het Zuiderzeemuseum hoe het was om rond de oude Zuiderzee te leven, een openluchtmuseum met wel 140 historische huizen, een winkel, kapper of oud schooltje en nog veel meer. Of ontdek de magie van het scheepje in de fles in het Flessenscheepjesmuseum. Of bezoek het bekende Jazz festival, dat meestal rond mei/juni plaats vindt.