Arrangementen en programmaideeën van en naar Kampen

Bekijk alle

Populaire schepen uit Kampen

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Kampen

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Kampen

Kampen

In deze oude Hanzestad liggen de schepen van NAUPAR op slechts een minuut loopafstand van het oude centrum aan de IJsselkade, naast de IJsselbrug. Alleen het stadsgezicht van Kampen is al een bezoek waard. Een bijzonder gezicht met op de voorgrond de schepen. Het is de gezellige stad waar de levendige sfeer nog is te proeven.

Geschiedenis van Kampen

Samen met onder meer Antwerpen, Hamburg, Bremen, Kopenhagen, Lübeck, Dantzig, Rostock en St. Petersburg, maakt Kampen deel uit van de Hanze, een verbond van grote handelsplaatsen. Tussen de 13e en 16e eeuw ontwikkelde Kampen zich zelfs tot één van de machtigste Hanzesteden. De drie stadspoorten herinneren nog aan hoe dit rivierstadje verdedigd werd. Rond 1815 trok de stad door het gunstige belastingklimaat de tabaksindustrie aan, waar rond 1880 bijna de helft van de Kamper bevolking werkzaam in was. Sigarenfabriek 'de Olifant' herinnert nog aan deze tijd.

Kenmerken van Kampen

De stad Kampen ligt in de provincie Overijssel en is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Het ligt aan de monding van de IJssel en ligt op een schiereiland. De stad telt meer dan 50,000 inwoners. In Kampen spreekt men met variant van het Sallands accent, ook wel Kampers genoemd.

Wat is in Kampen te doen en te zien

Als u de haven binnenkomt, dan kunt u niet om het prachtige stadsgezicht heen. Behalve de vele watersportmogelijkheden biedt de stad ook voor culturele doeleinden vele mogelijkheden. Zo zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar, met op de route de meest indrukwekkende gebouwen en bezienswaardigheden. Het Stedelijk Museum herbergt naast een collectie kunst, die wisselend wordt geëxposeerd, waaronder een tentoonstelling over de Kamper geschiedenis. In sigarenfabriek 'de Olifant' worden sigaren nog met 19e -eeuwse machines vervaardigd en u kunt een rondleiding krijgen in deze enige nog in bedrijf zijnde fabriek. De Kamper Kogge is een gereconstrueerd handelsschip uit de 14e eeuw. Kampen is de enige stad in Nederland met een kogge. Het oude schip ligt bij het Koggewerf waar u leert over de geschiedenis van het schip en de havenstad Kampen. Of breng een bezoek tijdens een van de evenementen, zoals de Kamper (uit)dagen, Kerst in oud Kampen en SAIL Kampen.