Arrangementen en programmaideeën van en naar Kampen

Bekijk alle

Populaire schepen uit Kampen

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Kampen

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Kampen

Aan de monding van de IJssel ligt de oude Hanzestad Kampen, één van de thuishavens van NAUPAR. Ambachtslui, kooplieden en vissers zorgden voor een bruisende sfeer in deze Hanzestad. Tegenwoordig kunt u de levendige sfeer nog steeds proeven in het oude centrum, waar veel bewaard is gebleven uit deze tijd.

Laat u tijdens een stadswandeling verrassen door het historische centrum of duik in het verleden van Kampen en bezoek het Stedelijk museum of de oude Sigarenfabriek ‘De Olifant’. Liever iets actiefs doen? Wat dacht u van een Photohunt of selfietour, dan komt u zeker langs alle hotspots van Kampen.

Geschiedenis van Kampen

Tussen de 13e en 16e eeuw ontwikkelde Kampen zich zelfs tot één van de machtigste Hanzesteden. De drie stadspoorten herinneren nog aan hoe dit rivierstadje verdedigd werd. Dankzij haar gunstige ligging aan de rivier de IJssel en de Zuiderzee was het de perfecte locatie voor de handel. De Koggeschepen voeren voor de handel boven Denemarken langs naar de Oostzee, dit noemde ze de Ommelandvaart. Een replica van zo’n Koggeschip kunt u zien op de Kamper Koggewerf.

Rond 1815 trok de stad door het gunstige belastingklimaat de tabaksindustrie aan en werd de tabaksindustrie één van de grootste inkomstenbronnen van de stad. Sigarenfabriek ‘de Olifant’ is nog één van de overgebleven sigarenfabrieken en kunt u bezoeken.

Bezienswaardigheden in Kampen

Vanaf de IJsselkade zit u zo in het oude stadscentrum. De welvarende geschiedenis van Kampen is hier terug te vinden in de drie oude stadspoorten van Kampen (Broederpoort, Koornmarktspoort en Cellebroederspoort), het oude stadhuis uit de 14e eeuw, de nieuwe Toren uit 1649, het gotische huis en het Linnenweverspoortje. Daarnaast staan er in het centrum nog een aantal typische stadsboerderijen. En als u goed kijkt spot u misschien het kleinste huis van Kampen of de verbogen stadstuintjes in de steegjes van de hoofdstraat.

Wat is er te doen in Kampen

Het gezellige centrum van Kampen nodigt uit voor een stadswandeling, maar er zijn meer leuke activiteiten, zoals:

  • De Kamper Koggewerf: een werf waar een replica van de Kamper Kogge ligt, een handelsschip uit de tijd van de Hanzesteden.
  • Het Stedelijk Museum: een museum met een leuke interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van Kampen.
  • Sigarenfabriek ‘De Olifant’: u krijgt hier niet alleen een interessante rondleiding, maar ziet ook hoe vroeger de sigaar op ambachtelijke wijze werd gemaakt.
  • De Natuurspeelplaats voor de kleinere kinderen in het stadspark. Let op! Vies worden gegarandeerd!
  • Een Kamper Selfietour. Een bijzondere manier om de stad te leren kennen.
  • De Kamper Ui(t)dagen. In de zomer wordt op een aantal donderdagen de Kamper Ui(t)dagen georganiseerd. Overdag is er een braderie met leuke koopjes. Op de terrassen is live muziek tot in de kleine uurtjes.

Faciliteiten in Kampen

Wanneer u met onze schepen aan de IJsselkade van Kampen aanlegt, ligt u direct in het centrum, waar alle faciliteiten op loopafstand aanwezig zijn. In de oude Stadskazerne aan de Oude Straat is de Tourist Info gevestigd. Hier kunt u informatie over de stad vinden en begeleide rondleidingen door de stad boeken.