Populaire schepen met opstaphaven Den Oever

  • Een uitstekende service voor vertrek en een zeer vriendelijke en ontspannen team van NAUPAR aan boord.

    Anoniem

Bezienswaardigheden in Den Oever

Molen "de Hoop"

De Den Oeverse molen ‘De Hoop’ is vermoedelijk in de tweede helft van de 17e eeuw, omstreeks 1672, als korenmolen gebouwd. De Vereniging De Wieringer Molens werd in 1991 opgericht en al gauw kwamen er plannen voor een restauratie; dat gebeurde tussen 1995 en 1998. Vandaag de dag wordt de molen gebruikt voor het malen van veevoer.
Dat de molen inmiddels zo ‘oud’ heeft mogen worden, is vrij bijzonder. Er werd lang gedacht dat de molen dit te danken had aan een verhuizing van Den Helder naar Den Oever in de 18e eeuw, maar dit bleek achteraf het verhaal van een andere molen te zijn. Wat er wél gebeurde is het afbreken van één van de twee roeden; dit gebeurde in de jaren ’30 en na nog een tijdje met één roede gemalen te hebben kwam de molen al snel buiten werking. In 1952 werd de toen al ietwat vervallen molen door de Stichting Oud-Wieringen gekocht met een langzame – maar effectieve! – restauratie als gevolg. De romp en de kap kregen een nieuwe rieten bedekking en dat heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de molen ook vandaag de dag nog werkend is.
U kunt de molen ‘De Hoop’ bezoeken. Wilt u dit met een groot gezelschap doen, neem dan van tevoren contact op met de vereniging. Doe dit ook als u buiten bezoektijden wilt langskomen of wanneer u een heus feestje op de molen wilt organiseren. Veel plezier!