Over
Om de stad Kampen stond vroeger een stadsmuur met een aantal poorten. De Cellebroederspoort (zie foto), Koornmarktspoort en de Broederpoort zijn een herinnering aan dit rijke verleden. De poorten staan rondom het centrum verdeelt.
Schepen met opstaphaven Kampen
Bekijk alle-
-
-
-
Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.
Anoniem
Bezienswaardigheden in Kampen
Bekijk alle-
-
-
-
Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.
Familie Spieß
Stadspoorten Kampen
De stadspoorten van Kampen
In de 12e eeuw ontstond de nieuwe handelsplaats Kampen. Het begon als een kleine strook waar nu de winkelstraat ligt. In 1248 kreeg Kampen stadsrechten en groeide uit tot een van de machtigste handelssteden van de wereld. In 1324 plaatste de stad een bestelling van maar liefst 12.000 bakstenen om de stad te verdedigen met een stadsmuur en een aantal stadspoorten. De stadspoorten waren het decor voor de veldslag in juni 1427 toen het leger van de Hertog van Gelre op plundertocht was. Een lange tijd geleden werd de stadsmuur minder relevant en werd in grote delen neergehaald. Uit deze tijd zijn drie prachtige stadspoorten terug te vinden rondom het centrum, evenals delen van de stadsmuur.
Cellebroederspoort
De Cellebroederspoort staat aan de parkzijde aan het einde van de Cellebroedersweg. Oorspronkelijk stond hier geen stadsmuur, maar een wal ter verdediging van de stad. De poort werd in 1465 verplaatst vanaf de stadsgracht (de Burgel) naar de huidige locatie. De stad Kampen kwam namelijk toen tot de grachten, maar breidde uit door de groei van de stad. De Cellebroedersweg heette voorheen de Horstweg, maar werd vernoemd naar het Cellebroedersklooster dat er werd gebouwd Hetzelfde gebeurde met de naam van de poort. In de 17e eeuw kreeg de poort haar huidige vorm.
Koornmarktspoort
De Koornmarktspoort Is de oudste van de drie stadspoorten en grenst aan de Koornmarkt. Deze poort maakt deel uit van het prachtige stadsgezicht, wat is te bewonderen vanaf de IJssel. De Koornmarktspoort was een tijd wit bepleisterd, maar is weer in oorspronkelijke staat hersteld. Op de tweede verdieping is een kleine zaal te vinden. Voordat de stadsbrug werd gebouwd gaf de poort de doorgang voor de economische doorgang. Tegenover de poort was de aanlegplaats van de schepen die naar de overkant voeren. De poort is voor onder andere als gevangenis gebruikt en als basis voor soldaten.
Broederpoort
De Broederpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten van Kampen. Deze poort bevindt zich aan de parkzijde aan het eind van de Broederweg. Net als de Cellebroederspoort stond hier oorspronkelijk geen stadsmuur, maar een aarden wal. In 1465 werd de Broederpoort naar de huidige plek verplaatst. Voorheen stond deze bij de stadsgracht de Burgel, maar werd door uitbreiding van de stad verplaatst.