Bezienswaardigheden in Den Helder

Marinemuseum

Het Marinemuseum in Den Helder brengt de geschiedenis van de marine in beeld. In de gebouwen zijn permanente en wisselende tentoonstellingen over de geschiedenis van de marine te zien. Één van de vaste exhibities is 'Schip en werf', die volledig is gewijd aan techniek.

Drie museumschepen

Vanzelfsprekend horen er bij het museum ook schepen: de onderzeeboot Tonijn, het ramschip Schorpioen en de mijnenveger Abraham Crijnssen. Aan boord van deze schepen is de geschiedenis van elk schip zichtbaar gemaakt. In de Tonijn is van alles te zien: van de commandocentrale tot het kombuis en van het toilet tot de hut van de commandant. U zult verbaasd zijn hoe klein het schip van binnen is, terwijl de 67 bemanningsleden soms weken achtereen in deze ruimten hebben moeten werken, slapen en eten.

Over deze schepen

De Tonijn heeft tussen 1966 en 1991 vele eskaderreizen gemaakt en operationele missies uitgevoerd. De Schorpioen is een bijna 140 jaar oud ramschip dat sinds 2000 deel uitmaakt van het Marinemuseum. De Abraham Crijnssen is een in 1936 gebouwde stalen mijnenveger van de Van Amstel-klasse. Sinds 1937 was het schip gestationeerd in het voormalige Nederlands Oost-Indië.