Populaire schepen met opstaphaven Lelystad

Bekijk alle

Bezienswaardigheden in Lelystad

Bekijk alle

Kunstwerk de Hurkende Man

De Engelse kunstenaar Antony Gormley was gefascineerd door de polders van Flevoland met zijn rechte kanalen, akkers en windmolens. Daarnaast vormden de hoogspanningsmasten een inspiratiebron. voor Exposure, het standbeeld van de hurkende man.

Geschiedenis van de Kunstwerk de Hurkende Man 

De gemeente Lelystad kreeg in 2001 de kans om kunstwerken te kopen. Na een intensieve oriëntatiefase werd in 2005 besloten de opdracht te geven aan Antony Gormley. In 2007 maakte hij het definitieve ontwerp en in 2010 werd het kunstwerk voltooid.

Over het Kunstwerk van de Hurkende Man 

In 2010 werd dit bijzondere kunstwerk in Lelystad onthuld. "Exposure" is een echte blikvanger. Het kunstwerk is van veraf te herkennen aan de transparante menselijke vorm. De hurkende man past goed in de stijl van Antony Gormley die menselijke vorm vaker als uitgangspunt neemt. "Exposure" bevindt zich op de dijk in Lelystad, op de grens tussen water en land. Het kunstwerk is gemaakt van de metalen structuren die je ook in elektriciteitspalen in Flevoland ziet en bestaat uit meer dan 1800 unieke staven van thermisch verzinkt staal. Interessant om te weten: Het kunstwerk weegt 60.000 kilo en werd met maar liefst zeven vrachtwagens naar Nederland gebracht!