Populaire schepen met opstaphaven Enkhuizen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Enkhuizer Almanak Museum

Laten we even teruggaan in de tijd. In de Middeleeuwen konden de meeste mensen niet lezen of schrijven. Dit was alleen weggelegd voor de rijken en bijzondere personen, maar zeker niet voor het gewone volk. De meeste boeren en buitenlui, zoals de visser, marktkoopman en de smid gebruikten daarom prentjes met afbeeldingen waarop voorlichting werd gegeven. Deze losse prenten worden als voorloper van de almanak gezien. In het museum kunt u nog veel van deze bijzondere archiefstukken bewonderen. Sommige dateren uit de 16e eeuw. Met behulp van moderne technieken kunt u zelfs door het oudste exeplaar bladeren. 

Geschiedenis van het Enkhuizer Almanak Museum

Van de vele verschillende uitgegeven almanakken bestaat alleen de Enkhuizer versie nog. De uitgever van de Enkhuizer Almanak is in bezit van een exemplaar uit 1686, een van de weinig bestaande werken. De expositieruimte werd ter viering van de 400ste jaargang in 1995 voor het publiek geopend. Het project was een initiatief van eigenaar en directeur van de uitgeverij mevrouw Fransje Jongert.

Over het Enkhuizer Almanak Museum

Het kleine museum staat tegenover de Drommedaris, nabij de haven, op één van de mooiste plekken van Enkhuizen. In het museum is een permanente expositie van bijzondere archiefstukken te vinden. Met behulp van moderne technieken zijn kwetsbare eeuwenoude vaste rubrieken van de almanak in te zien.