Arrangementen en programmaideeƫn van en naar Lelystad

Bekijk alle

Populaire schepen uit Lelystad

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Lelystad

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Lelystad

Lelystad ligt in de provincie Flevoland en ligt aan  zowel het IJsselmeer als het Markermeer. Vanuit Lelystad kunt u gemakkelijk via de Houtribdijk naar Enkhuizen. Door het bouwen van dijken en droogvallen van land is Lelystad ontstaan. Lelystad ligt  nu ongeveer vijf meter onder de zeespiegel en is een van de jongste gemeentes van Nederland.  

Geschiedenis van Lelystad

Op 29 juni 1957 werd de afwatering van de provincie Flevoland voltooid. Nog eens tien jaar later werd de stad Lelystad gesticht en vernoemd naar Cornelis Lely, de maker van de Zuiderzeewerken. Rond 1950 werd het perceel P, een arbeiderseiland midden in het IJsselmeer, opgericht. Deze diende voor de arbeiders, die een bouwput moesten graven voor een gemaal, dat werd gebruikt voor de afwatering in het oosten van Flevo land. Dit gebied, tegenwoordig Lelystad Bataviahaven, is het oudste gebied van de stad. De resterende bouw van de stad begon in 1965. Op 28 september 1967 kwamen de eerste bewoners in Lelystad aan en op 1 juni 1980 werd de stad officieel een gemeente. 

Kenmerken van de stad Lelystad

Lelystad is de hoofdstad van de provincie Flevoland en heeft meer dan 77.500 inwoners. Toen de gemeente Lelystad werd geregistreerd, kreeg zij een stadswapen toegewezen. Het is goud met een zwart honingraatpatroon. In het midden is er een blauw schild met een zilveren lelie en op dit wapen staat een gouden kroon.

Wat is in Lelystad te doen en te zien

Op loopafstand van de haven zijn diverse restaurantjes en terrasjes. Loopt u iets verder langs de boulevard komt u uit bij Batavialand. Een museum waar u van alles kunt ontdekken over de strijd van de Nederlanders tegen het water, er is een scheepswerf met oude ambachten en aan de kade ligt de Batavia, een replica van een VOC schip.  Heeft u meer zin in een middagje shoppen dan loopt u iets verder naar de het Batavia Outlet Center. Alle grote modemerken zijn hier te vinden tegen een leuke prijs!
Wilt u iets verder weg? Dan zijn de Oostervaarders Plassen een aanrader. Een bijzonder natuurgebied met wilde paarden en oerossen. En tenslotte ligt niet ver van de luchthaven van Lelystad  het Aviodrome Aviation Museum, waar u van alles ontdekt over de geschiedenis van de luchtvaart. Ook al is Lelystad een jonge stad, er is voor iedereen wel iets leuks te doen!