Populaire schepen met opstaphaven Lelystad

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Lelystad

Bekijk alle

Kunstwerk de Hurkende Man

De Engelse kunstenaar Antony Gormley was gefascineerd door de Flevolandse polder en het – zoals hij het noemde – maagdelijke landschap dat hij hier vond. Derechte kanalen, akkers en windmolens verbaasde én inspireerde hem. Met ‘Exposure’ – de hurkende man – als gevolg. 
De gemeente Lelystad kreeg in 2001 de mogelijkheid om een dergelijk kunstwerk aan te kopen. Na een intensieve oriëntatiefase is in 2005 besloten om de opdracht aan Antony Gormley te verstrekken. Het doel? Het plaatsen van een landschapskunstwerk in een stedelijke omgeving. In 2007 was het definitieve ontwerp gereed en eind dat jaar werd het proces van de uitvoering in gang gezet. 
De vele hoogspanningsmasten die door heel Flevoland zichtbaar zijn hebben een belangrijke rol gekregen in het kunstwerk dat uiteindelijk in 2010 klaar was. ‘Exposure’ is een ware eyecatcher in het gebied; het kunstwerk is van veraf te herkennen als een transparante, menselijke vorm en hoe dichterbij u komt hoe indrukwekender het wordt. ‘Exposure’ past goed bij de stijl van Antony Gormley; hij neemt tenslotte wel vaker de menselijke vorm als uitgangspunt voor zijn creativiteit.
‘Exposure’ bevindt zich op de strekdam bij de Houtribsluizen in Lelystad, op de grens van water en land. Het kunstwerk bestaat uit ruim 1800 unieke profielen van thermisch verzinkt staal – dit is een duurzaam ‘type’ staal dat lang houdbaar is. Leuk weetje: het kunstwerk weegt 60.000 kilo en is met maar liefst zeven vrachtwagens naar Nederland gebracht!