Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezienswaardigheden

Bekijk alle

Bezoekerscentrum Marker Wadden

De Marker Wadden liggen op een paar kilometer afstand van de Bataviahaven in Lelystad.. De eilandengroep bestaat uit totaal 5 eilanden en alleen het  hoofdeiland is  tegen betaling voor u toegankelijk.. Het schip legt aan in de haven. Daar is tijdelijk een klein bezoekerscentrum aangelegd waar de medewerkers van Natuurmonumenten u meer vertellen over de laatste ontwikkelingen van de Marker Wadden. Vandaar uit kunt u via twee wandelroutes via de aangelegde wandelpaden over het eiland lopen, langs het strand, de Steltloper een 12 meter hoge uitkijktoren, en diverse vogelhutten. 

De geschiedenis van de Marker Wadden

In 2012 begon Natuurmonumenten met plannen van de aanleg van di nieuwe natuurgebied in het noordoostelijke deel van het Markermeer. De natuureilanden bestaan uit zand, klei en slib dat uit het Markermeer is opgegraven. Ze zijn met de bouw van het hoofdeiland begonnen  in 2016 en het werd toegankelijk voor het publiek vanaf de zomer in 2018.

Wat is het doel van de  Marker Wadden

Met de Marker Wadden geeft men het Markermeer een upgrade. Een dikke laag slib heeft de biologische productiviteit in dit gebied volledig stil gelegd en de Marker Wadden gaan hier verandering in brengen. Het doel? Een betere kwaliteit van het water, nieuw bodemleven, een rijkere visstand en meer vogels! Zodra het water helderder komen de waterplanten, vissen en talloze schelpdieren terug. Het verwachte gevolg daarvan is dat de bedreigde vogelsoorten zoals de purperreiger en de zwarte stern in grote getale in het natuurgebied neerstrijken.