Arrangementen en programmaideeƫn van en naar Enkhuizen

Bekijk alle

Populaire schepen uit Enkhuizen

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Enkhuizen

Enkhuizen is misschien wel de drukste haven van het IJsselmeer. Deze sfeervolle VOC-stad is een ideale afvaarthaven voor zowel zeiltochten richting de Waddenzee als het IJsselmeer. De schepen van NAUPAR liggen afgemeerd in de havens Gependam/Krabbershaven en Rommelhoek. Bij de Gependam kunt u binnen handbereik gratis parkeren. In de Rommelhoek is een hotspot voor gratis draadloos internet.

Geschiedenis

Enkhuizen is in de Middeleeuwen ontstaan als haven- en vissersdorp. In de 17e eeuw had Enkhuizen een bloeitijd en werd zij rijk van de handel over zee. Enkhuizen telde ze de grootste haringvloot van de Nederlanden en niet alleen de VOC maar ook de West-Indische Compagnie waren in de stad vertegenwoordigd. In deze periode telde de stad 25.000 inwoners, tegen een huidig aantal van 18.000.

Kenmerken Enkhuizen

In de binnenstad kunt u veel historische bouwwerken bewonderen zoals de Westerkerk (15e eeuw), de Zuiderkerk (1423) en de voormalige stadsgevangenis (1612) met originele houten cellen, die nu dient als expositiecentrum. Het stadhuis, aan de Breedstraat, is ontworpen naar het model van het 'paleis op de Dam' in Amsterdam.

Bezienswaardigheden

In Enkhuizen is het Zuiderzeemuseum met 160 historische panden uit verschillende Zuiderzeeplaatsen. Hier kunt u rondwandelen en een idee krijgen hoe men rond het water leefde. Met de jongsten onder u kunt u Sprookjeswonderland bezoeken. Er zijn onder andere sprookjesachtige huisjes en een gevarieerde speeltuin. Ook het Flessenscheepjesmuseum is het bezoeken waard.