Schepen vanaf opstaphaven Kampen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Kampen

Bekijk alle

Kamper kogge

Kamper Kogge

De Kamper Kogge is een gereconstrueerd koggeschip uit de 14e eeuw. Het is een zo authentiek mogelijk beeld van de oorspronkelijke kogge. Kampen is de enige stad in Nederland met een kogge en het schip is dan ook een bijdrage aan de cultuurhistorie en het varend erfgoed van Nederland. De Kamper Kogge is een varend visitekaartje voor haar thuishaven in Hanzestad Kampen, de Koggewerf.

Geschiedenis van de Kamper Kogge

De Kamper Kogge is een reconstructie van een wrak uit 1336 dat tijdens de drooglegging van de Flevopolders is gevonden. De reconstructie begon in 1994 en duurte tot de bevestiging van zeil en tuig in 1998. In de Middeleeuwen werd een kogge in vier maanden gebouwd, maar om de reconstructie zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren duurde het vier jaar voordat de Kamper Kogge te water werd gelaten. Er werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen en technieken die in de Middeleeuwen ook werden gebruikt. In 2004 voer de Kamper Kogge mee met de vaartocht van de Middeleeuwse Koggen: de Ommelandvaart. Deze tocht voer langs een aantal Hanzesteden in Duitsland, Denemarken en Zweden. De Kogge stak voor het eerst de Noordzee over in 2016.

Over de Kamper Kogge

De Kamper Kogge is een bijzonder schip. Het is een donkerbruin eikenhouten schip met één mast. Bovenop staat een kasteel dat aan de Vikingtijd doet denken. Het schip is het oudste, nagebouwde, schip van Nederland. Internationaal zijn er vier andere, nog varende, koggen te vinden. In de thuisbasis in Kampen is de Koggewerf te vinden. Deze werf herbergt naast de kogge ook een timmerwerkplaats, smederij, naaiatelier, koggeshop, visrookhuisje, middeleeuws vissershuisje, expositieruimte en een Taveerne met uitzicht over de IJssel. De werf is vrij toegankelijk voor publiek en zeven dagen per week geopend. Op donderdagen is de expositieruimte en de Koggeshop ook geopend.