Schepen die in Kampen komen

Bekijk alle

In Kampen te vinden

Bekijk alle

Stadsbrug Kampen

Stadsbrug Kampen

In 1448 werd de eerste brug in Kampen gebouwd. Deze verbond de omliggende dorpen met de stad. Sinds 1998 is de huidige brug, de IJsselbrug, geopend en heeft een ontwerp dat het stadsgezicht esthetisch versterkt. Belangrijk bij de bouw was dan ook dat de brug een eigentijdse vorm zou krijgen, maar men moest wel rekening houden met de historische binnenstad. De twee heftorens, met de evenwichtswielen zijn bekleed met bladgoud en doen nog het meeste denken aan de oude stadstorens in de binnenstad.

Geschiedenis van de stadsbrug in Kampen

In totaal zijn er zes bruggen gebouwd voordat de huidige IJsselbrug werd geplaatst. De eerste (houten) brug stamt uit 1448 en verbond toen al Kampen met de omliggende dorpen. De bouw van de brug was zonder instemming van de landsheer of andere steden, maar zelfs na geklaag over de vrije zeevaart die erdoor minder werd trokken de Kampenaren zich daar niks van aan. Dit toont de macht die Kampen in die tijd had. De brug uit die tijd was een onvoorstelbare ingreep gezien de lengte van de IJssel tussen Kampen en IJsselmuiden. De houten brug heeft veel te verduren gekregen en werd vaak beschadigd door kruiend ijs. In 1589 werd dan ook een drijvende schipbrug in de plaatst gebouwd. Nog geen honderd jaar later werd een vaste brug, met een ophaalbrug, geplaatst. De, in 1874 gebouwde brug was de eerste moderne brug en had imposante toegangspoorten. Deze brug werd tot tweemaal toe beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. In 1962 werd de ophaalbrug vervangen totdat de huidige IJsselbrug in 1998 werd geopend.

Over de stadsbrug in Kampen

De stadsbrug wordt in de volksmond ook wel de oude brug genoemd en de naastliggende Molenbrug de nieuwe brug, hoewel deze 15 jaar ouder is. De stadsbrug vormt de verbinding tussen Kampen en IJsselmuiden en geeft een snelle toegang tot het station Kampen, ook wel Kamperlijntje genoemd, welke aan de kant van IJsselmuiden ligt. De wielen zijn bewerkt met bladgoud en de rest van de brug is wit. Het is een brede brug en heeft een autoweg met aan beide zijden een voetpad. In het midden zit een uitkijkpunt naar beide kanten van de IJssel. De perfecte spot voor een prachtige foto van het stadsgezicht van Kampen.