Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Marker Wadden bezoekerscentrum

De Marker Wadden isbedacht om het Markermeer een upgrade te geven. Een dikke laag slib heeft de biologische productiviteit in dit gebied volledig stil gelegd en de Marker Wadden gaan hier verandering in brengen. Het doel? Een betere kwaliteit van het water, nieuw bodemleven, een rijkere visstand en meer vogels!
In andere woorden: de Marker Wadden wordt een waar natuurparadijs! Naar verwachting zijn in 2018 alle eilanden met hun natuurlijke oevers – gemaakt van zand, klei en slib – gereed. Is dat eenmaal zo ver, dan wordt het water helderder en komen de waterplanten, vissen en talloze schelpdieren terug. Het verwachte gevolg daarvan is dat de bedreigde vogelsoorten zoals de purperreiger en de zwarte stern in grote getale in het natuurgebied neerstrijken.
De Marker Wadden liggen op circa vier kilometer afstand van de Houtribdijk die Lelystad met Enkhuizen verbindt. Er zijn inmiddels meerdere eilanden aangelegd en op één van deze eilanden komen recreatieve voorzieningen, waaronder een haven, wandelpaden en een bezoekerscentrum. Dit laatste is in 2016 al gerealiseerd; in dit drijvende (!) bezoekerscentrum worden al uw vragen over het unieke Marker Wadden-project beantwoordt.