Populaire schepen met opstaphaven Enkhuizen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum maakt u een bijzondere reis door het verleden. Terwijl u wandelt over oude klinkerstraatjes door het kleine vissersdorpje dat voornamelijk uit huizen, een kerkje, winkeltjes en werkplaatsen uit de voormalige Zuiderzeetijd bestaat, kunnen kinderen zich verkleden, oud Hollandse spelletjes spelen of een boot maken uit een houten klomp. Een bijzonder museum waar veel te beleven valt. 

Geschiedenis van het Zuiderzeemuseum

Het binnenmuseum werd geopend in 1950 en aan het einde van de jaren zestig begon de bouw van het openluchtmuseum. Het werd geopend in 1983 en biedt u een overzicht van de Zuiderzee tussen 1880 en 1930 en informatie over de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzee museum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. In het binnenmuseum staat o.a. een hal met historische schepen uit de tijd van de Zuiderzee. In het buitenmuseum staan authentieke historische gebouwen die laten zien hoe mensen in de tijd van de Zuiderzee leefden. Tot de gebouwen behoren o.a. een kerk, een visrokerij, winkels en huizen uit de omliggende vissersdorpen. Daarnaast tonen medewerkers en vrijwilligers historisch vakmanschap uit het leven aan het begin van de vorige eeuw. In het interieurmuseum tonen tijdelijke tentoonstellingen de rijke collectie fotografie, kostuums en design.