Vuurtoren Schiermonnikoog

Het eiland Schiermonnikoog had lange tijd twee vuurtorens. De rode vuurtoren is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven en heeft geen officiƫle naam, maar wordt wel de noordelijke toren genoemd omdat hij zich in het noorden van het eiland op een duin bevindt. De witte toren is een voormalige vuurtoren en ligt in het zuiden van het eiland en wordt daarom de zuidelijke toren genoemd.

Geschiedenis van de Vuurtoren op Schiermonnikoog


In 1853 liet koning Willem III twee vuurtorens bouwen op het eiland Schiermonnikoog. Ze waren uitgerust met een stationair verlichtingssysteem en dienden als oriĆ«ntatie voor de navigatie. Zodra de lichten van de twee torens samenkwamen, wisten de schepen dat ze van de Noordzee naar de Waddenzee konden varen. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg de noordelijke toren een roterend mechanisch licht en werd de zuidelijke toren overbodig. De witte vuurtoren werd toen vele jaren gebruikt als watertoren en is nu slechts een antennemast. 

Over de rode vuurtoren op Schiermonnikoog


De rode noordelijke toren is 37 meter hoog en heeft een lichthoogte van 55,5 meter boven de zeespiegel. Als u op Schiermonnikoog bent en de vuurtoren wilt bezoeken, kunt u deze makkelijk te voet of met een iets bereiken. De vuurtoren ligt op een duin, waar u een prachtig uitzicht heeft op de Noordzee en het grootste deel van het eiland.