Arrangementen en programmaideeën van en naar Lelystad

Bekijk alle

Populaire schepen uit Lelystad

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Lelystad

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Lelystad

De Bataviahaven een moderne haven in de vorm van een kom. Het is de thuishaven van een aantal van de charterschepen van NAUPAR. Het kantoor van NAUPAR bevindt zich in de haven. In het Bataviagebied vindt u op 5 minuten loopafstand het Bataviaplein waar een hoop te beleven valt.

Geschiedenis

Op 29 juni 1957 viel de polder Oostelijk Flevoland droog, 4,8 meter onder de zeespiegel. De eerste bewoners arriveerden op 28 september 1967 en op 1 januari 1980 werd Lelystad officieel een gemeente. Het is dan ook een van de jongste gemeenten van Nederland.

Kenmerken Lelystad

Gezien de korte geschiedenis van Lelystad, heeft de stad geen historisch centrum. Toch is het daarom niet minder interessant om deze jonge gemeente te bezoeken. De inpoldering en de ruimte heeft gezorgd voor bijzondere natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen en op veel plekken is er op verschillende manieren aandacht voor de Zuiderzeegeschiedenis. De recente renovatie van het stadshart zorgt voor een gezelliger en moderner centrum.

Wat valt er te doen en te zien?

In het Bataviagebied zijn verschillende activiteiten te doen. Nabij de Bataviahaven vindt u het Bataviaplein, met daar aangrenzend scheepswerf de Bataviawerf waar u aan boord kunt gaan van replica VOC schip de Batavia en waar gewerkt word aan een replica van het vlaggenschip van Michiel de Ruyter, de Zeven Provienciën. Aan het Bataviaplein vindt u ook Batavia Stad fashion outlet, waar kleding van bekende merken goedkoop wordt aangeboden. Het Nieuw Land Erfgoedcentrum is ook aan het plein gelegen en iets verderop vindt u de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.