Schepen in de haven van Kampen

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Kampen

Bekijk alle

Kamper steur

De Steur in Kampen

Kampen heeft een prachtig stadsgezicht, maar in de zomer wordt dit met nog een wel heel erg bijzonder monument verreikt: de Kamper steur. Een groot drijvend monument van een steur met een belletje om zijn nek. Het verhaal van de steur is gebaseerd op een Kamper ui. Dit zijn verhalen waarin de spot wordt gedreven met de domheid van Kampenaren. De Kamper ui(t)dagen, het jaarlijkse festival, heeft hier ook zijn naam aan te danken. Er zijn meerdere Kamper uien, maar een van de meest bekende is die van de steur met het belletje.

Het verhaal van de steur met het belletje

Vroeger, toen Kampen nog stadsmuren had, zou een bisschop een bezoek aan Kampen brengen. De Kampenaren waren vereerd en wilden hem tijdens zijn bezoek een feestmaal voorschotelen. De vissers vonden een grote steur dat het perfecte maal moest worden. Het probleem was dat de bisschop ziek werd en een week later zou komen. De Kampenaren wisten dat de steur zou bederven als deze op het droge werd gehaald. Ze bedachten een plan: ze maakten een bel om de nek van de steur vast en gooiden de steur in de IJssel terug. Door het belletje zouden ze de steur weer terugvinden als de bisschop er was. Toen de bisschop er eenmaal was, hebben ze nog dagenlang aan de IJssel geluisterd of ze wellicht een belletje zouden horen. De bisschop kreeg een andere maaltijd en de steur hebben ze nooit meer teruggevonden.

Over de Steur in Kampen

Het monument van de steur, ook wel Kamper steur genoemd, ligt jaarlijks een aantal weken naast de stadsbrug in de IJssel. De Kamper steur gaat over het verhaal van een aantal honderden jaren geleden, toen Kampen een belletje om de nek van de steur heen deed om deze terug te kunnen vinden. Ook staat aan de kade van Kampen een standbeeld van een jongetje met een steur in handen. Deze is het hele jaar door te zien.