Populaire schepen met opstaphaven Enkhuizen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Enkhuizen

Cultureel Centrum Drommedaris

Het Cultureel Centrum Drommedaris, ook wel de Drom genoemd, biedt muziek, cabaret, film, expo, workshops en nog veel meer. Elke drie maanden krijgt een andere kunstenaar de kans om zijn of zijn werken te exposeren. Maar ook voor filmliefhebbers is de Drommedaris een fijne plek; er wordt maar liefst zes keer per week een actuele film getoond. Niet alleen het aanbod van de Drommedaris is uniek. Ook het gebouw zelf heeft een bijzondere historie.

Geschiedenis van de Drommedaris

Van vestingtoren, gevangenis, telefoon- en telegraafkantoor tot cultureel centrum, de Drom speelt al eeuwenlang een belangrijke functie in het leven van de Enkhuizers. De Drommedaris, of toen nog de Ketenport genaamd, werd in 1540 gebouwd als onderdeel van de stadsmuur. Doordat het een perfect uitzicht bood over de toenmalige Zuiderzee fungeerde het tevens als verdedigingstoren van de havens. Mogelijk heeft de toren de naam Drommedaris gekregen omdat de bevolking het gebouw vond lijken op een dromedaris, maar waar de tweede ‘m’ vandaan komt is nog steeds niet duidelijk. Toen de stad groeide werd de stadsmuur afgebroken, maar de Drom bleef het havengebied verdedigen. In 1649 werd de Drom opgehoogd tot zijn huidige hoogte. Sinds 1959 is de Drom omgedoopt tot een cultureel centrum. In de zestige jaren diende het ook als café en jeugdherberg. In 2015 werd de Drom heropend na een grondige verbouwing en renovatie. De voorzieningen werden gemoderniseerd en de toegang werd verbeterd. Zo is de Drom een harmonieuze samenstelling van de prachtige eeuwenoude details met moderne comfort.

Over het Cultureel Centrum Drommedaris

Het Cultureel Centrum Drommedaris bestaat uit vijf verdiepingen. Naast een theater dat wordt gebruikt voor culturele voorstellingen, filmvoorstellingen, feesten en congressen zijn er drie zalen met elk een eigen sfeer. Op de zolder bevindt zich het carillon, waar de carillonspeler meerdere keren per week op speelt. Op de begane grond bevindt zich het Dromcafé, waar u gezellig en op een unieke locatie een drankje kan drinken. De Drommedaris in Enkhuizen is niet alleen een prachtig gebouw om naar te kijken, maar ook de locatie waar het dagelijks bruist van de evenementen.