Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Eilandpaviljoen en informatiecentrum Marker Wadden

De Marker Wadden liggen op een paar kilometer afstand van de Bataviahaven in Lelystad. De eilandengroep bestaat uit totaal zeven eilanden en alleen het  hoofdeiland kunt u bezoeken. Het schip van NAUPAR legt aan in de natuurhaven. Direct tegenover de haven ligt het eilandpaviljoen en informaticentrum van Natuurmonumenten. Eilandwachters en vrijwilligers vertellen u graag meer over de laatste ontwikkelingen, natuur, vogels en andere bewoners op het eiland. Vandaar uit kunt u via diverse wandelroutes via de aangelegde wandelpaden over het eiland lopen, langs het strand, de Steltloper een 12 meter hoge uitkijktoren en diverse vogelobservatiehutten. 

De geschiedenis van de Marker Wadden

In 2012 begon Natuurmonumenten met het maken van plannen voor de aanleg van dit nieuwe natuurgebied in het noordoostelijke deel van het Markermeer. De natuureilanden bestaan uit zand, klei en slib dat uit het Markermeer is opgegraven. Ze zijn met de bouw van het hoofdeiland begonnen  in 2016 en het werd toegankelijk voor het publiek vanaf de zomer in 2018.

Wat is het doel van de Marker Wadden

Met de Marker Wadden geeft men het Markermeer een upgrade. Een dikke laag slib heeft de biologische productiviteit in dit gebied volledig stil gelegd en de Marker Wadden gaan hier verandering in brengen. Het doel? Een betere kwaliteit van het water, nieuw bodemleven, een rijkere visstand en meer vogels! Zodra het water helder wordt, komen de waterplanten, vissen en talloze schelpdieren terug. Het verwachte gevolg daarvan is dat ook vele vogelsoorten in grote getale in het natuurgebied de Marker Wadden neerstrijken, om te broeden of foerageren. In het eilandpaviljoen houden de eilandwachters een actuele stand bij van de verschillende vogel- en plantsoorten die zijn gespot bij.