Arrangementen en programmaideeën van en naar Lelystad

Bekijk alle

Populaire schepen uit Lelystad

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Lelystad

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Lelystad

Lelystad ligt in de provincie Flevoland en ligt aan zowel het IJsselmeer als het Markermeer. Door het bouwen van dijken en droogvallen van land is Lelystad ontstaan. Lelystad ligt nu ongeveer vijf meter onder de zeespiegel en is één van de jongste gemeentes van Nederland.

Geschiedenis van Lelystad

Hoewel Lelystad nog jong is, de eerste bewoners vestigden zich in 1967, heeft deze stad een bijzondere geschiedenis. Door een gebrek aan vruchtbare landbouwgrond in Nederland is Flevoland ingepolderd sinds de jaren 30 van de 20e eeuw.

Het oudste gebied van Lelystad is Lelystad Haven. Dit was in eerste instantie een Werkeiland, totdat de rest ook ingepolderd werd. Rondom de haven Lelystad Haven staan nog steeds de huizen die destijds voor de arbeiders gebouwd waren. Sinds 1 juni 1980 is Lelystad een officiële gemeente. Lelystad dankt zijn naam aan Cornelis Lely, de bedenker van de Zuiderzeewerken. In het stadscentrum en naast het museum Batavialand staat een standbeeld van hem.

Bezienswaardigheden in Lelystad

Lelystad is een bijzondere stad, die een totaal andere uitstraling heeft als de gemiddelde stad aan de voormalige Zuiderzee. Het is een stad met veel ruimte, dit is terug te vinden in de wijken en de vele natuurprojecten door de stad. Door haar centrale ligging aan zowel het IJsselmeer als het Markermeer met verschillende jachthavens, heeft het zich ontwikkeld tot een echte watersportstad.

De schepen van NAUPAR liggen in de Bataviahaven aan het Markermeer. Rondom de Bataviahaven zijn diverse restaurants met een heerlijk terras. Op loopafstand van de haven bevind zich Batavia Stad Fashion Outlet shopping center met een ruime keuze aan winkels en eettentjes.

Wat is er te doen Lelystad

Naast het winkelen in Batavia Stad en genieten van een drankje op een terrasje aan het water, heeft Lelystad nog veel meer te bieden, zoals:

  • Batavialand: op loopafstand van de Bataviahaven ligt de indrukwekkende Batavia, een replica van een schip uit de VOC tijd. Naast het schip is een werf en een museum waar u alles te weten komt over het schip, de oude VOC tijd en oude ambachten uit deze tijd. Daarnaast geeft het museum op een leuke en leerzame uitleg over het inpolderingsproces en onze nationale strijd tegen het water.
  • Luchtvaartmuseum Aviodrome: hier staat alles in het teken van 100 jaar burgerluchtvaart, door middel van meer dan 100 oude en nieuwe vliegtuigtoestellen. Enkele vliegtuigen zijn ook van binnen te bekijken. Een leuk interactief museum voor jong en oud!
  • Natuurpark Oostvaardersplassen: een bijzonder natuurgebied met tienduizenden vogels, konikpaarden, edelherten, Heckrunderen en als u goed kijkt ontdekt u misschien een vos of een ree. Spot u de ‘Big Five’?
  • Natuurpark de Marker Wadden: vraag de schipper een tussenstop te maken op deze unieke eilandenarchipel, die niet ver van de Batavia haven ligt. Het is een uniek natuurgebied, recent gebouwd door mensenhanden. Het schip kan aanleggen in de haven van het hoofdeiland. Over het eiland lopen twee wandelroutes, die langs het strand, diverse vogelhutten en een 12,5 meter hoge klimtoren komen.

Faciliteiten in Lelystad

De schepen van NAUPAR liggen in de goed bereikbare Bataviahaven. Het centrum en supermarkten zijn per auto of fiets te bereiken. Binnen Batavia Stad Fashion Outlet is een VVV informatiepunt. Zij kunnen u meer informatie geven over bezienswaardigheden en evenementen in Lelystad.