Arrangementen en programmaideeën van en naar Den Helder

Bekijk alle

Alle Bezienswaardigheden in Den Helder

Bekijk alle

Vaargebieden ontdekken

Bekijk alle

Den Helder

Den Helder is een stad waar iedereen zich snel thuis voelt. Van oudsher hebben zich hier veel mensen van buiten gevestigd. Dat gold voor Amsterdammers en Zuid-Hollanders die in groten getale op de Rijkswerf kwamen werken, maar ook voor mensen van beneden de rivieren en voor vissers. Het maritieme verleden van Den Helder, dat uiteraard alles te maken heeft met de ligging aan zee, drukt nog steeds een zwaar stempel op de stad.

Geschiedenis

De geschiedenis van Den Helder begint rond 850 in het dorpje Huisduinen. Vissers vestigen zich in de zestiende eeuw in het nabijgelegen plaatsje Helder. Een eeuw later verschuift het economisch zwaartepunt van Huisduinen naar Den Helder, dat een belangrijke rol speelt als oorlogshaven van de Republiek der Zeven Provinciën. In de Gouden Eeuw verzamelen talloze schepen zich bij het Texels zeegat om vandaar de wereldzeeën te bevaren. Dezelfde ligging aan zee maakt Den Helder in de negentiende eeuw een logische plaats voor de vestiging van de Koninklijke Marine, tot op de dag van vandaag een gezichtsbepalend element in Den Helder.

Stelling Den Helder

Geleidelijk groeide het stadje uit tot het Den Helder dat we nu kennen. Een stad die binnen de linies van de forten werd gebouwd, met nu wat wijken daar omheen. Nagenoeg ongerept en woest in vorm, liggen de Grafelijkheidduinen verscholen achter Fort Kijkduin, wat onderdeel is van de ‘Stelling van Den Helder’. Fort Kijkduin is onlangs geheel gerestaureerd. In het fort bevinden zich onder andere enkele zeeaquaria. Den Helder is een markante stad in de periferie, waar rust, ruimte en frisse lucht geen illusies zijn maar werkelijkheid. De binnenstad kent een groot assortiment winkels en een overdekt winkelcentrum. De uiteenlopende restaurants en terrasjes maken het tot een heerlijk dagje uit.