Arrangementen en programmaideeën van en naar Den Oever

Bekijk alle

Populaire schepen uit Den Oever

  • Het was een mooie ervaring om met de hele familie vijf dagen op een schip door te brengen.

    Familie Spieß

Alle Bezienswaardigheden in Den Oever

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Den Oever

Den Oever ligt aan het begin van de Afsluitdijk en is het bekendste dorp van Wieringen. Het dorp is vooral bekend om de garnalenvisserij. De plaatsnaam is ontstaan door het gebied waar ‘Den Oever’ ligt. Rond de tijd dat de Waddenzee is ontstaan, lag Den Oever alleen via het oosten aan het open water, ‘de oever’. Toen de Waddenzee en Zuiderzee grote open watergebieden werden, is Den Oever half wad en open water geweest en lag ‘de oever’ ongeveer bij Oosterland. In de loop van de 14e en 15e eeuw verschoof ‘de oever’ langzaam, waardoor een aantal kleine kernen ontstonden, waarvan Den Oever er één was.

Vikingen

Het voormalige eiland Wieringen werd tijdens de middeleeuwen bezocht door de Noormannen. In 1996 werd op het eiland een zilverschat gevonden, afkomstig van plunderende Noormannen. De munten en sieraden zijn tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. In het Viking Informatie Centrum is een permanente expositie over de Vikingen. Het meest belangrijke onderdeel van deze expositie betreft de zilverschat van Westerklief.

Bezienswaardigheden

In de visserijhaven is elke zaterdagmorgen een verse vismarkt (alleen bij goed weer, anders wordt er geen verse vis aangeleverd). Bezienswaardig is de museumboerderij, die tevens een fietscafé. Door de grote haven kent het dorp veel cafés en restaurants. Opvallend is dat er geen kerk staat in het dorp. Wel stond er vroeger De Kapel, die verbonden was met een gasthuis, die nu in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat. Aan de kust staat nog steeds de Vuurtoren van Den Oever, die herinnert aan de tijd dat Den Oever ooit op een eiland lag.