Arrangementen en programmaideeën van en naar Enkhuizen

Bekijk alle

Populaire schepen uit Enkhuizen

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Enkhuizen

Enkhuizen is een levendige havenstad met een rijke geschiedenis. Historische gebouwen, cultuur, gezelligheid, lekker eten en drinken, een avondje stappen, u vindt het allemaal in deze bijzondere vestingstad. De havens liggen op loopafstand van de historische binnenstad en de gezellige winkelstraat met vele winkeltjes. 

Geschiedenis van Enkhuizen

Enkhuizen is onstaan in de Middeleeuwen. In de 17e eeuw bloeide de haringstad op en werd ze rijk van handel over zee. Enkhuizen telde de grootste haringvloot van Nederland en niet alleen de VOC maar ook de West-Indische Compagnie waren in de stad vertegenwoordigd. In deze periode telde de stad maar liefst 25.000 inwoners, tegen het huidige aantal van 18.000.

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Enkhuizen is bekend van de haringvisserij, de vele zaadteeltbedrijven en de VOC tijd. De oude binnenstad van Enkhuizen is grotendeels omringd door een oude vestigingwal. In de oude binnenstad zijn talloze historische bouwwerken uit het verleden bewaard gebleven. Zoals de Drommedaris, het Snouck van Loosenpark en -huis, het Peperhuis, de Westerkerk (15e eeuw), de Zuiderkerk (1423) en de voormalige stadsgevangenis (1612) met originele houten cellen, die nu dienen als expositiecentrum. Het stadhuis, aan de Breedstraat, is ontworpen naar het model van het 'paleis op de Dam' in Amsterdam. 

Wat is er te doen in Enkhuizen

Deze stad nodig uit tot een wandeling. Naast een gezellig centrum met grachten en een oude vestingwal, biedt de stad ook verschillende leuke activiteiten, zoals :

  • Sprookjeswonderland is een park met sprookjesbos voor de allerkleinsten, waar de bekendste sprookjes tot leven komen.
  • Het Zuiderzeemuseum is een openluchtmuseum, met meer dan 100 historische huizen, die vroeger aan de Zuiderzee stonden. In het museum ervaart u hoe het was om vroeger rond de oude Zuiderzee te leven. Er staan o.a. een snoep- en verfwinkel, bakker, kapper en een oud schooltje. Daarnaast worden er oude ambachten uitgeoefend zoals touw slaan en vis roken. Kinderen kunnen een bootje uit een klomp maken, zich verkleden en emt ou speelgoed spelen. En u kunt meevaren op een oude polderschuit.
  • Het Flessenscheepjesmuseum, waar meer dan 1000 modellen staan. Ontdekt u het geheim hoe ze een schip in een fles krijgen?
  • Het Jazz festival, dat meestal rond mei/juni gehouden wordt.
Naast deze leuke activiteiten zijn er ook voldoende terrasjes, cafeetjes en restaurants, waar u kunt genieten van een heerlijk lokaal gebrouwen biertje of iets anders lekkers. 

Faciliteiten in Enkhuizen

In Enkhuizen zijn alle basis faciliteiten aanwezig. U ligt met het schip aan de Gependam en dit ligt op steenworp afstand van het station, het oude stadscentrum en de winkelstraat. Bij het VVV naast het station kunt u meer informatie vragen of bijvoorbeeld een stadsplattegrond halen van deze bijzondere VOC stad.