Arrangementen en programmaideeën van en naar Kampen

Bekijk alle

Populaire schepen uit Kampen

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Kampen

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Kampen

In deze oude Hanzestad liggen de schepen van NAUPAR | nautische partners op slechts een minuut loopafstand van dit oude centrum aan de IJsselkade, op 100 meter van het NS-station, naast de IJsselbrug. Direct aan de IJsselkade vindt u parkeerplaatsen en er is een aparte bewaakte parkeergelegenheid op loopafstand.

Geschiedenis

Samen met onder meer Antwerpen, Hamburg, Bremen, Kopenhagen, Lübeck, Dantzig, Rostock en St. Petersburg, maakt Kampen deel uit van de Hanze, een verbond van grote handelsplaatsen. Tussen de 13e en 16e eeuw ontwikkelde Kampen zich zelfs tot één van de machtigste Hanzesteden. De drie stadspoorten herinneren nog aan hoe dit rivierstadje verdedigd werd. Rond 1815 trok de stad door het gunstige belastingklimaat de tabaksindustrie aan, waar rond 1880 bijna de helft van de Kamper bevolking werkzaam in was. Sigarenfabriek 'de Olifant' herinnert nog aan deze tijd.

Wat valt er te doen en te zien?

Behalve de vele watersportmogelijkheden biedt de stad ook voor culturele doeleinden vele mogelijkheden. Zo zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar, met op de route de meest indrukwekkende gebouwen en bezienswaardigheden. In de galerijen kunt u diverse werken van jonge en gevestigde kunstenaars bekijken. Ook kunt u het in het Gotisch Huis gevestigde Stedelijk Museum bezoeken. Het museum herbergt naast een collectie kunst, die wisselend wordt geëxposeerd, waaronder een tentoonstelling over de Kamper geschiedenis. In sigarenfabriek 'de Olifant' worden sigaren nog met 19e eeuwse machines vervaardigd en u kunt een rondleiding krijgen in deze enige nog in bedrijf zijnde fabriek.