Arrangementen en programmaideeën van en naar Harlingen

Bekijk alle

Populaire schepen uit Harlingen

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Harlingen

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Harlingen

Harlingen is een karakteristieke zeehavenstad in de provincie Friesland en behoort tot de Friese elf steden. De stad is vol variatie en heeft een levendig en gemoedelijk karakter. Het is de uitvalshaven voor veel waddentochten, vooral naar Terschelling en Vlieland. Harlingen telt zo’n 15.000 inwoners en is de op vier na grootste plaats van Friesland. De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van de provincie.

500 monumenten aan de Waddenzee

Het bijzondere karakter ontleent de stad aan de ruim 500 (!) monumenten én de ligging aan de Waddenzee. Het is er goed toeven in de restaurants, op de terrasjes, in de kroegen of op het strand. Een stukje historie van Harlingen is terug te vinden in het Hannemahuis in de voorstraat 56, waar zilver, tegels en aardewerk getuigen van de handel en het loodswezen van vroeger. In het Waddenhuis aan Voorstraat 18 zetelt de Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee.

Pakhuizen in Hollandse stijl

In 1234 kreeg Harlingen stadsrechten en is daarmee ouder dan Dokkum of Amsterdam. Een deel van de verdedigingswerken is nog steeds te zien in het centrum van de stad. Harlingen staat bekend om haar eigenzinnige karakter. Een erfenis uit het verre verleden, door de handel met Holland en allerlei verre landen. De prachtig gerestaureerde pakhuizen en de in Hollandse stijl gebouwde huizen getuigen daar nog steeds van. Ook de oorspronkelijke grachtengordels zijn nog grotendeels terug te vinden, evenals de vele steegjes die de verbinding vormen tussen de grachten.

Gastvrij

Door de handelsgeest is gastvrijheid een kenmerkend karakter geworden van de Ouwe Seunen, zoals de Harlingers in de volksmond worden genoemd. Er zijn regelmatig leuke evenementen en festivals in Harlingen, zoals de Harlinger Visserijdagen, Muziek aan Zee en de Harlingen-Terschelling sloepenrace.