Populaire schepen met opstaphaven Enkhuizen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Flessenscheepjesmuseum

U heeft ze vast wel eens gezien: die prachtige en gedetailleerde scheepjes in flessen. Het Flessenscheepjes Museum, gevestigd in het 17-eeuwse Spuihuisje, herbergt ’s werelds grootste collectie flessenscheepjes. Ruim duizend flessen, in verschillende soorten en maten uit vele delen van de wereld. Sommige komen uit de visserij, walvisvaart en het reddingsweze. de oudste dateertnog uit de VOC-tijd. 

Geschiedenis van het Flessenscheepjes Museum

Eind 1991 werd de stichting Flessenscheepjes Museum opgericht met het doel om een collectie flessenscheepjes tentoon te stellen zonder winstoogmerk. Mede oprichter Jan Visser bracht toentertijd circa 350 scheepjes mee. Deze collectie groeide door de jaren heen uit tot ’s werelds grootste collectie scheepsmodellen. De locatie van het Flessenscheepjes Museum is ook bijzonder. Het oude Spuihuisje bestaat al sinds het begin van de 17e eeuw en diende vroeger als een sluis in de Westfriese Omringdijk.

Over het Flessenscheepjes Museum

Heeft u al eens gezien hoe een minuscuul scheepje in een fles gaat zonder deze te breken? In de permanente videopresentatie van het museum wordt dit mysterie opgelost. Daarnaast komen er regelmatig flessenscheepjesbouwers langs die u de kunst kunnen leren.