Nationaal Park Nieuw Land

Ontstaan Nationaal Park Nieuw Land

De naam zegt het al: Nieuw Land. Een halve eeuw geleden bestonden deze natuurgebieden nog niet. Ze zijn gebouwd door mensen handen en onderdeel van Flevoland, de twaalfde en jongste provincie van Nederland die ontstond in 1986 na het grootste inpolderingstraject ter wereld. Bedenk je dat als je door een van deze natuurgebieden struint, je eigenlijk over de zeebodem van de voormalige Zuiderzee loopt. Hoe bijzonder is dat?

Wat kun je er doen?

Heerlijk wandelen en fietsen en natuurlijk vogels spotten voor de liefhebber. Langs de wandelpaden liggen uitkijkpunten, vogelhutten en op de Marker Wadden hebben zelfs een 12,5 meter hoge klimtoren die over het Markermeer en de hele eilanden-archipel uit kijkt. Loop voor u gaat wandelen of fietsen even binnen bij het bezoekerscentrum. Ze kunnen u daar voorzien van leuke wandelroutes of speurtochten als er kleine kinderen mee gaan. 

Waar ligt het Nationaal Park?

Het Nationaal Park Nieuw Land is een natuurgebied tussen Lelystad en Almere en een gedeelte van het Markermeer. Het bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, de eilandengroep de Marker Wadden, Trintelzand en een gedeelte van het Markermeer. Alle natuurgebieden zijn met een schip van NAUPAR te bereiken. Bijzondere bestemmingen, waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen en nog kunt genieten van de rust en ruimte in het hart van Nederland.

Wat is een Nationaal Park?

Nationale parken zijn overal ter wereld te vinden. Ze zijn bedoeld om waardevolle natuurgebieden en ecosystemen te behouden en te ontwikkelen. In Nederland begon de overheid in 1980 met het opzetten van Nationale Parken. In 1989 werd Schiermonnikoog het eerste Nationaal Park. Inmiddels zijn er 21 in Nederland, die samenwerken in het SNP, Samenwerkingsverband Nationale Parken. Het Nationaal Park Nieuw Land is een van de nieuwste natuurgebieden.